skurek7, jak poprzednik napisał, rozwiń temat AM na symbiana. JA na nokii E51 testowałem Garmina oraz Sygic Mobile. Obydwa programy sobie chwalę, Garmin trochę zamulał, ale dokładność map była bardzo dobra. Sygic Mobile bardziej rozbudowany program, asystent pasa ruchu, pokazywał drogowskazy na jakie się kierować, etc, no i nie mulił. Z dokładnością map było nienajgorzej. Nawigacja na telefonie odeszła w niepamięć, teraz nawiguję się larkiem 35.7. Obecnie testuję programy, od MapyMap, przez Automapę, iGO, MioMap na TomTomie kończąc (oczywiście wszystko w celach testowych

). Z tego co zauważyłem najprostsza w obsłudze jest MapaMap, lecz z dokładnością map jest gorzej (nie wiem jak wersja TOP, ale wersja EASY na wiele nie pozwala). Najbardziej przekonująca jest Automapa i iGO. W Automapie najbardziej przeszkadza cięcie się kursora, ale podczas jazdy i tak się na to nie patrzy. Odwdzięcza się za to bardzo dokładnym prowadzeniem i rozbudowanymi możliwościami. iGO robili panowie od gier, więc jest dobrze zoptymalizowany, wszystko chodzi pięknie, nic nie tnie, a i dokładność map jest bardzo dobra. Przyjemnym programikiem jest też MioMap 2008, co prawda żeby wybrać jakąś inną opcję niż tylko prowadzenie do celu, trzeba się trochę naklikać, ale podoba mi się jego interfejs. Natomiast TomTom nie przekonał mnie do siebie niczym. Brzydki jak dla mnie interfejs, dokładność map taka jak w iGo czy Automapie. Szału nie ma.
Była jedna sytuacja w której Automapa dała ciała, mianowicie. Trasa z Lubicza do Bydgoszczy, ulica Tczewska. Jest to zachodnia strona Bydgoszczy i zamiast prowadzić obwodnicą i dalej na około, tak jak jest szybciej, prowadziła przez miasto, choć może jest to kwestia jakichś zaawansowanych ustawień o których nie miałem pojęcia, typu profil prędkości. Wszystkie inne programy wyznaczały trasę prawidłowo. Oczywiście wszystko testowane w kraju, poza granicami nie miałem szczęścia być.