Źle spasowany przód - elementy blacharskie

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kris18051992

Źle spasowany przód - elementy blacharskie

#1 Post autor: kris18051992 »

Witam! Szukałem w innych tematach ale nic nie znalazłem.
Mam Zafirke OPC z silnikiem diesla i chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałoby poprawienie (czyli lepsze spasowanie) elementów takich jak: maska, przedni zderzak oraz błotniki. Auto było powypadkowe a polscy "chłopcy" spasowali to byle jak żeby tylko sprzedać.

Spasowane są w taki sposób, że róg maski lekko ociera o błotnik, zderzak jest owieszony, błotniki lekko wystają poza maskę.

Chciałbym wszysko zrobić tak żeby ta Zafirka była w jak najlepszym stanie wizualnym, ponieważ przywiązuje dużą wagę do elementów blacharskich.

Jaki koszt byłby takiej robótki?

kris18051992

#2 Post autor: kris18051992 »

rozumiem że tak na odległość to nie da rady, załóżmy że maskę zderzak i błotniki tzreba zdemontować i założyć na nowo. interesuje mnie koszt w zaokrągleniu, wiem że to koszty i chce się na to przygotować.

Szymon78

#3 Post autor: Szymon78 »

moze ja sie wypowiem..

generalnie blacharzy jest od groma i ciut ciut w wlkp... prawie na kazdym rogu mozna spotkać jakąś blachownie..

Problem moze polegac na tym iz kazdy zapewne bedzie unikał takiej roboty. najgorsze co moze być to poprawianie po kimś... Niestety, to kosztjue bo niewiadomo co sie mozna spodziewac po jakieś żeźbie czy metaloplastyce - licz sie z sporym wydatkiem... jakim?? najlepiej podjedź do pierwszego lepszego i pytaj ile wykazuje za całosć prac (pewnie kazdy powien ze trudno wycenic bo moze cos extra wyskoczyc a to cena półjdzie w góre)

kris18051992

#4 Post autor: kris18051992 »

jest troche blacharzy, dziekuje za pomoc. myslalem, że można jakoś to wycenić. skorzystam z Waszych porad i podjade do blacharza i o wszystko wypytam. pozdrawiam

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Jak poprawek wymaga samo zdjecie i założenie na nowo to koszty jakieś ekstremalne nie powinne być, myślę że max w granicach 500zł

Inna sprawa co tam w środku siedzi czy pas przedni trzyma wymiary itp...

Druga sprawa to kupiłeś to auto widzać że jest partacko zrobione :?: Ma poduchy czy rezystorek i zaslepki???

kris18051992

#6 Post autor: kris18051992 »

wszystko inne jest ok, ona nie jest az tak partacko zrobiona tylko tyle ze jakby si przypatrzec to sa pewne niedoskonalosci ktorych chcialbym sie pozbyć

auto bylo kupione z komisu a wiadomo jak tam sie robi auta powypadkowe na sprzedaz.

giant19s

#7 Post autor: giant19s »

Mnie czeka wyciągnięcie belki od zderzaka oraz spasowanie nadkola zderzaka oraz maski, mechanik szacunkowo określił się od 150 do 200 zeta za taki interes :)
Tak więc jesteś uboższy od prostowanie belki ale coś około tych cen bym liczył ;)

Jędrek Z
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X20DTL

#8 Post autor: Jędrek Z »

Witam.Powiedzcie Panowie gdzie mogę kupić reperaturkę przedniego prawego błotnika do Zafiry A -mój błotnik prawy "przegnił" na wylot w dolnej części poniżej listwy ozdobnej-przekopałem cały internet i wszędzie tylko całe błotniki na na reparaturkę -nie mogę trafić-nie chciełbym wymieniać całwego błotnika jedynie wstawić reparaturkę a łączenie zrobić pod czarną listwą ozdobną

Skasowany użytkownik 6483

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kup cały błotnik bo raczej nie ma takiej reperaturki . Kup ori ale w dobrym stanie i po kłopocie. reperaturke to możesz kupić ale do tylnego błotnika..

