Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dostęp do czujnika pedału sprzęgła jest po zdjęciu osłony bezpieczników a następnie wyjęciu (po wcześniejszym wykręceniu u góry 2 Torx'ów) kasety z bezpiecznikami..
FOTO
Czy ktoś może pomóc mi aktywować tempomat, bo jakoś nie daję rady...
FOTO
Czy ktoś może pomóc mi aktywować tempomat, bo jakoś nie daję rady...
opelmen, czy ta biała wtyczka na FOTO jest na 100% od czujnika sprzęgła.
Grzebałem dzisiaj 20 minut w tych kablach i nic innego nie znalazłem .
Oglądałem wyłącznik sprzęgła w sklepie i ma zupełnie inna wtyczkę.
Co do aktywacji to zrobiłem to op-comem. Co ciekawe nie mogłem go zaprogramować jak pracował silnik. Dopiero poszło jak kluczyk był w pozycji zapalonych kontrolek.
Da się uruchomić tempomat bez tego nieszczęsnego czujnika? Jaką funkcje pełni.
Grzebałem dzisiaj 20 minut w tych kablach i nic innego nie znalazłem .
Oglądałem wyłącznik sprzęgła w sklepie i ma zupełnie inna wtyczkę.
Co do aktywacji to zrobiłem to op-comem. Co ciekawe nie mogłem go zaprogramować jak pracował silnik. Dopiero poszło jak kluczyk był w pozycji zapalonych kontrolek.
Da się uruchomić tempomat bez tego nieszczęsnego czujnika? Jaką funkcje pełni.
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wtyczka wg mojego rozeznania w schematach elektrycznych jest ta, kolory przewodów się zgadzają. Wiem, że wtyczka jest inna bo ja za choinkę nie mogłem znaleźć czujnika pedału sprzęgła, który by pasował do niej. Tylko w ASO powiedzieli mi, że sprowadzą do 2 tygodni ale będzie kosztował ok. 120PLN więc sobie odpuściłem i zakupiłem na Alledrogo czujnik od Corsy. Mocowanie to samo a przewody chyba ostatecznie przylutuję bez żadnego złącza do wystających z czujnika pinów.
Czujnik pedału sprzęgła jest po to aby wyłączał tempomat po naciśnięciu sprzęgła (ot taki mały 'automat'), można równie dobrze zewrzeć te 2 przewody w złączu i wyłączać tempomat na manetce...
Jaki interfejs miałeś do OP-COMa ?
Ja mam TECH2 i jakoś z portami nie mogę dojść do ładu..
Czujnik pedału sprzęgła jest po to aby wyłączał tempomat po naciśnięciu sprzęgła (ot taki mały 'automat'), można równie dobrze zewrzeć te 2 przewody w złączu i wyłączać tempomat na manetce...
Jaki interfejs miałeś do OP-COMa ?
Ja mam TECH2 i jakoś z portami nie mogę dojść do ładu..