[A] - Tomaj33 - 1,8 16V Elegance, 116 KM, 2000

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Tomaj33

[A] - Tomaj33 - 1,8 16V Elegance, 116 KM, 2000

#1 Post autor: Tomaj33 »

Witam
Chciałbym przedstawić mój nowy nabytek - Zafirę A 1,8 16V 116 KM ELEGANCE x18xe1 rok 2000.
Dla mnie jest to ważne wydarzenie po przesiadce z fiatów (ostatnio z Brava 1,6)
Pierwsze wrażenia z jazdy to przede wszystkim wysoka pozycja która powoduje że człowiek nie chce się ścigać z pod świateł, bo po co...?!? Druga sprawa to odczuwalny większy moment od niższych obrotów, bo bravkę trzeba było kręcić. Pojeeeemna uch, i na swój sposób wygodna.
Kupiona w Gnieźnie - czyli dla znawców tematu z fabryki samochodów sprowadzanych - podobno bezwypadkowa i z pewnym przebiegiem 159 tyś km + książka i jakiś kwit z przeglądu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 15:51 przez Tomaj33, łącznie zmieniany 1 raz.

M@rio

#2 Post autor: M@rio »

pogratulować nabytku i życzyć bezawaryjnej jazdy
Tomaj33 pisze:wysoka pozycja która powoduje że człowiek nie chce się ścigać z pod świateł,
mi zawsze się chce choć maszyna nie zawsze pozwala :lol:
pozdrawiam

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Pozazdrościć .... co ja gadam, znaczy się piszę. Przecież też mam :)

A co do ścigania .... hmmm ... mam dzieci więc nie chce mi się i po za ty mam DTL-a więc nie mogę :)

Ładna Zosia. Dbaj o nią, a wyższa pozycja w fotelu przydaje się , bo im człowiek starszy tym wygodniejszy :)

Artur

#4 Post autor: Artur »

Bardzo fajny kolorek Zośka posiada. Zadowolenia z wspólnych podróży życzę.
PS. Wymieniałeś radio?? Bo widzę, że masz CD a ja w mojej Zosi 2004r mam jeszcze "kasetowe" :/
pozdrawiam

KOPERNIK

#5 Post autor: KOPERNIK »

Tomaj33 pisze:mój nowy nabytek
to prawdziwe cudo :mrgreen: jest

kolorek też superowy

życzę długiego pożycia z Zosią i bezawaryjności ...

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Zgadzam się z kolegami, bardzo fajny kolorek ;) życzę wielu szczęśliwie przejechanych kilometrów do zobaczenia gdzieś w trasie

giant19s

#7 Post autor: giant19s »

Egzotyczny kolorek ;)
Wysoka pozycja za kierownicą..... no cóż każdy lubi wygodę :mrgreen: jazda jest komfortowa i nie cierpniesz za kierownicą nawet przy długich trasach.
I co najważniejsze jazda Zośką nigdy się nie nudzi :mrgreen: :mrgreen:
Również życzę bezproblemowej jazdy i tak jak kolega jacek2308 potwierdzam że jak dobrze wyczujesz sprzęgło i zmiany biegów to wiele sportowych autek będzie miało problemy na prostej ;) sam sprawdzałem na trasie Katowickiej do Poznania i nie jeden za zadziwieniem patrzył ze ma problemy :P

Tomaj33

#8 Post autor: Tomaj33 »

Artur pisze: Wymieniałeś radio?? Bo widzę, że masz CD a ja w mojej Zosi 2004r mam jeszcze "kasetowe" :/
pozdrawiam
CD było w niej od początku :)

darkp1

#9 Post autor: darkp1 »

Artur, każda ZA miała montowane CDR500, z tego o ile się nie mylę, chyba że ktoś wcześniej podmienił.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#10 Post autor: opelmen »

Pogratulować i wielu bezawaryjnych kkm z pełnym zadowoleniem :driver:

A co to radia... ja miałem (wg VINu) oryginalnie CDR500 ale go podmienili na CAR400.
Ale i tak jeździ ze mną JVC z gwizdkiem w gnieździe USB :P
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

W ZA były montowane nawet w tym samym czasie różne modele radia: od kasetowych, z CD, ze zmiemiarkami CD, z telefonem i bez, z navi i bez, a do nich różne typy wyświetlaczy

Artur

#12 Post autor: Artur »

opelmen pisze:Ale i tak jeździ ze mną JVC z gwizdkiem w gnieździe USB
Po wymianie na JVC wyświetlacz auta jest nieaktywny, tak? I mam jeszcze pytanie jak tego oplowskiego Blaupunkta wyjąć? Wystarczą 4 gwoździe? :lol:

darkp1

#13 Post autor: darkp1 »

Artur, wyświetla puste okienko zamiast stacji radiowej, ale wystarczy wyjąć przewód z kostki i będzie data. Do blaupunkta wystarczą gwoździe ;)

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#14 Post autor: timi68 »

Fajna Zosia, naklejeczka na kuferek i w drogę, miljona kilometrów życzę.

Tomaj33

#15 Post autor: Tomaj33 »

Dzisiaj , masakra, wymieniłem rozrząd płyn chłodzący, pompę wody, uszczelniacz na wale, koło zębate na wale i to kosztowało mnie (części +robocizna) jakieś 1100 zł w serwisie w Poznaniu na Kaliskiej. Oczywiście ceny części i robocizny po długich negocjacjach :).
Wcześniej jak pytałem telefonicznie to sam rozrząd z pompą i robocizną wycenili na 1400 zł :shock:

Warto sie potargować, a i robota zrobiona w 2 godziny i jeszcze w cenie świece wymienili bo mi się klucz przekręcił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”