problem spryskiwacze tył

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pająk210584

problem spryskiwacze tył

#1 Post autor: pająk210584 »

więc koledzy mam problem jak włączam przednie spryskiwacze to działają poprawnie a jak chce włączyć tylnie to wycieraczka chodzi z tyłu a na przód pryska choć włączyłem pryskanie na tył pomóżcie jak możecie
yach

#2 Post autor: yach »

Sprawdź przewody idące od pompki spryskiwacza, może ktoś kiedyś kombinował coś z pompką spryskiwacza i wstawił tańszą, tylko z jednym wyjściem. :)
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

pająk210584 pisze:więc koledzy mam problem jak włączam przednie spryskiwacze to działają poprawnie a jak chce włączyć tylnie to wycieraczka chodzi z tyłu a na przód pryska choć włączyłem pryskanie na tył pomóżcie jak możecie
Popatrz czy nie leci płyn po wewnętrznych ściankach błotników. Prawdopodobnie wężyk się przerwał - najczęściej lubi zrywać się w miejscu zawiasów klapy.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

A ja stawiam na diagnozę kolegi yach, bo gdyby pękł przewód o którym mówi kolega celius, to na pewno nie psikałoby na szybę przednią, a tylko ubywałby płyn gdzieś po drodze do tylnej wycieraczki
pająk210584

#5 Post autor: pająk210584 »

celius, ale wiesz jak włacze tylnie spryskiwacze to wanczaja sie tylnie wiec chyba cos bylo kombinowane jak juz to napisal yach, musze to sprawdzic jak wjde na kanal bo bede zmienial dolna oslone silnika
Besiek

#6 Post autor: Besiek »

Nie testowałem jak jest w Zafirze ale podobny problem miałem w Kangoo. Mianowicie pompka spryskiwacza jest jedna dla tylnego i przedniego sprysku. Działa to tak że gdy włączasz przedni spryskiwacz pompka kręci się w jedną stronę a gdy tył to kręci się w przeciwną, do tego w samej pompce jest prosty zaworek który pod wpływem płynącego płynu (w jedną lub w drugą) przestawia się i przekierowuje płynący płyn. W Kangoo zatarł mi się ten zaworek i miałem podobne objawy. Może jest ktoś kto wyjmował/rozbierał/widział zbiornik/pompkę spryskiwaczy z Zafiry i może powiedzieć jak to jest rozwiązane.
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:A ja stawiam na diagnozę kolegi yach, bo gdyby pękł przewód o którym mówi kolega celius, to na pewno nie psikałoby na szybę przednią, a tylko ubywałby płyn gdzieś po drodze do tylnej wycieraczki
Możliwe. Swoje zdanie opierałem na doświadczeniach z astry F.
Miałem tam podobny przypadek. Na przód pryskało, na tył nie (włączała się tylko wycieraczka). Kiedyś przez przypadek zauważyłem że blacha od wewnątrz (pod plastikami) jest mokra i znajdowało się tam dużo płynu. Okazało się że właśnie przewód przerwał się w okolicach zawiasów klapy.
darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

pająk210584, żeby dostać się do pompki nie trzeba wchodzić na kanał, nawet nie wiem czy się dostaniesz od dołu. Najlepiej zdjąć lewe koło i odkręcić lewy plastik nadkola. Wtedy wsio będzie na wierzchu.
Besiek, pompka w zafirze ma dwa wyjścia, i pewnie silnik się kręci różnie, do przodu w jedną, a na tył w drugą.
pająk210584

#9 Post autor: pająk210584 »

dzieki koledzy za pomoc obczaje i dam znac gdzie byl problem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”