Silnik Zafira 2007 TDCI 1,9 - awarie sterowników

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj

#16 Post autor: kicaj »

teraz juz wiem czemu pozbylem sie mondeo ;) zeby pozbyc sie hemoroidow ;)
bieeegacz

#17 Post autor: bieeegacz »

macie racje, ja już widziałem to autko, wiem o ręcznej klimie, braku nawigacji.
Kwota brutto jest już nieco niższa, bo 43tys. Ważne jest to, że wszystko jest w cenie: auto jest po wszystkich opłatach celno-skarbowych. Mam gwarancję, że za rejestrację zapłacę około 270zł, ubezpieczenie oczywiście we własnym zakresie. Na auto dostaję 3 mc gwarancji a przed zakupem sprzęt sprawdzę w autoryzowanym serwisie (jakieś 270zł). Stan wizualny jest idealny, nie zauważyłem właściwie żadnych śladów użytkowania. Ale w serwisie na pewno dowiem się więcej. Poza tym zgodzili się wziąć w rozliczeniu moją nieco uszkodzoną yariskę za całkiem niezłą kasę. Tak że w sumie chyba nie najgorsza opcja :-)
Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:kaliope,

cyt.:

Cena (netto):
35 901 PLN / 9 032 EUR (do negocjacji)
no tak....zwracam honor, więc cena chyba ok jak na rocznik 2007 jeśli jest bezywpadkowa....szkoda że taki golas...
ronin

#19 Post autor: ronin »

Aż taki golas to nie jest. Z klimą manualną da się żyć - gorzej jakby jej w ogóle nie było. A że nie ma nawigacji ? Ja np. wolę kupić zewn. - więcej można z softem zrobić i najważniejsza zaleta: mogę ją przenieść do innego auta :)
bieeegacz

#20 Post autor: bieeegacz »

Wielkie dzięki za pomoc, w poniedziałek po południu wszystko się okaże w serwisie :-) Napiszę co wygrzebią :-)) Pozdrawiam serdecznie
kicaj

#21 Post autor: kicaj »

ronin pisze:Z klimą manualną da się żyć - gorzej jakby jej w ogóle nie było
chyba wszystkie zafki mialy jakas klime
ronin pisze:A że nie ma nawigacji ? Ja np. wolę kupić zewn.
potwierdzam nawi w oplu jest nie najlepsza
Przemcio

#22 Post autor: Przemcio »

Witam :>
Generalnie 1,9 to konstrukcja Fiata a 1,7 Isuzu i do tego produkowany w Gliwicach. Jedyny który spełnia normy Euro 5 (nie ma z tym silnikiem problemów z DPFem) Jeździłem sporo 1,7 ale w Astrze i raz nawet 50km bez płynu chłodzącego. Jestem pełen podziwu dla wytrzymałości tego zespołu napędowego (dlatego z takim wybrałem moja drugą żoooooonę ZOOOOOOFIĘ :> ) Jeździłem Zośką 1,9 i moja jest cichsza. Co do "bajerów" to mojej żonie bardzo odpowiada podgrzewanie siedzeń.Dla mnie AFLe i blutuf w radyjku to wspaniała sprawa. Doceniłem jak mam. ;)
Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

Przemcio pisze:(1,7 Isuzu, nie ma z tym silnikiem problemów z DPFem) J
w żadnym aucie nie ma problemów z DPF jeśli proces wypalania nie jest przerywany i kierowca pomaga w stworzeniu dobrych warunków do zainicjowania tego procesu. Tak więc świadomość kierowcy to jedyny klucz do bezawaryjnego użytkowania auta z dpf....każdej marki, nie tylko Opel. Nie oznacza to oczywiście nie zdarzają się niespodzianki typu walnięty czujnik ciśnień lub temp i uwierz mi dotyczy to też 1.7 cdti. Tak więc opinia że 1.7 cdti jest lepsze pod tym względem od 1.9 jest nieprawdziwa.
Przemcio pisze: 1,7 cdti, Jestem pełen podziwu dla wytrzymałości tego zespołu napędowego (dlatego z takim wybrałem moja drugą żoooooonę ZOOOOOOFIĘ
to ciekawy temat do dyskusji, sam chciałbym poznać jakieś długodystansowe testy porównawcze 1.9 vs 1.7 cdti
Przemcio pisze: Jeździłem Zośką 1,9 i moja jest cichsza.
chętnie bym przetestował 1.7 cdti pod tym względem i w ogóle pod względem osiągów i kultury jazdy. 1.7 ma niby 5 koni więcej, jednak już dwie osoby były na hamowni z 1.9 cdti z19dt i się okazało że mają ponad 130 koni. Jakie są twoje wrażenia?
rhaaziel

