Źle spasowany przód - elementy blacharskie
Moderator: Sebu$
Źle spasowany przód - elementy blacharskie
Witam! Szukałem w innych tematach ale nic nie znalazłem.
Mam Zafirke OPC z silnikiem diesla i chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałoby poprawienie (czyli lepsze spasowanie) elementów takich jak: maska, przedni zderzak oraz błotniki. Auto było powypadkowe a polscy "chłopcy" spasowali to byle jak żeby tylko sprzedać.
Spasowane są w taki sposób, że róg maski lekko ociera o błotnik, zderzak jest owieszony, błotniki lekko wystają poza maskę.
Chciałbym wszysko zrobić tak żeby ta Zafirka była w jak najlepszym stanie wizualnym, ponieważ przywiązuje dużą wagę do elementów blacharskich.
Jaki koszt byłby takiej robótki?
Mam Zafirke OPC z silnikiem diesla i chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałoby poprawienie (czyli lepsze spasowanie) elementów takich jak: maska, przedni zderzak oraz błotniki. Auto było powypadkowe a polscy "chłopcy" spasowali to byle jak żeby tylko sprzedać.
Spasowane są w taki sposób, że róg maski lekko ociera o błotnik, zderzak jest owieszony, błotniki lekko wystają poza maskę.
Chciałbym wszysko zrobić tak żeby ta Zafirka była w jak najlepszym stanie wizualnym, ponieważ przywiązuje dużą wagę do elementów blacharskich.
Jaki koszt byłby takiej robótki?
moze ja sie wypowiem..
generalnie blacharzy jest od groma i ciut ciut w wlkp... prawie na kazdym rogu mozna spotkać jakąś blachownie..
Problem moze polegac na tym iz kazdy zapewne bedzie unikał takiej roboty. najgorsze co moze być to poprawianie po kimś... Niestety, to kosztjue bo niewiadomo co sie mozna spodziewac po jakieś żeźbie czy metaloplastyce - licz sie z sporym wydatkiem... jakim?? najlepiej podjedź do pierwszego lepszego i pytaj ile wykazuje za całosć prac (pewnie kazdy powien ze trudno wycenic bo moze cos extra wyskoczyc a to cena półjdzie w góre)
generalnie blacharzy jest od groma i ciut ciut w wlkp... prawie na kazdym rogu mozna spotkać jakąś blachownie..
Problem moze polegac na tym iz kazdy zapewne bedzie unikał takiej roboty. najgorsze co moze być to poprawianie po kimś... Niestety, to kosztjue bo niewiadomo co sie mozna spodziewac po jakieś żeźbie czy metaloplastyce - licz sie z sporym wydatkiem... jakim?? najlepiej podjedź do pierwszego lepszego i pytaj ile wykazuje za całosć prac (pewnie kazdy powien ze trudno wycenic bo moze cos extra wyskoczyc a to cena półjdzie w góre)
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Jak poprawek wymaga samo zdjecie i założenie na nowo to koszty jakieś ekstremalne nie powinne być, myślę że max w granicach 500zł
Inna sprawa co tam w środku siedzi czy pas przedni trzyma wymiary itp...
Druga sprawa to kupiłeś to auto widzać że jest partacko zrobione Ma poduchy czy rezystorek i zaslepki???
Inna sprawa co tam w środku siedzi czy pas przedni trzyma wymiary itp...
Druga sprawa to kupiłeś to auto widzać że jest partacko zrobione Ma poduchy czy rezystorek i zaslepki???
-
- Przeglądacz
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Witam.Powiedzcie Panowie gdzie mogę kupić reperaturkę przedniego prawego błotnika do Zafiry A -mój błotnik prawy "przegnił" na wylot w dolnej części poniżej listwy ozdobnej-przekopałem cały internet i wszędzie tylko całe błotniki na na reparaturkę -nie mogę trafić-nie chciełbym wymieniać całwego błotnika jedynie wstawić reparaturkę a łączenie zrobić pod czarną listwą ozdobną
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Rozmawiałem z handlarzami specjalizującymi się w demontażu Opla - sam szukałem sobie błotników (na razie mam podłatane żywicą i poszpachlowane + pomalowane). Znalezienie ori błotnika w dobrym stanie w tamtym miejscu na dole - to jak znalezienie św Graala...jarecki69 pisze:(...)Kup ori ale w dobrym stanie i po kłopocie. reperaturke to możesz kupić ale do tylnego błotnika..
Janusz
Też szukałem i da się znaleźć, ale Allegro sobie odpuść i oferty typu 100zł za komplet... to jest rdza. Ja znalazłem w okolicznej firmie, która sprowadza auta na części z Anglii i udało mi się poczekać i trafić autko świeżo przywiezione na lawecie, jeden błotnik miał tylko zagięty "nosek", a drugi skazę na lakierze (i tak miałem lakierować całe auto). Poszukaj w swojej okolicy czy jakaś firma nie rozbiera opli albo ewentualnie jakaś firma z allegro, która jest z okolicy, aby móc podjechać i zobaczyć na własne oczy. Licz się z tym, że jeżeli już się trafi na szrocie (o dziwo u mnie w okolicy na szrotach nie ma) to na pewno będzie porysowany czy lekko pogięty, więc lakierować będzie i tak trzeba, pamiętaj, że Ci ludzie nie patrzą jak się poprawnie składuje te części, bo kupowałem u tych samych ludzi co błotniki tylne światła z polifta i widziałem jak się wszystkim rzuca w byle jaki kątJanus pisze:Rozmawiałem z handlarzami specjalizującymi się w demontażu Opla - sam szukałem sobie błotników (na razie mam podłatane żywicą i poszpachlowane + pomalowane). Znalezienie ori błotnika w dobrym stanie w tamtym miejscu na dole - to jak znalezienie św Graala...jarecki69 pisze:(...)Kup ori ale w dobrym stanie i po kłopocie. reperaturke to możesz kupić ale do tylnego błotnika..
Powodzenia w poszukiwaniach
Chyba nie wiesz jak się wymienia błotnik to nie jest tak jak w większości aut... w ZA musisz zdemontować boczne trójkątne szybki czyli także plastiki wokoło, bo pod małą szybką jest jedna śruba mocująca. Trochę z tym roboty jest, ale ma swoje plusy:Jędrek Z pisze:Witam.Dzięki wielkie za odpowiedź-kupuję prawy błotnik zakładam go na auto i do lakiernika.
1. "fachowce" przy demontażu nie mają litości i urywają mocowania (wiem z autopsji!)
2. jak zamontujesz sam to pomalują także śrubki mocujące pod maską
3. jak sam coś demontujesz ze swojego auta to dbasz, aby nic więcej nie uszkodzić czyli listwy będą całe, tak samo je delikatnie zamontujesz, zderzak ściągniesz nie rysując go
Ja dałem błotniki osobno, bo i tak auto było całe malowane, więc i tak demontowali wszystko, ale plastiki z deski teraz leżą luźno bez zaczepów niestety.... trudno