Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode ?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

Nie ma reguły. Obecnie, bez klimy i innych odbiorników, z włączonymi światłami mijania test mode wskazuje 13,9-14,1 V. Nie zauważyłam nigdy, aby podeszło do 14,2 V. W trasie podczas gorących dni, z włączoną klimą, DVD, lodówką(!), ładowarką telefonu spadało do 13,2-13,5.

W poście powyżej miałem na myśli napięcie ładowania (V), a nie prąd ładowania, nie niższy niż 1/10 pojemności aku (A).
misiakrp

#17 Post autor: misiakrp »

u mnie jest podczas jazdy 14,3 v czasami przeskakuję na 14,2
kicaj

#18 Post autor: kicaj »

pytalem sie o to ladowanie w serwisie ASO ;)
i co? 14.2V bez podlaczonych odbiornikow jak najbardziej w normie
nizsze wartosci przy wlaczonych odbiornikach to norma... zpobaczcie co sie dzieje jak krecicie kierownica ;)
ja mam po uruchomieniu 14.4, jak sie zagrzeje spada do 14.1-14.2 po wlaczeniu dodatkowych odbiornikow 13.8 a nawet 13.4...
Pedro

#19 Post autor: Pedro »

W czasie jazdy bez klimy 14,3 - 14,4
Po włączeniu klimy napięcie spada ale w związku z pracą wentylatorów od chłodnic i w zależności od ich prędkości. Włączenie klimy tak jak dzisiaj przy 10 stopniach nie powoduje zauważalnego spadku napięcia mimo że sprężarka na pewno pracuje.
Natomiast nie rozgryzłem jeszcze dlaczego podczas wypalania DPF napięcie spada nawet do do 12,5 V.
Dodam jeszcze, że przed padnięciem alternatora napięcie było niższe o ok 0,3 - 0,4V.
Nigdy nie przekroczyłem w górę 14,1.
A raz przy ponad 30C w korku włączonej klimie i w trakcie wypalania DPF napięcie spadło do 11,8. Teraz jest nowy akumulator, naprawiony altek i wszystko gra.
franki

#20 Post autor: franki »

kicaj pisze:... zpobaczcie co sie dzieje jak krecicie kierownica ;)
W Zafirze B ( zresztą w Astrze H też) pompa wspomagania jest elektryczna. Jak kręcisz kierownicą to napięcie spada porządnia
franki

#21 Post autor: franki »

Jeszcze jedno - otóż dzisiaj podładowałem prostownikiem mój akumulator w Astrze G. Przed ładowaniem jaki pisałem wcześniej napięcie ładowania było na poziomie 13,6 - 13,7. Po doładowaniu napięcie wzrosło do 14,1.
Jak będę miał chwilę , to przetestuję też to w Zosi
olo

#22 Post autor: olo »

przejechałem 5 tys km na urlop miałem 2 x dvd ,lodówka x 2, światła, klima i wskazanie było 14,1 ale dopiero po przejechani ok 500 km to pewnie dla tego ze aku doladował się do pełna, alternator po naprawie
franki

#23 Post autor: franki »

Pedro pisze: A raz przy ponad 30C w korku włączonej klimie i w trakcie wypalania DPF napięcie spadło do 11,8. .
Wczoraj mi wypalał DPFa i napięcie było 13.5V
gosia

#24 Post autor: gosia »

Tak się zastanawiam,odnośnie tego ładowania,iż coś u mnie jednak nie halo z nim jest...mianowicie w zasadzie cały czas oscyluje w granicach 13.7 po odpaleniu do 13.5 podczas jazdy, nigdy raczej nie miałam w okolicach 14...czyli rozumiem ,że powinnam wymienić alternator???
franki

#25 Post autor: franki »

Jeśli jeździsz już od jakiegoś czasu i nie masz objawów rozładowanego akku, to się wstrzymaj.
licznik

#26 Post autor: licznik »

gosia pisze:Tak się zastanawiam,odnośnie tego ładowania,iż coś u mnie jednak nie halo z nim jest...mianowicie w zasadzie cały czas oscyluje w granicach 13.7 po odpaleniu do 13.5 podczas jazdy, nigdy raczej nie miałam w okolicach 14...czyli rozumiem ,że powinnam wymienić alternator???
Automaty tak maja, ja też mam ładowanie w granicach 13.5V, a auto odpalam około 100 razy dziennie i odpala bez problemu.
franki

#27 Post autor: franki »

Ja spróbuję podładować akku i sprawdzić napięcie ładowania... Zosia B ma sterowanie poprzez szynę CAN - może ładowanie też jest jakoś inaczej sterowane, nie tylko przez regulator napięcia :?
gosia

#28 Post autor: gosia »

licznik pisze:Automaty tak maja, ja też mam ładowanie w granicach 13.5V, a auto odpalam około 100 razy dziennie i odpala bez problemu.
Właśnie tak też mi się wydaje...iż w automatach taka wartość może być właściwa,ponieważ żadnych problemów z odpalaniem póki co nie stwierdzam.
franki pisze:Ja spróbuję podładować akku i sprawdzić napięcie ładowania.
Też o tym myślałam,bo szczerze, to nie uśmiecha mi się wymiana,skoro nie jest konieczna...gdybyś franki mógł podzielić się swoimi spostrzeżeniami po podładowaniu...byłabym wdzięczna.

Rozumiem,iż wartość referencyjna jest podana minimalna czyli 13.5 i gdy ładowanie spada do wartości mniejszej niż to -0.6...czyli weźmy 12.8...to raczej dobrze nie jest...i dopiero wówczas zasadna jest wymiana alternatora???
franki

#29 Post autor: franki »

gosia pisze: Rozumiem,iż wartość referencyjna jest podana minimalna czyli 13.5 i gdy ładowanie spada do wartości mniejszej niż to -0.6...czyli weźmy 12.8...to raczej dobrze nie jest...i dopiero wówczas zasadna jest wymiana alternatora???
W astrze G podładowanie akku podniosło napięcie ładowania. Ja będę miał chwię to tak samo zrobię w Zosi... Jak na razie też żadnych problemów z odpalaniem nie mam dlatego się nie przejmuję...
franki

#30 Post autor: franki »

W książce Sam naprawiam wyczytałem, że napięcie powinno mieścić sie w przedziale 13.0V - 14.5V, z tym że spadek napięcia przy właczeniu wszytskich odbiorników nie powienien być większy niż 0.4V. Takze wydaje się że wszysttko jest ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”