KOMPUTER POKŁADOWY
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Witam,mam małe pytanko, w Zafirce 2.2 DTI po wciśnięciu dwóch przycisków sterowania komputera pokazują się jakies wartości na ekranie jedna to są prawdopodobnie kilometry ale nie wiem czego dotyczą,może ktoś wie więcej na ten temat
Dociskałeś złącze wyświetlacza z tyłu? W Astrze mi to pomagało. Sprawdziłbym też przyciski manetki czy nie robią zwarcia.Witam.
Mam problem z wyswietlaczem wielofunkcyjnym, ktory polega na tym, ze wyswietlacz albo zupelnie gasnie, albo wywietla tylko niektore fukcje, np. temperature i radio, albo wyswietlaja sie b.szybko po kolei wszystkie funkcje. Poza tym nie dziala przycisk "R". Co jest tego powodem? Prosze o pomoc.
Witajcie! Czy nie prościej i wygodniej jest wstawić przełącznik automatycznych świateł? W ten sposób uniknie się ściemniania odwracania kolorów naa wyświetlaczu. Zastosowałem u siebie taki owy przekaźnik i podłączyłem wszystko prócz kabelka do podświetlania deski rozdzielczej. Odwrotnie podłączyłem ten kabel do przekaźnika który powoduje wyłączenie automatycznych świateł poprzez przekręcenie pokrętła na pozycyjne. pozdro:)
Na wstępie witam jako nowy posiadacz zafirki.Mam pytanie do Was bo nie znalazłem nic na forum co mogłoby mi pomóc.Chodzi mi o komputer a mianowicie o to co pokazuje.Miałem dzisiaj sytuację taką że zapaliła się rezerwa,potem zaczęła mrugać-co to oznacza?Zakładając że jadę na oparach zerknąłem na to co pokazał komputer,pokazał paliwa na ponad 100km.Co to oznacza?Że komputer źle pokazał?Wcześniej kiedy świeciła rezerwa komputer wyświetlił komunikat jakiś i mrugało 49km,wtedy myślałem że czas się tankować bo paliwa jest na 49km,ale w przypadku mrugającej kontrolki rezerwy i wskazania 100km do tankowania?
//pozwoliłem sobie sprecyzować koledze temat //BajBus
//pozwoliłem sobie sprecyzować koledze temat //BajBus
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 15:25 przez Gruka, łącznie zmieniany 1 raz.
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
w wiekszości aut masz tak że kontrolka zapala Ci sie jak masz jakieś 10l paliwa w zbiorniku tak żeby spokojnie dojechać do stacji jak sie zapali... a że masz komputer w aucie to Ci pokazał jaki masz przybliżony zasięg na tym co masz w zbiorniku, komunikat 49km (w niektórych 50km) to już komunikat krytyczny żę jeździsz prawie na oparach i jak najszybciej trzeba zatankować...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Wszystko OK ale, za pierwszym razem zapaliła się kontrolka rezerwy i komputer wyświetlił komunikat 49km,za drugim razem zaświeciła się rezerwa a potem zaczęła już mrugać a komputer pokazywał ponad 100km,jak to rozumieć?Mruga rezerwa no to chyba opary,a czemu jeszcze ponad 100km na komputerze?
EDIT: A orientuje się ktoś co oznacza po francusku komunikat Garniture de frens ? Ostatnio mi się pojawia i znika za chwilę
EDIT: A orientuje się ktoś co oznacza po francusku komunikat Garniture de frens ? Ostatnio mi się pojawia i znika za chwilę
Okładziny powiadasz?hmmm w sumie to dziwne że raz to wyświetli raz nie,chyba że klocek jeszcze nie jest tak tragiczny i czujnik raz reaguje raz nie,ale sprawdzę to.Co do tej kontrolki rezerwy to właśnie dziwna sprawa.A na czym można bardziej polegać jak świeci?Na tym że przejadę 100km czy na kontrolce?Wiadomo że w zależności od tego jaką się ma nogę ale wskaźnik dajmy na to na minimum a tam 100km.....hmmm.....a właśnie a miał ktoś przypadek że mu brakło paliwa?Gdzie znajduje się wtedy wskaźnik?Za min czy na czerwonym?
PS Gdzie w okolicach Sosnowca można zmienić ten język komputera?Może ktoś się orientuje(oczywiście oprócz ASO)
PS Gdzie w okolicach Sosnowca można zmienić ten język komputera?Może ktoś się orientuje(oczywiście oprócz ASO)
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
w takiej pozycji jak masz przy wyłączonym zapłonieGruka pisze:Gdzie znajduje się wtedy wskaźnik?
nie brakło mi paliwa ale smigałem już na tzw. "oparach" bo zatankowałem do pierwszego odbicia coś kolo 56l
jak będziesz jechal delikatnie to możesz polegać na kompie...Gruka pisze:A na czym można bardziej polegać jak świeci?Na tym że przejadę 100km czy na kontrolce?
ale lepiej nie ryzykować zapowietrzeniem układu, tym bardziej jeśli masz diesla...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010