#24 Post autor: rhaaziel »

Jeśli mogę coś dodać... :mrgreen: to chciałbym powiedzieć, że przed zakupem mojej Zośki wybrałem się do oficjalnego dilera Opla celem szczegółowych oględzin fabrycznie nowego egzemplarza ZB (oczywiście nie zamierzałem kupić nowego auta, od początku celowałem w 3-latka z Reichu) i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu sprzedawca niesamowicie zachwalał mi Zafirkę z silnikiem 1.7 :!:

Strasznie mnie to zdziwiło, że namawia mnie na mniejszy silnik, w końcu 1.9 był o 10 patyków droższy :!:

Niestety nigdy nie jechałem ZB z silnikiem 1.7 i nie mam odniesienia do 1.9 (120tki, 150tki, lub jeszcze mocniejszej :evil2: ) a jestem tego bardzo ciekaw! Silniczek ten w wersji 110 konnej super spisuje się u kumpla w AH kombi ale czy daje sobie radę z ze sporo cięższą i stawiającą większy opór ZB?

Mam nadzieje, że przy okazji jakiegoś spota będzie dane mi się przekonać :D
tico0

#25 Post autor: tico0 »

Kolega dobrze słyszał że dzwonią tylko nie wiedział w którym kościele, faktycznie tak było na początku produkcji motorki 1.7 (isuzu) miały problemy z komputerem i kończyło się to najczęściej jego wymianą ale było to na początki produkcji AG albo jeszcze ciut wcześniej kiedy opel wprowadził ten silnik do swej oferty............ dokładnie nie pamiętam dat....
Przemcio

#26 Post autor: Przemcio »

w żadnym aucie nie ma problemów z DPF jeśli proces wypalania nie jest przerywany i kierowca pomaga w stworzeniu dobrych warunków do zainicjowania tego procesu.

kaliope rozwiń temat :>
rhaaziel

#27 Post autor: rhaaziel »

Przemcio, temat jest już tak rozwinięty, że chyba bardziej się nie da :mrgreen:

Jest co czytać - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260

Wszystko co musisz wiedzieć o tym jak użytkować autko aby DPF prawidłowo Ci się wypalał i nie sprawiał problemów (przez jakiś czas oczywiście) jest w tam dokładnie opisane.

W telegraficznym skrócie, chodzi o to żeby auto regularnie popędzić zdrowo na jakiejś trasie aby elementy układu wydechowego osiągnęły wysoką temperaturę i przy relatywnie wysokich obrotach filtr mógł się sowicie wypalić. Natomiast w czasie jazdy miejskiej najważniejsze jest nie dopuszczać do przerwania procesu wypalania (jeśli akurat zostanie zainicjowany). Jeśli zauważysz np. na postoju na parkingu że trwa wypalanie (obserwując np. zużycie paliwa, lub na słuch) to nie gaś auta tylko czekaj spokojnie lub jeszcze lepiej zrób dodatkowe 10km.

Niestety wraz z upływem tysięcy kilometrów filtr ten zużywa się tzn. zapycha tak że konieczne jest jego płukanie, wymiana lub pozbycie się go (rekomendowana opcja :evil2: )

Póki co się nie martw masz nową furę i obstawiam że jakieś 2 lata względnego spokoju ;)

Gdybyś jednak poczuł potrzebę usunięcia DPF to wal jak w dym podpowiem co i jak :evil2:
lapm

#28 Post autor: lapm »

Przemcio pisze: Fiata a 1,7 Isuzu i do tego produkowany w Gliwicach. Jedyny który spełnia normy Euro 5
Z tego co widze jest1.7 110KM spelnia norme Euro 4 i tez jest ta sama spelniajaca Euro 5 w konfiguratorze i myslalem, ze roznia sie jedynie DPF;em, a 1.7 125KM jest tylko spelniajace Euro5, ale nie pisza, czy z DPF'em
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 23:34 przez lapm, łącznie zmieniany 2 razy.
Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

lapm pisze:
Przemcio pisze: Fiata a 1,7 Isuzu i do tego produkowany w Gliwicach. Jedyny który spełnia normy Euro 5
Z tego co kojarzę spełnia, ale norme Euro 4, tak jak CDTI z DPF'em.
A jednak Euro 5 :D
Link
lapm

#30 Post autor: lapm »

tycik pisze:
A jednak Euro 5 :D
Link
Tylko czy na pewno bez DPF'a? ja w merivie widze, ze jest
1,7 CDTI ECOTEC®
z filtrem cząstek
stałych
(92 kW/125 KM)