Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU
Moderator: Sebu$
Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU
Witam,
Mam do Was pytanko. Wujek ma zafirę 1.8 16V z 2000 roku. Podczas postoju na wolnych obrotach zafirka mu gaśnie. "Fachowcy" wymienili krokowca, czyścili przepustnice i inne podobne operacje. Niestety, ale nic to nie pomogło.
Znalazł się jeden specjalista, który powiedział, że trzeba wymienić ECU - dodam że ASO też potwierdza tą diagnozę.
Proszę mi napisać, czy można kupić używkę, czy trzeba coś programować w używce i jak to w ogóle się odbywa. Wystarczy tylko podmienić ECU?
Dzięki za cenne uwagi.
Mam do Was pytanko. Wujek ma zafirę 1.8 16V z 2000 roku. Podczas postoju na wolnych obrotach zafirka mu gaśnie. "Fachowcy" wymienili krokowca, czyścili przepustnice i inne podobne operacje. Niestety, ale nic to nie pomogło.
Znalazł się jeden specjalista, który powiedział, że trzeba wymienić ECU - dodam że ASO też potwierdza tą diagnozę.
Proszę mi napisać, czy można kupić używkę, czy trzeba coś programować w używce i jak to w ogóle się odbywa. Wystarczy tylko podmienić ECU?
Dzięki za cenne uwagi.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 17:32 przez roccosifredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Uzywke mozna ale dojdzie koszt programowania co moim zdaniem jest nieoplacalne.Nowy kosztuje sporo siana ja na twoim miejscu oddał bym do naprawy.Popatrz sobie na allegro są oferty naprawy tych sterowników z gwarancja kosz okolo 350.Zuzywka to loteria kupisz zaprogramujesz a za miesiąc moze paśc.pzdr.
...a tak z czystej ciekawości, to dlaczego trzeba programować ECU. Chodzi o IMMO, czy jeszcze jakieś inne kwestie dochodzą?darek_s pisze:Uzywke mozna ale dojdzie koszt programowania co moim zdaniem jest nieoplacalne.Nowy kosztuje sporo siana ja na twoim miejscu oddał bym do naprawy.Popatrz sobie na allegro są oferty naprawy tych sterowników z gwarancja kosz okolo 350.Zuzywka to loteria kupisz zaprogramujesz a za miesiąc moze paśc.pzdr.
Pozdro.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Bo w ECU są zapisane wszystkie dane dotyczące konkretnej fury - od nr VIN, nr seryjne silnika, skrzyni biegów i wielu innych składników wmontowanych do samochodu. Poza tym w ECU zapisany jest cały program sterujący przede wszystkim pracą silnika, ale nie tylko.
Chyba, że ktoś bardziej zorientowany wyprowadzi mnie z błędu.
Chyba, że ktoś bardziej zorientowany wyprowadzi mnie z błędu.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Jak sądzę koledzeroccosifredi, chodzi o wymiane sterownika silnika-samego silnika- i tak jak kolega MieHor, piszę zgodzę się z nim że może tam byc nr VIN, typ silnika, co do skrzyni biegów to nie jestem przekonany, może byc rozróżnienie automat - manual, zregóły jest też ostani zapis modyfikacji. Co do tych innych składników to wiele z nich ma swoje inne sterowniki.
Mi osobiście wydaje się że wystaczy kupic sterowniczek od damego typu silnika i skrzyni(man, aut) najlepiej z kluczykiem(coby nie trzeba było przeprogramowywac immo) i jak już pisałem wcześniej reset ustawień i naprzód
Mi osobiście wydaje się że wystaczy kupic sterowniczek od damego typu silnika i skrzyni(man, aut) najlepiej z kluczykiem(coby nie trzeba było przeprogramowywac immo) i jak już pisałem wcześniej reset ustawień i naprzód
Witam ,posiadam zafirę 2.0 dti kilka dni temu testowałem program opel- tech ponaciskałem za dużo no i narobiłem sobie biedy. Pojawiani się błąd 51 to jest przeprogramować lub wymienić ecu , wsadziłem ecu z vektry 2.0 ale auto nieodpala .Jeśli ktoś majakeś pomysły będę wdzienczny .
Witam , Nie mogłem znaleść na forum , lub przegapiłem , więc pytam . Chciałbym sie dowiedzieć gdzie znajduje sie głowny sterownik Silnika w Zafirze A 99 rok 2,0 DI , Oraz Sterownik airbagów . Dzieki z góry i pozdrawiam