Jakie Żarówki w zafirze B i Demontaż lewej tylnej lampy

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kolo1_234

Jakie Żarówki w zafirze B i Demontaż lewej tylnej lampy

#1 Post autor: kolo1_234 »

Witam !!!!
Nie wiem jakie są żarówki w zafirze B chodzi o tylną lampe nie mam świateł drogowych i stopu. Nie wiem też jak wyciągnąć tą lampę. Jest jedna zakrętka u góry a na dole brak albo nie wyczaiłem

Prosze o podpowiedź

Woytas

#2 Post autor: Woytas »

kolego jak zdejmiesz zaślepki te co są w bagażniku po bokach to masz 2 motylki jeden niżej drugi wyżej, trzeba sięgnąć łapką a wyczujesz. Pamiętaj, że jak będziesz zakładał lampę to ułóż porządnie tą piankową uszczelkę, bo często się źle układa i w lampie zbiera się woda.

Żarówka to typ P 21W

Tu kolega tEREk strzelił tutka wystarczy poszukać: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=44995#44995
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 08:20 przez Woytas, łącznie zmieniany 1 raz.

kolo1_234

#3 Post autor: kolo1_234 »

:driver: Dzięki bardzo pytałem ożarówkę bo wolę kupić przed demontarzem niż dwa razy zakładać i zdejmować lampę

Jeszcze raz dzięki :D

tico0

#4 Post autor: tico0 »

kolo1_234 pisze:świateł drogowych
Ta żarówka to 12V 5W nie znam typu
kolo1_234 pisze:stopu
to jak napisał:
Woytas pisze:Żarówka to typ P 21W

kicaj

#5 Post autor: kicaj »

to jest zarowka dwuwloknowa (stad stop i mijania tylne razem)
dasz rade spokojnie pod sklepem wymienic ;)
jak sie dobrze zagladnie to oba motylki widac, ciezko siedza ale da sie odkrecic

kolo1_234

#6 Post autor: kolo1_234 »

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi
Pytam bo kiedyś miałem peugota i wymieniałem żarówkę przez 2 godziny. Bo w lampie były zamiast normalnych zapinek sprzężyny. Z demontażem był mniekszy problem ale z montażem już się trochę napociłem.

kicaj

#7 Post autor: kicaj »

mnie zajelo 20 min odkrecenie motylkow bo france fabrycznie byly mocno dokrecone ;) a potem 20 min ogladanie sobie wszystko ;)

tico0

#8 Post autor: tico0 »

kicaj pisze:to jest zarowka dwuwloknowa (stad stop i mijania tylne razem)
Faktycznie ale się zagalopowałem, to pewnie przez to że ostatnio wymieniałem lampę tylnią w uno ( bo mnie tir " lekko dziabnął") i tam stop i światła drogowe są osobno na żarówkach.... A tu jest żarówka dwuwłóknowa 21W i 5W w jednym ;)

kolo1_234

#9 Post autor: kolo1_234 »

:shock:
czyli jaka ta żarówka 21 W i 5 W
czy P21 W

F-19

#10 Post autor: F-19 »

W Zafirze B nie ma dwuwłóknowych zarówek 21W/5W. Swiatła pozycyjne i hamowania są obsługiwane przez żarówkę jednowłóknową 21W. Kiedy świecą pozycyjne żarówka świeci mniejszą , natomiast przy hamowaniu świeci pełną mocą. Żarówka P21W

kolo1_234

#11 Post autor: kolo1_234 »

Panowie zdecydujcie się bo dziś muszę kupić tą żarówkę

//scalone// - proszę edytować posty w celu uzupełnienia, a nie pisać jeden pod drugim

Jednak Woytas udzielił pierwszej w pełni wyczerpującej odpowiedzi i tym samym zdobył główną nagrodę w konkursie.
Czyli ciepłe i serdeczne podziękowania od kolo1_234
oraz wycieczkę dla siebie i swojej rodziny do Szydłowa oczywiście dojazd, nocleg i wyżywienie w cenie.
A cena wycieczki to jedyne 7000 PLN płatne w ratach lub jednorazowo.
Jedynie musisz odpowiedzieć na pytanie czy ?
Litera A jest pierwszą, drugą czy może setną literą alfabetu

//edit// i na dodatek nie opuszcza Ciebie humor
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 14:19 przez kolo1_234, łącznie zmieniany 1 raz.

kicaj

#12 Post autor: kicaj »

kicaj pisze:to jest zarowka dwuwloknowa (stad stop i mijania tylne razem)
P21W oczywiscie jednowloknowa a swieci dwiema intensywnosciami, sorki za wprowadzenie w blad...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”