Centralny zamek - Zafira A
Moderator: Sebu$
pozwole sobie podnieśc temat...programowanie nie działa, piloty są oki, bateria jest oki, na kompie "w jednym takim niby serwisie" stwierdzili że to grubsza sprawa, walniety jest najprawdopodobniej sterownik, czy cała centralka od centralnego-pewnie dla tego, ze nie potrafili znaleźc innej przyczyny???sugerowali wizyte w serwisie, albo u jakiegos elektryka-pogrzebacza, któremu bedzie sie chciało nad tym posiedzieć i zrobić może jakieś sugestie?czy moze kupic na allegro centralkę /ceny są w granicach 50-150 zł/ i zamienic, czy lepiej odwiedzić serwis? aha no i to ciągłe piszczenie przy otwartch drzwiach sugerujące, ze kluczyk jest w stacyjce to najprawdopodobniej od tego
dziś rozkręciłem zamek i okazało się, że do zamka nalała się woda, nastąpiła korozja aluminium i chwyciło cały mechanizm. Siłownik działał z taką siłą że wygiął pręt (wodzik). po wydrapaniu korozji i przesmarowaniu zamka udało się uruchomić zamykanie z pilota ale nie da się uratować zamykania bezpośrednio kluczykiem. Kluczyk nie wchodzi do dziurki :-)
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
podciągnę nieco temat, niestety
U mnie jest tak:
Od jakiegos czasu pilot jakby gorzej działał, raz łapał z wiekszej odległości, kiedy indziej trzeba było podejść bliżej, ale działał.
Dziś zamknąłem normalnie z pilota ale otworzyć juz nie chciał... Dioda na pilocie mruga. Kluczykiem zamykam i otwieram normalnie.
Pomyślałem, że to bateria. Gościu w hurtowni elektrycznej wymienił mi baterię dosłownie w 3 sekundy więc nie powinien się rozprogramować. Ale nie pomogło
Wróciłem do domu, przejrzałem co nieco forum i dalej do synchronizacji
Ale najpierw sprawdziłem drugi praktycznie niużywany kluczyk - bez efektu ....
Potem spróbowałem synchronizować ten po wymianie baterii - też bez skutku
- wsiadam,
- zamykam drzwi,
- wkładam i przekręcam kluczyk do zapalenia kontrolek
- po min. 30 sek. wciskam przycisk na pilocie i .... nic się nie dzieje, cisza
Nie działa ani jeden ani drugi pilot
Co jest nie tak?
Centralka?
Zrobione
Jakby ktoś też tak miał to może pomoże:
Kolejność czynności u mnie wyszła taka:
- lutuję mocowanie biegunów baterii
- wsiadam,
- zamykam drzwi,
- wciskam przycisk na pilocie bez czekania
- zamek zamyka się i otwiera
- gotowe
Powtarzam czynności dla drugiego kluczyka i mam 2 działające zdalnie kluczyki
Pozdrawiam i dziękuję, bo bez Waszych wpisów bym na to nie wpadł
P.S.
Po co napisali w instrukcji aby 30 sekund odczekać
podciągnę nieco temat, niestety
U mnie jest tak:
Od jakiegos czasu pilot jakby gorzej działał, raz łapał z wiekszej odległości, kiedy indziej trzeba było podejść bliżej, ale działał.
Dziś zamknąłem normalnie z pilota ale otworzyć juz nie chciał... Dioda na pilocie mruga. Kluczykiem zamykam i otwieram normalnie.
Pomyślałem, że to bateria. Gościu w hurtowni elektrycznej wymienił mi baterię dosłownie w 3 sekundy więc nie powinien się rozprogramować. Ale nie pomogło
Wróciłem do domu, przejrzałem co nieco forum i dalej do synchronizacji
Ale najpierw sprawdziłem drugi praktycznie niużywany kluczyk - bez efektu ....
Potem spróbowałem synchronizować ten po wymianie baterii - też bez skutku
- wsiadam,
- zamykam drzwi,
- po min. 30 sek. wciskam przycisk na pilocie i .... nic się nie dzieje, cisza
Nie działa ani jeden ani drugi pilot
Co jest nie tak?
Centralka?
Zrobione
Jakby ktoś też tak miał to może pomoże:
Kolejność czynności u mnie wyszła taka:
- lutuję mocowanie biegunów baterii
- wsiadam,
- zamykam drzwi,
- wciskam przycisk na pilocie bez czekania
- zamek zamyka się i otwiera
- gotowe
Powtarzam czynności dla drugiego kluczyka i mam 2 działające zdalnie kluczyki
Pozdrawiam i dziękuję, bo bez Waszych wpisów bym na to nie wpadł
P.S.
Po co napisali w instrukcji aby 30 sekund odczekać
a co to jest ten CAN?tEREk pisze:Zabieg który wykonałeś nazywa się " adaptacja klucza" można go wykonać w każdym oplu który nie ma CAN-a.
Piszę bo jakiś czas temu miałem problem z moim pilotem, łapki baterii się odlutowały a poprzedni właściciel włożył papierek zamiast to polutować. Niestety po pewnym czasie (już w moim posiadaniu) kluczyk przestał działać gdy go otworzyłem i zobaczyłem co jest grane od razu pomyślałem że się rozkodował, umówiłem się do elektronika ten mnie poinformował że to jest wersja z fabrycznym alarmem i że trzeba ściągnąć PIN żeby na nowo zakodować kluczyk. Operacja miała kosztować z 300zł, jednak jak przyjechałem po odbiór auta pan zażyczył sobie 150zł i początkowo tak się ucieszyłem z niższego rachunku że zapomniałem poprosić żeby mi ten PIN przekazał (w końcu zapłaciłem za niego). Prawda to z tym PINem?
Teraz działa wszystko ok, ale mam tylko jeden kluczyk i chciałbym dorobić zapas, czy jeżeli kupię jakikolwiek pilot to zakoduję go w w/w sposób?
Pozdrawiam
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego - CAN to szyna, po której rozprowadzona jest cała elektryka w samochodzie, jeśli masz ZA, to Ciebie to nie dotyczy - występuje w ZB. Odnośnie PIN'u - potrzebny jest tylko do zaprogramowania lub dodania nowego kluczyka. Elektryk naprawiając Twój kluczyk po prostu zdarł z Ciebie haracz za brak wiedzy.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wg poradnika Op-Com z tej strony http://opcomforum.yolasite.com/guides-and-info.php ( http://opcomforum.yolasite.com/resource ... 20Code.pdf ) odczyt Security Code możliwy jest tylko w modelach Opel:
- Corsa-C
- Meriva
- Tigra-B
- Corsa-C
- Meriva
- Tigra-B
Mam problem z centralnym zamkiem. Otóż za każdym razem kiedy próbuje otworzyć bądź zamknąć drzwi poprzez naciśnięcie "przycisków" w kluczyku centralny zamek nie reaguje (baterie mam nowiutkie). Za każdym razem po zsynchronizowaniu układu zdalnego sterowania (włączeniu zapłonu, odczekaniu 30 sec i naciśnięcie przycisku zdalnego sterowania w kluczyku) system zdalnego zamykania i otwierania działa do dwóch trzech prób otworzenia/zamknięcia drzwi. Później sytuacja się powtarza i znów nie moge otworzyć/zamknąc drzwi poprzez zdalne sterowanie. W czym może tkwic problem? pzdr.