Nawigacja - polecane i niepolecane urządzenia i mapy

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
skurek7

#61 Post autor: skurek7 »

sQcha pisze:Dobrym rozwiązaniem na telefony z systemem Android i nie tylko jest NaviExpert (program płatny i wymaga połączenia z internetem)
tak zdecydowanie dobra nawigacja do unikania spowolnień ruchu/korków/remontów etc.

jakiś czas temu mialem na telefonie (nokii n70 + nadajnik firmy pentagram) Garmina i gpmapę.
bardzo dobre połączenie. sprawnie działała i elegancko doprowadza pod wyznaczony numer domu

obecnie na n97mini testuję darmową ovi. i po paru jazdach po warszawie stwierdzam że jest niedopracowana. przykładowo każe zawracać tam, gdzie są zakazy, nie znajduje wszystkich numerów.
jak na razie dobre to iż darmowa

kaliope pisze: Oprócz wielkości ekranu, mapa na PC śmiga jak szalona a w urządzeniu wszystko chodzi powoli.
proszę, nie porównuj kompa z telefonem.
osobiście uważam takie porównanie za bezsensowne
wiadomo że komputery są zwykle szybsze od telefonów (no chyba że ma się jakiś na prawdę stary kalkulator :P )
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, 22:59 przez skurek7, łącznie zmieniany 1 raz.
sQcha

#62 Post autor: sQcha »

skurek7 pisze: ...
jakiś czas temu mialem na telefonie (nokii n70 + nadajnik firmy pentagram) Garmina i auto mapę.
...
Rozwiń temat AM na n70 bo z tego co wiem (info na stronie AM) to nie wyszła wersja na inna platformę niż WM.
automapa.pl pisze: Platforma:

Urządzenie zgodne z jedną z poniższych specyfikacji:
PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows CE 4.2, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0/6.0, Windows XP, Windows Vista
Anony Mous

#63 Post autor: Anony Mous »

skurek7 pisze: proszę, nie porównuj kompa z telefonem.
osobiście uważam takie porównanie za bezsensowne
wiadomo że komputery są zwykle szybsze od telefonów (no chyba że ma się jakiś na prawdę stary kalkulator :P )
zdaje sobie z tego sprawę i dlatego o tym piszę bo w AM jest mozliwość instalki na PC i to jest plus, przegladanie trasy w expresowym tempie. Czy jest inna mapa kótra w pełnej wersji może być zainastalowana na PC-cie, co by przeglądac mapy i wytyczać trasy wygodnie w domu na dużym ekranie?
sQcha

#64 Post autor: sQcha »

kaliope pisze: Czy jest inna mapa kótra w pełnej wersji może być zainastalowana na PC-cie, co by przeglądac mapy i wytyczać trasy wygodnie w domu na dużym ekranie?
Wydaje mi się, że NaviGo miało też taką opcję.
darkp1

#65 Post autor: darkp1 »

skurek7, jak poprzednik napisał, rozwiń temat AM na symbiana. JA na nokii E51 testowałem Garmina oraz Sygic Mobile. Obydwa programy sobie chwalę, Garmin trochę zamulał, ale dokładność map była bardzo dobra. Sygic Mobile bardziej rozbudowany program, asystent pasa ruchu, pokazywał drogowskazy na jakie się kierować, etc, no i nie mulił. Z dokładnością map było nienajgorzej. Nawigacja na telefonie odeszła w niepamięć, teraz nawiguję się larkiem 35.7. Obecnie testuję programy, od MapyMap, przez Automapę, iGO, MioMap na TomTomie kończąc (oczywiście wszystko w celach testowych :mrgreen: ). Z tego co zauważyłem najprostsza w obsłudze jest MapaMap, lecz z dokładnością map jest gorzej (nie wiem jak wersja TOP, ale wersja EASY na wiele nie pozwala). Najbardziej przekonująca jest Automapa i iGO. W Automapie najbardziej przeszkadza cięcie się kursora, ale podczas jazdy i tak się na to nie patrzy. Odwdzięcza się za to bardzo dokładnym prowadzeniem i rozbudowanymi możliwościami. iGO robili panowie od gier, więc jest dobrze zoptymalizowany, wszystko chodzi pięknie, nic nie tnie, a i dokładność map jest bardzo dobra. Przyjemnym programikiem jest też MioMap 2008, co prawda żeby wybrać jakąś inną opcję niż tylko prowadzenie do celu, trzeba się trochę naklikać, ale podoba mi się jego interfejs. Natomiast TomTom nie przekonał mnie do siebie niczym. Brzydki jak dla mnie interfejs, dokładność map taka jak w iGo czy Automapie. Szału nie ma.
Była jedna sytuacja w której Automapa dała ciała, mianowicie. Trasa z Lubicza do Bydgoszczy, ulica Tczewska. Jest to zachodnia strona Bydgoszczy i zamiast prowadzić obwodnicą i dalej na około, tak jak jest szybciej, prowadziła przez miasto, choć może jest to kwestia jakichś zaawansowanych ustawień o których nie miałem pojęcia, typu profil prędkości. Wszystkie inne programy wyznaczały trasę prawidłowo. Oczywiście wszystko testowane w kraju, poza granicami nie miałem szczęścia być.
skurek7

#66 Post autor: skurek7 »

sQcha pisze:Rozwiń temat AM na n70 bo z tego co wiem (info na stronie AM) to nie wyszła wersja na inna platformę niż WM.
oj widzisz.. naczytałem się za dużo o tych automatach i z rozpędu też tak napisałem
Oczywiście na garminie chodzi(ła) tylko GpMapa i CityNavigator ze wzgledu na zainstalowany symbian..

natomiast AM pójdzie w urządzeniach z Windows Mobile i pochodnymi Windowsa.
dlatego jest możliwość instalacji na komputerze.

