Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#46 Post autor: kwazaar »

kolega z naszego forum skalpi ma zamontowane coś takiego właśnie i kupował na sundaybuy.com

szczegóły w tym temacie: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:18 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

Anony Mous

#47 Post autor: Anony Mous »

Ten gość rozumiem wymienił gid'a na cid'a ale co zrobił, że ma jeszcze tuner TV?

tu to samo w astrze H

tico0

#48 Post autor: tico0 »

kaliope pisze:rozumiem wymienił gid'a na cid'a ale co zrobił, że ma jeszcze tuner TV?
dodał tuner dvb-t tv ($ :mrgreen: ) do instalacji pokładowej i już :lol: po kłopocie oczywiście wszystko ze stajni opla (jest taka opcja)....... O ile dobrze doczytałem to już przy radyjku CD30MP3 i wyświetlaczu cid też to powinno ruszyć ale moge się mylić..... albo żle zrozumiałem tłumaczony tekst..... Na zagranicznych forach można znależć co nieco na ten temat.

gustafo

#49 Post autor: gustafo »

Witam ja mialem ten najprostrzy wyswietlacz Tid, probowalem uruchomic opcomem spalanie, ale w op comie nie wyswietlala sie zadna lista indeksow byla poprostu pusta. Wymienilem na Bid z radiem i teraz wogole nie mam opcji programowania indeksow, moze ktos poradzi....

Miras`

#50 Post autor: Miras` »

Witam
Szukałem info na forum jak wyjąć ramkę środkowej konsoli żeby dobrać się do wyświetlacza i nie mogę znaleźć.
Podpowie ktoś jak wydłubać tą ramkę? NIe chcę nic połamać.

kwro

#51 Post autor: kwro »

Należy zdemontować górną osłonę deski tą z miejscem na głośnik i czujnik, jest na wcisk tak więc delikatnie należy podważyć i odłączyć przewód czujnika i głośnika , następnie wyjmujemy radio, panel klimatyzacji i odkręcamy konsolę środkową cztery wkręty w rogach konsoli, i mamy dostęp do wyświetlacza dwa wkręty i wyjmujemy wyświetlacz. Powodzenia

Miras`

#52 Post autor: Miras` »

Dzięki.
Myślę, że poradzę sobie na podstawie tej podpowiedzi.
Mam zamiar wymienić BID na GID tylko nie wiedziałem jak się do niego dobrać.

Jacek1

#53 Post autor: Jacek1 »

Witam!
Ja również przymierzam się do wymiany BID na GID. W zawiązku z tym mam 2 pytania:
1. Czy to prawda, że wyświetlacz po 2007 roku może źle wskazywać zasięg? (mam zafirkę z 2006)
2. Jaki jest numer fabrczny ramki do GIDa? Z tego co wiem ramka jest inna niż w BID, a w ASO nie mogą jednoznacznie stwierdzić jaka ramka byłaby dobra.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#54 Post autor: Bodek »

Jacek1 pisze:2. Jaki jest numer fabrczny ramki do GIDa? Z tego co wiem ramka jest inna niż w BID, a w ASO nie mogą jednoznacznie stwierdzić jaka ramka byłaby dobra.
Numer katalogowy: 6236501
Nazwa części: LISTWA
Cena netto*: 39,90
Cena brutto*: 49,08
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Jacek1

#55 Post autor: Jacek1 »

Witam!

Wymieniłem w mojej Zafirze (produkcja 04.2006) wyświetlacz BID na GID. Op-com pokazuje symbol siem0400 (dwuliniowy).

1. Czy jest on prawidłowy? Pytam dlatego gdyż ciągle pokazuje mi zły zasięg. Generalnie za duży, przy pustym zbiorniku pokazywał ciągle 200 km. To wina wyświetlacza?

2. Przy wymianie nie wylogowałem BIDa, czy bedę musiał najpierw go podłączyć i rozkodować, żeby sparować nowy z radiem? - trochę dużo rozbierania :(, GID jest wylogowany, ciągle mruga "zapamiętaj wyświetlacz". Radio jest CD30MP3 (z Vectry C chyba, bo jest płaskie bez załamania na środku, ale w takiej samej kolorystyce).

3. No i tak trochę z innej beczki: czy jest jakaś inna opcja poza ASO znalezienia/uzyskania security code?

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#56 Post autor: Bodek »

Jacek1 pisze:.....

3. No i tak trochę z innej beczki: czy jest jakaś inna opcja poza ASO znalezienia/uzyskania security code?

pozdrawiam!
Nie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kwro

#57 Post autor: kwro »

ad2. Musisz wylogować stary wyświetlacz, a dopiero później zalogować stary- tak więc bez ponownego podłączenia się nie da :(
ad1 masz źle ustawiony indeks kodów być może wyświetlacz jest z auta z innym silnikiem prawdopodobnie tak jest musisz zaprogramować indeks kodów dasz radę op-com'em

drahe
Mieszkaniec
Model:

#58 Post autor: drahe »

Jacek1 pisze: 3. No i tak trochę z innej beczki: czy jest jakaś inna opcja poza ASO znalezienia/uzyskania security code?
Jak najbardziej tak.Pin można odczytać z niektórych modułów elektronicznych auta np. Rec, zegary.Potrzeba oczywiście trochę wiedzy i umiejętności w lutowaniu.

marwin

#59 Post autor: marwin »

Witam a ja mam pytanko: jak rozpoznać wymontowany wyświetlacz np. z allegro jaki jest BID, GID? żaden ze sprzedawców nie pisze co ma :D

[ Dodano: Sro Sty 09, 2013 18:33 ]
Z tyłu na tabliczkach wyświetlaczy są jakieś inne oznaczenia typu: AY,UA,BR.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#60 Post autor: Bodek »

marwin pisze:Witam a ja mam pytanko: jak rozpoznać wymontowany wyświetlacz np. z allegro jaki jest BID, GID? żaden ze sprzedawców nie pisze co ma :D

[ Dodano: Sro Sty 09, 2013 18:33 ]
Z tyłu na tabliczkach wyświetlaczy są jakieś inne oznaczenia typu: AY,UA,BR.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=11&t=21366
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 11:10 przez Bodek, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”