Szyba a siła sygnału nawigacji
Moderator: Sebu$
-
Freshh
Szyba a siła sygnału nawigacji
Chciałbym zweryfikować pewien pogląd który siedzi mi w głowie jest gdzieś zasłyszany i faktycznie ma miejsce w rzeczywistości.Otóż moja nawigacja czasami gubi sygnał .Zdarza się to tylko jak jest w środku i tylko w moim aucie. W innych autach jadąc nie gubi sygnału a gdy tylko wystawie ją na zewnątrz łapie momentalnie. Czasami jest to irytujące kiedy np. po iluś tam km jazdy dojeżdżam do celu - miasta i muszę na chwilę stanąć i wystawić z nią łapę na zewnątrz bo akurat wtedy jest brak sygnału a złapanie nowego jest niemożliwe.Dowiedziałem się, że to przez szybę, że to ten model taką ma i jeszcze w Peugeotach niektórych tak jest . Czy to prawda? Też tak macie czasami albo niektórzy?
-
Anony Mous
-
licznik
-
Anony Mous
Ja ma palmtopa Asus A636N i on ma fajną opcję. Antena jest regulowana i mogę ją ustawić poziomo względem ziemi i wtedy nie mam żadnych problemów z sygnałem 
-
gwizdenson
-
tico0
-
Freshh
-
darkp1
-
darkp1
-
Freshh
-
tico0
Nie ale piszę o doświadczeniach z nawigacją nie tylko na podstawie zafiry ale też innych aut gdzie takie bajery są montowanedarkp1 pisze:tico0, a widziałeś w zafirze ogrzewanie przedniej szyby?
-
Woytas
tico0, w Zosiach nie ma podgrzewanej przedniej szyby. To występuje np. w Fordach i tam faktycznie siatka może wywołać zakłócenia ale tylko w momencie działania ogrzewania.
Co do problemów z sygnałem w naszych Zosiach nie jest to problem szyby przedniej a tzw. zasady puszki Faradaya. nasze Zosie mają specyficzny kształt nadwozia, który może wywołać zakłócenia w odbiorze sygnału GPS ( nie nadaniu) oraz radia CB.
Dlatego antena zewnętrzna tak pomaga lub umieszczenie odbiornika w odległości mniejszej niż 1/4 szerokości szyby przedniej.
Tak wynika ze wzoru, który jest zamieszczony w poradnikach elektr./elektron. ( forum elektroda)
Ot i cały problem.
P.S.
Ja u siebie mam szczęście i mój sprzęcik odbiera na środku, fakt, że potrzebuje trochę więcej czasu przy 1 połączeniu niż jak jest umieszczony z boku i potrafi zgubić sygnał.
Umieściłem go tam tylko dlatego, że w lecie w trakcie długiego użytkowania ( jazda do HR) strasznie się nagrzewał i chłodziłem go klimą z górnej kratki bo inaczej aparat się wyłączał. W mieście nie używam więc tak mi wystarczy.
Co do problemów z sygnałem w naszych Zosiach nie jest to problem szyby przedniej a tzw. zasady puszki Faradaya. nasze Zosie mają specyficzny kształt nadwozia, który może wywołać zakłócenia w odbiorze sygnału GPS ( nie nadaniu) oraz radia CB.
Dlatego antena zewnętrzna tak pomaga lub umieszczenie odbiornika w odległości mniejszej niż 1/4 szerokości szyby przedniej.
Tak wynika ze wzoru, który jest zamieszczony w poradnikach elektr./elektron. ( forum elektroda)
Ot i cały problem.
P.S.
Ja u siebie mam szczęście i mój sprzęcik odbiera na środku, fakt, że potrzebuje trochę więcej czasu przy 1 połączeniu niż jak jest umieszczony z boku i potrafi zgubić sygnał.
Umieściłem go tam tylko dlatego, że w lecie w trakcie długiego użytkowania ( jazda do HR) strasznie się nagrzewał i chłodziłem go klimą z górnej kratki bo inaczej aparat się wyłączał. W mieście nie używam więc tak mi wystarczy.