Problemy dotyczące użytkowania CD 30 _ CD30 MP3
Moderator: Sebu$
A tak że, końcówka mocy tylko wzmacia to co dostanie z przedwzmacniacza w skład którego może wejść korektor i inne elementy poprawiające jakość dzwięku, 70% jakości dzwięku to przedwzmaciacz resztę robi odpowiedni wzmacniacz. Proszę nie mylcie pojęć mocy z jakością dzwięku bo to dwie różne rzeczy.kaliope pisze:ale jak cd70 może grać lepiej od cd30 skoro oba są 4x20watt?
Nie wiem na pewno ale domyślam się że chodzi o dwa dodatkowe głośniki wysokotonowe umieszczone z tyłu w drzwiach.Lorry pisze:2 dodatkowe głośniki do Opery
Jakiś zestaw głośnikowy "odseparowany" z tańszych może być Magnat,JBL,Blaupunkt, Alpine... no a potem :> to HELIX, HERTZ, PHONOCAR, MAC AUDIO generalnie "firmówki" o ile się nie mylę przód to średnica 16,5-17 cm nie wiem czy tył jest taki "sam".kaliope pisze:czy mozesz polecić jakieś głośniki co by to cd30 lepiej grało?
i to co napisał
Sig_Man pisze:Co do głośników... dystanse MDF to 20zł za sztukę, nie żałujcie 80zł WARTO !!!
Wpierw proszę wygłuszyć auto... czasami to wystarczy.
ok...więc skąd wiemy, że cd70 ma inny przedwzmacniacz niż cd30?tico0 pisze: A tak że, końcówka mocy tylko wzmacia to co dostanie z przedwzmacniacza w skład którego może wejść korektor i inne elementy poprawiające jakość dzwięku, 70% jakości dzwięku to przedwzmaciacz resztę robi odpowiedni wzmacniacz.
Fizycznie mógł bym to potwierdzić gdy bym porównał schematy lub rozebrał radyjka, a tak można to poznać "na słuch", po ilości ustawień w "menu audio".kaliope pisze:więc skąd wiemy, że cd70 ma inny przedwzmacniacz niż cd30?
No i niestety od producenta radia. To wszystko są szczegóły które składają się na całość.
Słyszałem jak gra cd 70 żebym był oszołomiony nie powiem , może faktycznie ciut lepsze brzmienie niż seria cd30.... . No ale po to produkuje się różne modele by różniły się detalami i kosztami odpowiednio do zasobności kieszeni klijenta...
Proszę pamiętajcie nie sugerujcie sie mocą radia nie ważne czy ma napisane 4x20W czy 4x70W, "mocowo" będzie grało tak samo generalnie po za kilkoma przypadkami ale mowa tu jest o wysokiej "półce". Lepiej zwrócić uwagę jak mocno rozbudowane jest menu audio no i producent odbiornika... . Jest to temat rzeka....
Dodam tylko tyle, że nie ma co bawić się w półśrodki jeśli chodzi o audio, nie da się uzyskać dobrego brzmienia, montując np. wzmacniacz i skrzynie basową i wioooo w pole hehe (niestety większość szczególnie młodych kierowców tak właśnie robi).