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#10 Post autor: Janus »

jarecki69 pisze:(...)Kup ori ale w dobrym stanie i po kłopocie. reperaturke to możesz kupić ale do tylnego błotnika..
Rozmawiałem z handlarzami specjalizującymi się w demontażu Opla - sam szukałem sobie błotników (na razie mam podłatane żywicą i poszpachlowane + pomalowane). Znalezienie ori błotnika w dobrym stanie w tamtym miejscu na dole - to jak znalezienie św Graala...
Janusz

Skasowany użytkownik 16629

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Janus pisze:
jarecki69 pisze:(...)Kup ori ale w dobrym stanie i po kłopocie. reperaturke to możesz kupić ale do tylnego błotnika..
Rozmawiałem z handlarzami specjalizującymi się w demontażu Opla - sam szukałem sobie błotników (na razie mam podłatane żywicą i poszpachlowane + pomalowane). Znalezienie ori błotnika w dobrym stanie w tamtym miejscu na dole - to jak znalezienie św Graala...
Też szukałem i da się znaleźć, ale Allegro sobie odpuść i oferty typu 100zł za komplet... to jest rdza. Ja znalazłem w okolicznej firmie, która sprowadza auta na części z Anglii i udało mi się poczekać i trafić autko świeżo przywiezione na lawecie, jeden błotnik miał tylko zagięty "nosek", a drugi skazę na lakierze (i tak miałem lakierować całe auto). Poszukaj w swojej okolicy czy jakaś firma nie rozbiera opli albo ewentualnie jakaś firma z allegro, która jest z okolicy, aby móc podjechać i zobaczyć na własne oczy. Licz się z tym, że jeżeli już się trafi na szrocie (o dziwo u mnie w okolicy na szrotach nie ma) to na pewno będzie porysowany czy lekko pogięty, więc lakierować będzie i tak trzeba, pamiętaj, że Ci ludzie nie patrzą jak się poprawnie składuje te części, bo kupowałem u tych samych ludzi co błotniki tylne światła z polifta i widziałem jak się wszystkim rzuca w byle jaki kąt ;)

Powodzenia w poszukiwaniach

Jędrek Z
Przeglądacz

#12 Post autor: Jędrek Z »

Witam.Panowie wielkie dzięki za informacje-będę szukał całego błotnika do malowania-tylko jeszcze jedno pytanie -nowy błotnik lepiej malować przed czy po montażu na aucie?

Skasowany użytkownik 6483

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, lakiernicy malują błotniki na aucie i podejrzewam ,że tak będzie i u Ciebie :piwo:

Jędrek Z
Przeglądacz

#14 Post autor: Jędrek Z »

Witam.Dzięki wielkie za odpowiedź-kupuję prawy błotnik zakładam go na auto i do lakiernika.

Skasowany użytkownik 16629

#15 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Jędrek Z pisze:Witam.Dzięki wielkie za odpowiedź-kupuję prawy błotnik zakładam go na auto i do lakiernika.
Chyba nie wiesz jak się wymienia błotnik ;) to nie jest tak jak w większości aut... w ZA musisz zdemontować boczne trójkątne szybki czyli także plastiki wokoło, bo pod małą szybką jest jedna śruba mocująca. Trochę z tym roboty jest, ale ma swoje plusy:
1. "fachowce" przy demontażu nie mają litości i urywają mocowania (wiem z autopsji!)
2. jak zamontujesz sam to pomalują także śrubki mocujące pod maską
3. jak sam coś demontujesz ze swojego auta to dbasz, aby nic więcej nie uszkodzić czyli listwy będą całe, tak samo je delikatnie zamontujesz, zderzak ściągniesz nie rysując go

Ja dałem błotniki osobno, bo i tak auto było całe malowane, więc i tak demontowali wszystko, ale plastiki z deski teraz leżą luźno bez zaczepów niestety.... trudno

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”