[B]osłona przegubu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
goldens

[B]osłona przegubu

#1 Post autor: goldens »

Witam,

Mam do wymiany osłonę przegubu, powiedział mechanik, że wyrzuca olej i jak tego nie wymienię to później mogę wydać więcej - cokolwiek to znaczy. Nie jestem specem od zafir, mam ją od kilku dni. Proszę naprawdę o jakieś informacje, co, jak i za ile. aha jeszcze muszę wymienić klocki, tzn. nie muszę, ale że są liche a ja nigdy nie oszczędzam na takich rzeczach więc pewnie i to zrobię.

Any ideas are welcome.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:48 przez goldens, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

O tym czy tę osłonę masz do wymiany możesz przekonać się sam, wystarczyć luknąć pod silnik i dokładnie obejrzeć półosie, jeśli któraś z nich (może obie) będą za śladami smaru, oleju, w szczególności w okolicach tych osłon gumowych, to wyraźnie będzie wskazywać na ich nieszczelność, spowodowaną pęknięciem gumy lub brakiem (uszkodzeniem) opasek. W drugim przypadku wystarczy założenie nowych opasek po wcześniejszym uzupełnieniu smaru. Jeśli natomiast stwierdzisz pęknięcią na gumowych osłonach, to tylko ich wymiana na nowe i to jak najszybciej, ponieważ przeguby są bardzo wrażliwe na piasek, błoto i bardzo szybko dochodzi do ich zniszczenia. Osłony przegubów najczęściej można kupić jako komplety naprawcze (osłona, tubka smaru, opaski zaciskowe)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”