Modyfikacja audio to kompleksowa robota obejmująca szereg elementów, najważniejsze z nich to:
- wyciszenie samochodu, maska, drzwi, nadkola, podłoga itd
- przeróbki tapicerki - wygłuszanie gąbkami aby nie trzeszczały
- przygotowanie pod głośniki, odpowiednie dystanse i dalsze modyfikacje tapicerki
- dobór odpowiednich głośników, wzmacniacza(y) i radia
- potem odpowiednie kable i uporządkowana instalacja
- na końcu precyzyjne wystrojenie całości
Ja taką modyfikację przeprowadziłem 4 lata temu w mojej Astrze, założyłem sobie budżet 3000zł i udało się kupić dobre radio, 7 głośników (2b+2t i 2m i 1sw) i dwa wzmacniacze osobny pod głośniki w kabinie, osobny do skrzyni basowej. Całość wyszła bardzo fajnie, oczywiście poza wymienionymi kosztami, cała zabawa kosztowała mnie i kumpla kilkadziesiąt roboczogodzin Oczywiście w zależności od budżetu możemy tworzyć różne zestawy, nie jest problemem wpakowanie 30 tys w audio, osobiście uważam że rozsądne brzmienie można uzyskać za około 2 tys (radio + 4 głośniki) + ewentualnie wzmacniacz. Jeśli planujemy wydać mniej prawdopodobnie nie zauważymy wielkiej różnicy. Jest jeden mały wyjątek, wyciszenie auta daje bardzo dobre efekty nawet przy pozostawieniu wszystkiego co fabryczne.
Na koniec tylko dodam, że w ZB mam CD70 i póki co nie zamierzam go na nic zmieniać, gra jako tako i tak już pewnie zostanie
Modyfikacja audio to kompleksowa robota obejmująca szereg elementów, najważniejsze z nich to:
- wyciszenie samochodu, maska, drzwi, nadkola, podłoga itd
- przeróbki tapicerki - wygłuszanie gąbkami aby nie trzeszczały
- przygotowanie pod głośniki, odpowiednie dystanse i dalsze modyfikacje tapicerki
- dobór odpowiednich głośników, wzmacniacza(y) i radia
- potem odpowiednie kable i uporządkowana instalacja
- na końcu precyzyjne wystrojenie całości
Ja taką modyfikację przeprowadziłem 4 lata temu w mojej Astrze, założyłem sobie budżet 3000zł i udało się kupić dobre radio, 7 głośników (2b+2t i 2m i 1sw) i dwa wzmacniacze osobny pod głośniki w kabinie, osobny do skrzyni basowej. Całość wyszła bardzo fajnie, oczywiście poza wymienionymi kosztami, cała zabawa kosztowała mnie i kumpla kilkadziesiąt roboczogodzin Oczywiście w zależności od budżetu możemy tworzyć różne zestawy, nie jest problemem wpakowanie 30 tys w audio, osobiście uważam że rozsądne brzmienie można uzyskać za około 2 tys (radio + 4 głośniki) + ewentualnie wzmacniacz. Jeśli planujemy wydać mniej prawdopodobnie nie zauważymy wielkiej różnicy. Jest jeden mały wyjątek, wyciszenie auta daje bardzo dobre efekty nawet przy pozostawieniu wszystkiego co fabryczne.
Na koniec tylko dodam, że w ZB mam CD70 i póki co nie zamierzam go na nic zmieniać, gra jako tako i tak już pewnie zostanie
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
A ja nawet poszedłem dalej i napisałem że można dodać wzmacniacz.tico0 pisze:Pięknie to podsumował rhaaziel czyli dla posiadaczy radyjek z serii CD30 chcących lepsze brzmienie pierwsze to :Potem wymiana głośników jeśli nadal jesteśmy nie zadowoleni to pozostaje wymiana radyjka "na lepszy model" .rhaaziel pisze:- wyciszenie samochodu, maska, drzwi, nadkola, podłoga itd
Swoją drogą to można dodać go i do CD30, 80% albo i 90% z nas nie widzi różnicy w jakości dźwięku, nie każdy jest przecież muzykiem.
he he, mi się najbardziej podoba to: http://www.youtube.com/watch?v=i_NDexyG42Utico0 pisze:Pięnie to zrobiłeś widziałem ten "majstersztyk"Sig_Man pisze:A ja nawet poszedłem dalej i napisałem że można dodać wzmacniacz.
Dzięki za słowa pochwały, moje auto przeżyło jednak więc zmian.
