kluczyk w stacyjce vs akumulator

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

kluczyk w stacyjce vs akumulator

#1 Post autor: Anony Mous »

Mam pytanie, po raz trzeci rozładował mi się akumulator po zostawionym kluczyku w stacyjce przez noc w gazrażu. Zapłon był wyłączony na 100%, wszsytkie kontrolki zgaszone...po prostu wsadzony kluczyk w stacyjce i tyle. Być może był lekko przekręcony ale tak jak mówie kontrolki wszystki zgaszone. Co może brać prąd w takiej systuacji? Radio i wszystkie lampki w kabinie schowku wyłączone na 100%

Pierwszy przypadek utożsamiałem z po prostu starym akumulatorem, na krórego przyszedł koniec żywota. Wtedy wymieniłem aku na nowy i po jakimś czasie miałem taką niespodziankę. Potem był jeszcze jeden przypadek ale wciąz nie wiedziałem co jest grane. Wczoraj znów niespodzianka i juz wiem na 100% ze związane jest to z pozostawionym kluczykiem w stacyjce. Ledwie zapaliłem. Naszczęscie aku jest nowy i szybko wrócił do normy. Dziś po całej nocy trzyma 12.2v i auto pali od kopa.
Woytas

#2 Post autor: Woytas »

może ma to związek z immo ?
Nie jestem w tym fachowcem ale co może być innego.
Może immo cały czas " skanuje" kluczyk :P

A masz możliwość sprawdzić pobór napięcia z włożonym kluczykiem i porównać bez?
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

też rzucam podejrzenie na immo. Może rzeczywście kluczyk jest skanowany co chwilę?
Freshh

#4 Post autor: Freshh »

Wg mnie prąd "ciągłego skanowania" jest zbyt mały aby zostawiony nowy aku na noc się mógł rozładować. Wg mnie jest gdzieś zwarcie. Tak jak kolega Woytas sprawdź temat z kluczykiem i bez. Wg mnie "bez" nic się nie będzie działo. Z włączonym jest gdzieś zwarcie w okolicach immo.Masz miernik?
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Freshh pisze:Wg mnie prąd "ciągłego skanowania" jest zbyt mały aby zostawiony nowy aku na noc się mógł rozładować. Wg mnie jest gdzieś zwarcie. Tak jak kolega Woytas sprawdź temat z kluczykiem i bez. Wg mnie "bez" nic się nie będzie działo. Z włączonym jest gdzieś zwarcie w okolicach immo.Masz miernik?
nie mam miernika, ale jak byc to sprawdzić? gdzie mierzyć prąd? na akumulatorze?
Woytas

#6 Post autor: Woytas »

tak podepnij szeregowo między akumulator a instalację elektryczną. (zdejmij klemę "+" i podepnij miernik pod klemę i trzpień aku))
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 20:56 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.
Freshh

#7 Post autor: Freshh »

Szkoda ale jakbyś miał miernik to najpierw najprościej na akumulatorze.Ustawić na pomiar prądu i zobaczyć jak mocno spada w opisanych przypadkach. Najlepiej sprawdzić na immo ale nie wiem gdzie się podpiąć.Znam się na elektronice ale mojej Zośki nigdy nie rozbierałem :-)

------------------------scalanie---------------------------------------

Tam oczywiście prąd ma rosnąć - poimało mi się z badaniem akumulatora.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 09:06 przez Freshh, łącznie zmieniany 1 raz.
Pedro

#8 Post autor: Pedro »

Kluczyk w stacyjce aktywuje (włącza) sporo obwodów elektrycznych, nawet jak go przekręcisz do pozycji wyłączonej. Warto sprawdzić wtedy pobór prądu jak piszą koledzy.
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Zadzwoniłem do elektryka co robi ople, i powiedział mi, że tak się będzie działo jeśli się wyłączy auto poprzez przkręcenie kluczyka i tak sie zostawi kluczyk w stacyjce bo dalej jest podtrzymywany prąd na szynie. Natomiast jeśli bym wyciągnął całkiem kluczyk i wsadził jeszcze raz do stacyjki bez przekręcenia to już będzie ok i żebym sobie zrobił taki test....choć nie chce ryzykować kolejnym rozładowaniem aku. Mówi żeby się nie przejmować tylko po prostu wyciągać kluczyk.
sQcha

#10 Post autor: sQcha »

W ZA też tak jest, że jak wyłączysz auto, a nie wyciągniesz kluczyka, to wciśnięty zostaje taki czpień stacyjki, sadzę, że on tez podaje napięcia na jakieś układy. Czpień wyskakuje dopiero po wyjęciu kluczyka.

Swoją drogą, to niebezpiecznie zostawiać auto z kluczykiem na noc w garażu. U mnie w mieście złodzieje w nocy wyprowadzili z garażu nowe Pajero i BMW 5, a właściciele spali piętro wyżej.
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

sQcha pisze: Swoją drogą, to niebezpiecznie zostawiać auto z kluczykiem na noc w garażu. U mnie w mieście złodzieje w nocy wyprowadzili z garażu nowe Pajero i BMW 5, a właściciele spali piętro wyżej.
taki już mam głupi nawyk, ale muszę go zmienić. Auto stoi w zamkniętym garażu na prywatnej posesji z ogrodzeniem stad chyba jest bezpiecznie, ale fakt faktem czas zmienić ten zwyczaj
sQcha

#12 Post autor: sQcha »

Tak jak pisałem wyżej, Ci ludzie którym ukradziono auta mieli dokumenty i kluczyki piętro wyżej w przedpokoju, złodzieje rozwiercili plastikowe okno, wzięli dokumenty i kluczyki, po czym odjechali spokojnie dwoma utami.
M@rio

#13 Post autor: M@rio »

kaliope pisze:taki już mam głupi nawyk, ale muszę go zmienić. Auto stoi w zamkniętym garażu na prywatnej posesji z ogrodzeniem stad chyba jest bezpiecznie,
miałem o tym wspomnieć co sQcha napisał - dałeś w sieci info o kluczyku a topografia użytkowników pokazuje jak do Ciebie dojechać - :piwo:
nie zostawiać kluczyka - samochód bezpieczniejszy i aku się nie rozładuje
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Flakun pisze: miałem o tym wspomnieć co sQcha napisał - dałeś w sieci info o kluczyku a topografia użytkowników pokazuje jak do Ciebie dojechać - :piwo:
nie zostawiać kluczyka - samochód bezpieczniejszy i aku się nie rozładuje
tu się zabezpieczyłem :) .... na mapce jestem dość mocno przesunięty :)
M@rio

#15 Post autor: M@rio »

kaliope pisze:na mapce jestem dość mocno przesunięty :)
mimo wszystko ostrożności nigdy za dużo
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”