Wybaczcie, już poprawiłem błąd :P
sQcha

#67 Post autor: sQcha »

skurek7 pisze:
sQcha pisze:Rozwiń temat AM na n70 bo z tego co wiem (info na stronie AM) to nie wyszła wersja na inna platformę niż WM.
oj widzisz.. naczytałem się za dużo o tych automatach i z rozpędu też tak napisałem
Oczywiście na garminie chodzi(ła) tylko GpMapa i CityNavigator ze wzgledu na zainstalowany symbian..

natomiast AM pójdzie w urządzeniach z Windows Mobile i pochodnymi Windowsa.
dlatego jest możliwość instalacji na komputerze.

Wybaczcie, już poprawiłem błąd :P
OK, myślałem, że ja tu eksperta zgrywam, a o czymś nie wiem :D
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#68 Post autor: MieHor »

A ja w nawiązaniu do kursora AM (tej tradycyjnej strzałki zaznaczającej nasze miejsce na mapie) pochwalę się, że zastąpiłem ją symbolem samochodu osobowego, fajna sprawa - zajmuje odrobinę mniej miejsca i zdecydowanie lepiej wygląda, działa w dzień i w nocy, poza tym mam zmienioną skórkę, inną niż proponuje fabryczna AM.
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#69 Post autor: opelmen »

MieHor pisze:A ja w nawiązaniu do kursora AM (tej tradycyjnej strzałki zaznaczającej nasze miejsce na mapie) pochwalę się, że zastąpiłem ją symbolem samochodu osobowego,
MieHor, wiele, wiele czasu spędziłem w necie poszukując do swojej navi ikonki Zafiry ale bezskutecznie. Jest wiele różnych ale Zosi nie ma, chyba sam ją będę musiał stworzyć :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Woytas

#70 Post autor: Woytas »

opelmen pisze:wiele, wiele czasu spędziłem w necie poszukując do swojej navi ikonki Zafiry ale bezskutecznie
http://www.miplo.pl/community/?start=25 ... ters&dir=1

ZA pozycja 225, 254

:piwo:
Anony Mous

#71 Post autor: Anony Mous »

Witam ja używam takiej ikonki w AutoMapie jak ktos chce może pobrać i wypróbować (wiadomo że gratis) :mrgreen: Ta najbardziej mi przypomina Zafirę B. Oczywiście trzeba zrobić w AM folder "images" i tam wrzucić te cztery ikonki :/ W nawigacji wyglądają lepiej niż na chomiku 8)

Obrazek

Ciekawe czy sie spodoba :roll: - :?:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 15:22 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#72 Post autor: QRZOL »

http://www.poi4am.pl/

koledzy na tej stonce macie ikony,głosy itp. Ja korzystałem z tego jak miałem TomTom'a
Obrazek
darkp1

#73 Post autor: darkp1 »

MieHor, możesz napisać coś więcej o tej skórce do AM?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#74 Post autor: MieHor »

To są cztery małe pliczki, które należy skopiować do głównego katalogu AM EU i w opcjach konfiguracji wybrać z dostępnych odpowiednio na dzień i noc. Jak podasz na PW swój adres email to mogę Ci je podesłać i dodatkowo jak zechcesz katalog Images zawierający ikony samochodu osobowego zastępujące tradycyjny kursor, jak Ci się nie spodobają zawsze możesz wrócić do swoich ulubionych
jarojk

#75 Post autor: jarojk »

sQcha pisze:
Żartujesz? Włączasz nagrywanie śladu i możesz wszystko odtworzyć i zerknąć w statystyki (są nawet międzyczasy postojów). Na dodatek, czego nie znalazłem w garminie, można to wszystko na komputerze odtworzyć. AM daje duże możliwości, tylko trzeba się wgryźć lub zerknąć do instrukcji ze strony AM, która nie jest dostarczana w wersji drukowanej. W nowszych wersjach instrukcję w pdf można wrzucić na pamięć podczas wgrywania AM
w garminie można na kompie za pomocą mapsource, a co do zapisywanego śladu w AM to owszem jest, ale mi zawsze duże odchylenia pokazywał, no i nie ma leśnych ścieżek na moim terenie które w garminie są. Podkreślam - AM jest wg mnie ogólnie najlepsza i najdokładniejsza dla aut - ale nie jest zbyt dobra dla wolniejszych środków lokomocji ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio + navi + CB radio”