Tylne światła przeciwmgielne

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tico0

Tylne światła przeciwmgielne

#1 Post autor: tico0 »

Witam, proszę uświadomcie mnie czy w ZB świecą dwa przeciwmgielne z tyłu? czy tylko jedno z lewej strony (strona kierowcy) bo w prawej lampie mam żarówkę ale brak doprowadzonego przewodu i nie świeci. Czy opel już tak oszczędza czy tylko w wersji np: cosmo dodali kabelek i świecą dwa?. :roll:
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

u mnie 1, nie patrzyłem czy mam 2 żarówkę
tico0

#3 Post autor: tico0 »

kaliope pisze:u mnie 1
Dzięki za potwierdzenie, dziadostwo i tyle.....
F-19

#4 Post autor: F-19 »

Żarówki są dwie świeci tylko lewa. W Anglii pewnie świeci prawa. Dwie nie są podłączone pewnie żeby nie mylić ze stopami bo podejrzewam że są tacy którzy mogliby tak myśleć a jedno mocne czerwone światło i tak wystarczy aby zauważyć samochód we mgle
marcolub

#5 Post autor: marcolub »

Świeci tylko lewa ale masz z prawej pełną listwę, poporwadź 1 przewód wzdłuż wiązki w schowku i podepnij pod wolny pin wtyczki.
U mnie działają obydwie bo taką miałem wiązkę z modułem haka. Jak będzie problem to pomogę (fotka i opis)
tico0

#6 Post autor: tico0 »

marcolub pisze:U mnie działają obydwie bo taką miałem wiązkę z modułem haka. Jak będzie problem to pomogę
Ja też mam hak, jak podłączyć to wiem.... ale jak by kolega mógł zapodać fotki i mały opis to było by miło....
marcolub

#7 Post autor: marcolub »

Przepraszam chwilkę mnie nie było. Co do światła to wystarczy podpiąć się pod niebiesko-czarny przewód lewej lampy i poprowadzić przewód do wolnego pinu prawej. Ja miałem gotowe "przejściówki-kostki" do lamp wraz z modułem haka. Dodatkowo w gnieździe haka mam zapadkę która wyłącza przeciwmgielne tylne w Zośce jak podepne przyczepę bo wtedy działa przeciwmgielne przyczepy a nie razi odbicie od obiektu na przyczepie naszych świateł.
tico0

#8 Post autor: tico0 »

marcolub pisze:Co do światła to wystarczy podpiąć się pod niebiesko-czarny przewód lewej lampy i poprowadzić przewód do wolnego pinu prawej
To ja wiem jak należy to zrobić, tylko pisałeś wcześniej że możesz zrobić fotki i to mnie zainteresowało..... chciałem zobaczyć jak to fizycznie zrobiłeś.... ;) elektrycznie to nie ma problemu.... by to wykonać (to mój zawód....)
marcolub

#9 Post autor: marcolub »

FOTKI prawej strony tył:

1- po zamontowaniu

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

2-przejściówka

Obrazek

3- wejście do lampy

Obrazek

4- widok całości (niebiesko-czarny to przeciwmgielne)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sie 2011, 17:23 przez marcolub, łącznie zmieniany 1 raz.
wuja82
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Zafira C 1,4 Turbo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET
#10 Post autor: wuja82 »

podepnę się do tematu.....

Jak mówicie pali się tylko lewe światło przeciwmgłowe tylne ........ a u mnie w ogóle się nie pali te lewe. Żarówka dobra nawet nową kupiłem w OPEL ASO ( 38 zł jedna zarowka czerwona !!! ). Na desce rozdzielczej po włączeniu swiateł przeciwmgłowych tylnych w ogóle kontrolka się nie zapala. Bezpiecznik dobry. Co to może być :?:
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: rafant4011 »

wuja82,
Sprawdź czy masz wszystkie piny w kostce, może wiązka pochodzi z anglika?
drahe
Mieszkaniec
Model:

#12 Post autor: drahe »

wuja82 pisze:podepnę się do tematu.....

Jak mówicie pali się tylko lewe światło przeciwmgłowe tylne ........ a u mnie w ogóle się nie pali te lewe. Żarówka dobra nawet nową kupiłem w OPEL ASO ( 38 zł jedna zarowka czerwona !!! ). Na desce rozdzielczej po włączeniu swiateł przeciwmgłowych tylnych w ogóle kontrolka się nie zapala. Bezpiecznik dobry. Co to może być :?:
Nie grzebałeś Opkiem w modułach? Jak nie grzebałeś to kabloteka do sprawdzenia.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
wuja82
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Zafira C 1,4 Turbo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET
#13 Post autor: wuja82 »

zarowka była niedobra ( ta nowa tez :evil: ) i znow kupiłem nową i jest swiatło :D
merho
Przeglądacz
Imię: maciej
Auto: zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#14 Post autor: merho »

Sądziłem że mam przypalona żarówkę od prawego światła przeciwmgielnego, ale okazało się że jest w porządku - na desce świeci się kontrolka "sprawdź oświetlenie". Żarówki podmieniłem że światła stopu. Nie sprawdzałem kabli miernikiem ani styków zamierzam to zrobić, bezpieczniki są ok, nie wiem co jeszcze sprawdzić. W większości przypadków ZA to problem z przejściówka od haka jak to wygląda w ZB? Macie może jakieś sugestie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”