Zaczęło się na VKP : http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... krzysztof/
Tak się złożyło, że zrezygnowałem z bycia klubowiczem i opisy przeniosłem na swoją stronkę, zamieściłem je w zakładce Projekt Cars Signum 2008 a dokładniej tu: http://projektnavi.pl/index.php?option= ... &Itemid=55
Wracając do CD30, opery, CD30MP3, CD70, DVD90, DVD100, CD60, CD80 - to mam każde z tych radyjek u siebie i jak jest taka potrzeba zamieszczę zdjęcie każdej elektroniki.
Jak ZafiraKlub.pl sobie życzy to nie ma problemu, poproszę tylko o informację gdzie i kiedy mam to wrzucić, na pewno wrzucę to na projektnavi.pl ale Wasze życzenie jest dla mnie rozkazem
Jak ZafiraKlub.pl sobie życzy to nie ma problemu, poproszę tylko o informację gdzie i kiedy mam to wrzucić, na pewno wrzucę to na projektnavi.pl ale Wasze życzenie jest dla mnie rozkazem
Panowie mi nie chodzi o cuda jęśli chodzi o dzwięk. Nie uwierzylibyście jak dobrze gra radio w mojej fabii. JVC 4x45 watt na oryginalnych głośnikach....w porównaniu z Zafira, czytaj autem za 105 tys zł, to niebo a ziemia....niejeden już słuchał muzy we fabii i był w szoku.
Jak wsiądę do zafiry i puszczę tę samą muzę to już mi się odniechcewa słuchać.....ani basu ani sopranu. CD 30 to syf i tyle. Także, z pełnym szacunkiem ale nie mówicie mi o wzmacniaczach, wyciszaniu drzwi i cudach na kiju bo na przykładzie fabii wiem że może popłynąć w miare fajny dzwięk z oryginalnych głośników....a opel ma to gdzieś.
A wczoraj przejechałem się 10 letnią lancia Lybra kolegi i dzwięk mnie wbił w fotel....wszystko na oryginalnych wbudowanym radiu i głośnikach. Tak więc jak producent chce to może.
Jak wsiądę do zafiry i puszczę tę samą muzę to już mi się odniechcewa słuchać.....ani basu ani sopranu. CD 30 to syf i tyle. Także, z pełnym szacunkiem ale nie mówicie mi o wzmacniaczach, wyciszaniu drzwi i cudach na kiju bo na przykładzie fabii wiem że może popłynąć w miare fajny dzwięk z oryginalnych głośników....a opel ma to gdzieś.
A wczoraj przejechałem się 10 letnią lancia Lybra kolegi i dzwięk mnie wbił w fotel....wszystko na oryginalnych wbudowanym radiu i głośnikach. Tak więc jak producent chce to może.
Dlatego właśnie powstał ten temat.
CD30 nie gra, głośnik opla od 2003roku to kupa do kwadratu... gdzie się podział system bosse jak wstawiali do omegi?????
Ano klient chciał taniej auto to ma tanio, a że opony kupa, radio kupa... no coż.
Dlatego właśnie radzimy... wygłusz, zmień radio, zmień głośniki... wydasz 1000-2000zł i będzie grało. Porównywanie Fabi do Zafiry czy Astry... hm... już ktoś mi tłumaczył kiedyś że Octavia jest lepsza od Signum czy Vectry... no jest tańsza... ale czy aby na pewno lepsza????
Temat chyba pora zamknąć bo wszystko co powinno być powiedziane powiedziano
CD30 nie gra, głośnik opla od 2003roku to kupa do kwadratu... gdzie się podział system bosse jak wstawiali do omegi?????
Ano klient chciał taniej auto to ma tanio, a że opony kupa, radio kupa... no coż.
Dlatego właśnie radzimy... wygłusz, zmień radio, zmień głośniki... wydasz 1000-2000zł i będzie grało. Porównywanie Fabi do Zafiry czy Astry... hm... już ktoś mi tłumaczył kiedyś że Octavia jest lepsza od Signum czy Vectry... no jest tańsza... ale czy aby na pewno lepsza????
Temat chyba pora zamknąć bo wszystko co powinno być powiedziane powiedziano