Silnik Zafira 2007 TDCI 1,9 - awarie sterowników

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj

#31 Post autor: kicaj »

z tego co mi wiadomo to wszystkie diesle z norma EURO 5 maja DPFa, bo zwyczajnie bez niego nie da sie norm spelnic
z EURO 4 czesc diesli moze byc bez DPFa - tutaj silniki diesla moga pracowac na granicy normy...

z tego co mi sie wydaje to silniki fiata potrzebuja dpfa do EURO 4 a silniki isuzu chyba juz nie do EURO 4

bieeegacz

#32 Post autor: bieeegacz »

Wczoraj byłem w serwisie opla - sprzęt bez zarzutu, nie ma się do czego przyczepić :-)
Mechanik sugerował wymianę jakiejś rolki przy pasku klinowym i standardową wymianę oleju i filtrów :-) W sobotę finalizuję transakcję - dziękuję wszystkim za pomoc :-)

kicaj

#33 Post autor: kicaj »

bieeegacz pisze:Wczoraj byłem w serwisie opla - sprzęt bez zarzutu, nie ma się do czego przyczepić :-)
Mechanik sugerował wymianę jakiejś rolki przy pasku klinowym i standardową wymianę oleju i filtrów :-)
mam nadzieje ze masz to na pismie...
powodzenia
auto ma 160kkm przejechane na papierze wiec dla pewnosci wymiana paskow chyba jest dobra rada...
i jeszcze jedno ktora rolka? bo niektore od napinacza sa horendalnie drogie...

Szymon78

#34 Post autor: Szymon78 »

pewsnie napinacz paska wielokolorowego....

lubią sie wyrabiać przy ok 150kkm i wiecej ( w aluminiowej obudowie jest bieżnia z tworzywa sztucznego+sprezyna wypełniona smarem stałym - plastik sie wyrabia)

w INTER-CARSIE SKF-a to wydatek 135pln (wiem .. wymieniałem miesiąc temu) - rolka podskakuje i słychać cwierkotanie paska niezaleznie od prędkości obrotowej i rozgrzania silnika.

bieeegacz

#35 Post autor: bieeegacz »

Mechanik wspominał, że tę rolkę można u nich wymienić za 100zł + robocizna

miałczyk76
Bywalec
Model:

#36 Post autor: miałczyk76 »

Rolki przy pasku klinowym są cholernie drogie :( Ta na napinaczu nie występuje oddzielnie i trzeba cały napinacz kupować co nie jest tanie :/ .Jest na to rozwiązanie :) kupiłem u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user.php?uid=15055662 dwie rolki tą pośrednią i tą do napinacza za 60 zł dwie :D ,przelatałem 60 tyś i rolki dalej kręcą czyli nie są złe .Za orginał pewnie ze 300zł więc się opłaca

Zablokowany

Wróć do „Silnik”