olej w paliwie (ON)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
d.marco

olej w paliwie (ON)

#1 Post autor: d.marco »

Witam serdecznie
Mam pytanie do znawców, wiedzących co może byc przyczyna dostawania sie oleju silnikowego do paliwa (ON) nadmienie, że pompa wtryskowa jest w 100% sprawna wtryskiwacze również, wymieniłem uszczelniacze wtryskiwaczy i nadal jest to samo a objawy jakie wystepują to
- podczas uruchamiania brązowawa chmura dymu z tłumika
- po odpaleniu pracuje silnik do momentu zgaszenia lecz jest problem z jego ponownym uruchomieniem
- widoczne slady oleju na filtrze paliwa
- obecność oleju w pompie wtryskowej przez co zablokowane zaworki
brak mi juz koncepcji co może być przyczyna dodam, że głowica jest ok (sprawdzana)
czy ktoś wie czy ktoś pomoże jak rozwiazać w/w problem
:(

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Myślę że masz uszkodzone uszczelnienia wtryskiwaczy,napisałeś że wymieniałeś ale czy kompletne ( tzn. z wyjęciem wałka rozrzadu) uszczelnienie wtrysków czy tylko oringi z góry ..??

d.marco

#3 Post autor: d.marco »

Wymieniłem tylko oringi te z góry ale myslę, że przyczyna jest już zlokalizowana mianowicie po dokładnym sprawdzeniu łapek (tych które to docisaja wtryskiwacz) dwie z nich są przekrzywione co powoduje niedokładnym docisnięciem wtryskiwacza zobacze co bedzie po ich wymianie na inne czy dalej bedzie to samo czy dalej lipa - dam znać jakie efekty po tych zmianach.

mdkotlin

#4 Post autor: mdkotlin »

sprawdz czy gumki na wtryskach, u mnie wymieniali na nowe i jedna była zawinięta czy cos takiego i zoska dostawała około 5l oleju na 15 km :)

d.marco

#5 Post autor: d.marco »

Problem rozwiązany faktycznie (łapki) były powodem dostawania sie oleju do paliwa więc uważam temat za zamknięty chyba, że jeszcze cos ale decyzja nalezy do góru ;)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#6 Post autor: Mattai »

Dla potomnych, pierwsze symptomy pojawienia sie problemu z przeciakami na wtryskach: wychodzi przy odpowietrzaniu pompka podcisnieniowa, widac w paliwie jak wysysa resztki oleju z obiegu paliwa i przy okacji uteleniona gume. Mam wlasnie taki temat i musze to szybko zalatac :-) W ASO krzykneli 600 zl za calosc (niestety rozrzad trzeba ruszyc)
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”