[B] - kwazaar - 2.0T OPC, 241 KM, 2005

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

[B] - kwazaar - 2.0T OPC, 241 KM, 2005

#1 Post autor: kwazaar »

Cześć,

Aż dziwne, że dopiero teraz znalazłem to forum pomimo, że ta obok na zdjęciu to już moja druga Zafira (wcześniej miałem Zofię A 1.6 16V z 2003 r, którą użytkowałem przez ponad 3 lata) i przez cały ten czas jestem również użytkownikiem forum opelklub.pl.

Obecna Zafirka to autko z 12.2005 roku (rok modelowy 2006), jestem 2 właścicielem w Polsce, kupiona 2 tyg. temu, przelot wygląda na oryginalny 55 tkm.

Przesiadka ze 100 konnej Zośki na 241 KM - rewelacja!!!

pzdr
kwazaar

kilka fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 15:54 przez kwazaar, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

powiem krótko: PIĘKNA :D
niech sie dobrze prowadzi :)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: kwazaar »

heh...
prowadzi się nieźle - jak jej właściciel ;)
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

PATI

#4 Post autor: PATI »

Witam. Zapewne masz w autku komputer pokładowy. W moim podobno tez jest ale nie mam zielonego pojęcia jak się do niego "dostać". Może coś podpowiesz. Pozdrowionka

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Ładniusia, ale wrzuć prosze jakoś inaczej te fotki, są ekstremalnie małe :/

A co do różnicy mocy, to podobnie jak i u mnie, masz 2,5 krotny przyrost mocy :)

Jak byś mógł na PW podesłać cenę to byłbym wdzięczny. Staram sie na bieżaco monitorować ceny benzynowych Zafirek B, a tej jakoś na Alle nie widziałem :>

Jakie wrażenia z ksenonków? Ja byłem wniebowzięty :D . I jak tam u ciebie z przyciskiem SPORT. Bardzo zmienia charakterystykę silnika, czy tylko troszkę,bo u mnie jest b. duża różnica.

I jeszcze takie jedno: Ile to pożera :oops: Wiem że swoje chlupnie,ale czy tyle samo co A OPC :?:

PATI, Jaki masz wyświetlacz? Generalnie na konsoli powinien być przycisk BC (w okolicach włącznika radia), naciskasz go i później strzałeczkami przerzucasz ;)

dejna

#6 Post autor: dejna »

nooo.... w końcu... po pierwsze- primo gratuluje zakupu... po drugie - primo... ultimo... gratuluje zakupu... :) Mam tylko nadzieje, że jesteś świadomy ile Zafirki OPC palą benzynki... Samochodzik naprawde masz piękny... to teraz trzeba szybko spocika w stolicy zrealizować...

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: kwazaar »

PATI, Jaki masz wyświetlacz? Generalnie na konsoli powinien być przycisk BC (w okolicach włącznika radia), naciskasz go i później strzałeczkami przerzucasz
Dokładnie tak jak Lorry powiedział. Przycisk BC. Dodatkowo po przytrzymaniu przycisku BC lub SETTINGS (któryś z nich nie pamiętam dokładnie) pow. 5 sekund włącza się tzw tryb serwisowy (kilka ekranów komputera) tylko, że nie za bardzo jeszcze wiem co w tym rtybie można wyczytać - kupa różnych cyferek i literek i tyle :)
Ładniusia, ale wrzuć prosze jakoś inaczej te fotki, są ekstremalnie małe
Fotki nie są małe... klikasz raz na thumbnaila - otwiera się strona imageshack a potem klikasz drugi raz i zdjęcia się powiększają :)
Jak byś mógł na PW podesłać cenę to byłbym wdzięczny. Staram sie na bieżaco monitorować ceny benzynowych Zafirek B, a tej jakoś na Alle nie widziałem
Ta była na allegro - ale bardzo krótko :mrgreen:
Jakie wrażenia z ksenonków? Ja byłem wniebowzięty . I jak tam u ciebie z przyciskiem SPORT. Bardzo zmienia charakterystykę silnika, czy tylko troszkę,bo u mnie jest b. duża różnica.
ksenonki - super sprawa, a to że dodatkowo to są BI i jeszcze skrętne - wogóle rewela :)
Przycisku sport w zasadzie jeszcze nie używałem na tyle żeby poczuć różnicę. Nie byłem też w trasie żeby jakoś szybciej pośmigać. A propos przycisku - przytrzymanie go ok 5 sekund wyłącza ASR :D
I jeszcze takie jedno: Ile to pożera Wiem że swoje chlupnie,ale czy tyle samo co A OPC
Pierwszy bak jej nie oszczędzałem - spaliła 14,7 - tylko po mieście. 2 bak jeździłem oszczędniej - również tylko po mieście i wyszło 12,5.
to teraz trzeba szybko spocika w stolicy zrealizować...
Zastanawiałem się nad ogólnopolskim spotem w Izabelinie - tylko jeszcze nie wiem czy uda mi się akurat ostatni weekend września wygospodarować na wyjazd... Może żona uda się przekonać :P
Jak najbardziej jestem za jakimś zlocikiem w stolicy. Może któregoś dnia wieczorem na cargo??
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 08:39 przez kwazaar, łącznie zmieniany 1 raz.

