Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Tomaj33

#121 Post autor: Tomaj33 »

firek pisze:maanelo, NIE, nie da się.
Powiem inaczej. Da się, ale mechaniczny, tylko nie wiem czy można to nazwać tempomatem.

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#122 Post autor: marwisn »

Jest tak jak piszesz. Zrobiłem mostek na tej wtyczce i tempomat działa. Pozostaje dobrać jakiś czujnik i podłączyć. Generalnie tempomat chodzi bez tego czujnika. Ale jak przewidzieli to założę.

Mam op-coma kupionego u pokrywka. U mnie to zakładka : silnik / 18XE / programowanie / warianty programu ECU.

Zaskoczyło dopioero za trzecim razem. Teraz po wyswietleniu parametrów ECU w zakładce tempomat widnieje "występuje".

maanelo

#123 Post autor: maanelo »

Witam
Właśnie widziałem coś takiego na allegro ,może ktoś wie jak to się montuje.
(numer 1220738492 aukcja )
Pozdrawiam

rysio62

#124 Post autor: rysio62 »

Witajcie.
Pragnę dołączyć się do tego wątku. Zakupiłem do swojej Zochy Comfort manetkę tempomatu oraz kompa (wyświetlacz mam mid). Zamontowałem podłączyłem pod wtyczki (zmostkowałem wtyczkę od czujnika sprzęgła i niestety nic nie działa ani tempomat ani komp. Pojechałem do tutejszego magika , który ma Tech2, podłączył i nic. Stwierdził, że nie może odpalić tempomatu ani kompa. Ja zauważyłem, że miał problemy z obsługą tego urządzenia. Stwierdził także, że język ma w opcji tylko angielski (ja mam orginalnie duński), ale tego języka też nie mógł zmienić. Nie wiem co o tym wszystkim sądzić poradźcie coś.

Pozdrawiam Rysiu

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#125 Post autor: MieHor »

Jak wymieniałeś TID'a na MID'a to jaką wtyczkę miałeś z tyłu; 26pin czy 32pin, czy po wymianie masz na wyświetlaczu komunikaty informacyjne i serwisowe czy tylko takie jak były na TID? Pytam bo przy takiej wymianie trzeba przeorganizować wtyczki ponieważ sygnały które były na TID nie są tożsame z MID'em (są na innych pinach).
Odnośnie tempomatu - czy wtyczkę do manetki miałeś już gotową w kolumnie kierownicy, czy doprowadzałeś przewody do niej samodzielnie. Jeśli była gotowa to nie należało nic kombinować z pinami przy sprzęgle, nie wiem jak to jest w automacie, ale to co piszę odnosi się do manuala.

rysio62

#126 Post autor: rysio62 »

Nie wymieniałem tida na mida , mam mida od czasu jak kupiłem auto.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#127 Post autor: MieHor »

W takim razie pierwsza część mojego postu Ciebie nie dotyczy

rysio62

#128 Post autor: rysio62 »

Odłączę zatem zmostkowany czujnik sprzęgła i dam znać czy tempomat ożył.

//scalone//

Niestety nie ożył. Skończyły mi się koncepcje.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 12:21 przez rysio62, łącznie zmieniany 1 raz.

chinek

#129 Post autor: chinek »

to może tak jak u mnie - niby diesel elegance i wystarczy zmienić manetkę i sprawdzić czujnik sprzęgła ale nie działało

przed chwilą odpaliłem wreszcie opcoma i w ECU musiałem odpalić tempomat
jak będę jechał z pracy sprawdzę czy działa ale mam nadzieję że tak..

p.s.jeszcze tylko zostanie zmiana języka ale nie bardzo wiem gdzie tego szukać

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#130 Post autor: marwisn »

Na moje musisz go aktywować w ECU silnika jak sugeruje chinek.

Skoro nie miałeś manetki do jego obsługi to na jakiej podstawie miałby być włączony w sterowniku silnika. Co do obecności czujnika sprzęgła, spotkałem się z opinią, że w dieslu ten czujnik musi być bo jest potrzebny do dawania sygnału pompie wtryskowej. Nie mam diesla, więc nie wiem czy tak jest w rzeczywistości.

U mnie było tak. Po podłączeniu wszystkich wtyczek tempomat nie działał. Po aktywowaniu go op-comem i zwarciu czujnika działał przez kilka minut do momentu, aż nie zmieniłem biegu jadąc na tempomacie.

Brak zmiany pozycji czujnika podczas zmiany biegu (a więc i wciśnięcia sprzęgła) był odbierany jako awaria tegoż czujnika. Tempomat był odłączany, a sterownik łapał błąd (za wysoki sygnał czujnika sprzęgła) i konieczne było podpięcie kompa w celu jego skasowania.

chinek

#131 Post autor: chinek »

DZIAŁA!! :driver:

czyli w moim przypadku poza manetką i czujnikiem należało aktywować to w kompie

powiem tak - jeździłem chwilę autem ale jeździ się miło - i mam wrażenie że ekonomiczniej

rysio62

#132 Post autor: rysio62 »

Tak też myślę. Próbowałem (jak już wcześniej pisałem) dokonać aktywacji. Nie wiem czy nie da się tego u mnie zrobić czy fachowiec był "cienki". Spróbuję z tym jeszcze powalczyć. Jak coś ustalę to na pewno dam znać.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#133 Post autor: opelmen »

marwisn pisze:U mnie było tak. Po podłączeniu wszystkich wtyczek tempomat nie działał. Po aktywowaniu go op-comem i zwarciu czujnika działał przez kilka minut do momentu, aż nie zmieniłem biegu jadąc na tempomacie.
:shock:

Jeśli czujnik pedału sprzęgła był zwarty to skąd komp. miał sygnał, że zmieniałeś bieg ??
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#134 Post autor: marwisn »

Podejrzewam, ze sterownik silnika monitoruje prace silnika pod obciążeniem. W momencie zmiany biegu silnik jest rozłączony od skrzyni i ma lżej. Komputer dobiera wtedy inne parametry dawki paliwa. Każda taka sytuacja powoduje wyłączenie tempomatu. Komputer czeka na potwierdzenie tego faktu z czujnika sprzęgła. Nie dostając do zakłada ze czujnik jest uszkodzony.

Prawdopodobnie po aktywacji tempomatu dochodzi jakiś dodatkowy algorytm wymagający sygnału z czujnika w określonym momencie.

To tylko moje rozmyślania. Sterownik łapał błąd tylko w momencie zmiany biegu podczas jazdy na tempomacie. Nie używając tempomatu, nie łapałem błędów.

kamyk77

#135 Post autor: kamyk77 »

CHINEK napisał:
p.s.jeszcze tylko zostanie zmiana języka ale nie bardzo wiem gdzie tego szukać

zmiany języka nie dokonasz żadnym interfejsem - tutaj pomoże tylko TECH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”