dejna

#8 Post autor: dejna »

to pali bardzo podobnie jak A OPC... :) dużo ale jak...

Lorry
Zafiromaniak

#9 Post autor: Lorry »

No dobra teraz te fotki banglają :) Ale że przy ogólnym wypasie masz z tyłu korbki to normalnie szok :shock:
kwazaar pisze:była na allegro - ale bardzo krótko :mrgreen:
przez pewien czas byłem odcięty od neta i pewnie jej nie widziałem
kwazaar pisze:przytrzymanie go ok 5 sekund wyłącza ASR :D
w ogóle całą elektronike, zero esp i tc, istna dzicz :D

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#10 Post autor: timi68 »

kwazaar pisze:kilka fotek:

Świetnie się prezentuje ;)
Spelanie mniej.......... :lol:

PATI

#11 Post autor: PATI »

Dzięki LORRY i kwazaar za odp. na pewno spróbuje. Co to opcji SPORT to ja już próbowałam ale większe różnicy nie widzę. Wyższe obroty, sztywniejsze zawieszenie większy kop przy wyprzedzaniu i na pewno większe spalanie. No ale moje auto ma tylko 120 KM. Co i tak wydaje mi się MEGA ponieważ poprzednio miałam starą Aste, nie do zdarcia (poza blachówą, która zaczęła się sypać). Jeżdżę trochę po Polsce i to co mnie urzekło w tym aucie to dynamika i tempomat (niestety na naszych zatłoczonych i dziurawych drogach rzadko można go użyć)

--scalone--

No i nic to wciśnięciu SETING mogę ustawić godz, język itp. a po BC napis
NO FUNKCJON. Więc chyba nic z tego. A sprzedawca zapewniał że można na wyświetlaczu zobaczyć nieco więcej niż datę, godzinę i temperaturę :cry: .

//edytujemy posty a nie piszemy jeden pod drugim //BajBus
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 22:35 przez PATI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#12 Post autor: kwazaar »

Ale że przy ogólnym wypasie masz z tyłu korbki to normalnie szok
heh - też się zdziwiłem - po prostu taka wersja. Może Niemiec, który był jej pierwszym właścicielem nie chciał żeby dzieciaki bawiły się otwieraniem szybek z tyłu...
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

Lorry
Zafiromaniak

#13 Post autor: Lorry »

duży masz ten wyświetlacz? Może trzeba Techem2 odblokować. Widze ze ty też na Zafi przesiadłaś się z Astry F :) Jest nas duzo w takim razie ;)

Przy elektryce z tyłu kierownik może założyć BANa na szyby tylne, jeden z najwiekszych plusów jak dla mnie po przesiadce z Astry. Nie raz groziłem ze jak nie pozamykają to wymontuje korbki i du** bedzie :lol:

PATI

#14 Post autor: PATI »

No nie mały ten wyświetlacz, ale większe tez widziałam. Jeszcze dzisiaj gościu który sprowadził auto i jeździł nim parę miesięcy, twierdził że kumpel mu to pokazywał ale on nie pamięta jak i że na sto procent było tylko o już nie pamięta jak to było. Ja ma moją perełkę trochę ponad miesiąc.

--scalone--

Ten samochód ma dużo więcej plusów. A dzieciaki ciągle nie mogą się pogodzić że koniec zabawy szybami. Jeszcze jakaś kurtyna by się przydała żeby ich nie słyszeć, np. jak w radiowozie :lol: No ale kurde co z tym komputerem?

scaliłem posty //BajBus
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 22:38 przez PATI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#15 Post autor: timi68 »

Lorry pisze: Nie raz groziłem ze jak nie pozamykają to wymontuje korbki i du** bedzie
Dlatego lepsza jest pełna elektryka z blokadą tylnych szyb :lol:

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”