Problemy dotyczące użytkowania CD 30 _ CD30 MP3

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#91 Post autor: Anony Mous »

Sig_Man pisze:jako że wpierw wygłuszenie... to potem obstawiam głosniki.
musisz je dobrac do możliwości radia, bo jak przesadzisz... no to będzie gorzej :)
możesz mi dać linki do jakiś konkretnych głośnków w dobrej cenie?

ps. trzeba wymienić wszystkie 4? czy tylko przód?

Sig_Man

#92 Post autor: Sig_Man »

Osobą która się zna... jest RAFIX1 z VKP. Napisz mu PW i powiedz, że ja Cię przysyłam.
To jest fachman jakich mało.

Przemcio

#93 Post autor: Przemcio »

Witam
Cała prawda i tyle ... :|

carvel

#94 Post autor: carvel »

Witam
Posiadam Odtwarzacz CD30 MP3 i wg opisu wyposażenia 7 głośników. Rozumiem że ten siódmy to jest gdzieś w konsoli środkowej- głośnik centralny CS. Czy da radę wykorzystać sygnał z tego głośnika i podpiąc go pod wzmacniacz? no i jak podłączyć sterowanie wzmakiem,żeby się uruchamiał po włączeniu radia. Czytałem ż pod antenę ,ale czy to dobre rozwiązanie?

tico0

#95 Post autor: tico0 »

Poczytaj tu i wysztko się rozjaśni.... http://www.projektnavi.pl/ kolega Sig_Man bywa też na forum i tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

carvel

#96 Post autor: carvel »

no niestety niewiele się wyjaśniło, dalej nie wiem gdzie podłączyć kabel do sterowania wzmacniaczem

tico0

#97 Post autor: tico0 »

carvel pisze:no niestety niewiele się wyjaśniło
To kiepsko czytałeś (szukałeś naprowadzę cię: Projekt - Signum Sig_Man opis CD70 / jak wyjść na wzmacniacz 10 i 11 fotka + opis pod nimi) ale skoro tego nie znalazłeś to moje zdanie jest takie że daj sobie spokój z dalszymi pracami bo możesz sobie narobić tylko szkód...... zleć to jakiemuś "szpecowi" ;) szkoda że nie mieszkaż bliżej..... pomógł bym ;)

carvel

#98 Post autor: carvel »

ok już znalazłem,nie zauważyłem ,rozumiem wszystko tylko po co lutować cośtam w radiu skoro mogę wykorzystać sygnał z siódmego głośnika i podłączyć go do adaptera RCA, tylko czy wystarczą 2 kable bo we wszystkich które widziałem podłącza się sygnał z prawego i lewego głośnika, a co do sterowania remote to myśle że znajdę kabel który daje + po włączeniu radia i już

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#99 Post autor: BajBus »

hmm.. ciekawe, zadajesz pytanie, a później sam sobie na nie odpowiadasz...

skoro jest napisane że trzeba lutować, to chyba trzeba... z tego co wiem to wołek i sigman "zepsuli" już parę radyjek i ot tak by sobie nie pisali...

a i poczytaj trochę o tym adapterze RCA, bo czytałem o nim sporo kiepskich opinii...

pzdr.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

tico0

#100 Post autor: tico0 »

carvel pisze:rozumiem wszystko tylko po co lutować cośtam w radiu skoro mogę wykorzystać sygnał z siódmego głośnika i podłączyć go do adaptera RCA,
To życzę powodzenia...... 8) i proszę nie traktuj tej wypowiedzi ironicznie.
carvel pisze:tylko czy wystarczą 2 kable bo we wszystkich które widziałem podłącza się sygnał z prawego i lewego głośnika
Wystarczą tylko wtedy masz jeden kanał, w zależności do którego podłączysz.... :D
carvel pisze:a co do sterowania remote to myśle że znajdę kabel który daje + po włączeniu radia i już
Raczej nie..... bo pierwszym był by Sig_Man ;)
BajBus pisze:a i poczytaj trochę o tym adapterze RCA, bo czytałem o nim sporo kiepskich opinii...
Święte słowa :lol: jest to pierwszy krok by uszkodzić końcówkę mocy,i takie pocieszanie się że można podłączyć sobie wzmacniacz :mrgreen: nie ma nic wspólnego z jakością dźwięku na poziomie choćby przyzwoitym..... Te adaptery w środku mają zwykłe "transformatorki" (przynajmniej te porządniejsze, bo i trafiały się takie z dzielnikami napięcia na rezystorach-dla samobójców) które obniżają poziom sygnału do standardu m.cz. przy prawie kosmicznych zniekształceniach.......
Myślę kolego że podłączenie tego "ustrojstwa" pod
carvel pisze:sygnał z siódmego głośnika
nie jest najlepszym wyjściem, ponieważ poziom sygnału jaki tam jest, jest niski nie mówiąc o jego "paśmie", jak już to podłączać to głośniki przednie lub tylne. Tyle mogę podpowiedzieć.

tico0

#101 Post autor: tico0 »

Odgrzeję kotleta.... :lol: na potwierdzenie moich wcześniejszych słów jeśli ktoś ma chęć nie sobie sprawdzi na podstawie radia CD30 i CD30MP3 niby te same modele a różnice są ogromne.... http://66.196.80.202/babelfish/translat ... _cd30.html i z tąd się to wszystko bierze.....

Anony Mous

#102 Post autor: Anony Mous »

patrzę i nie widzę ogromnych różnic :) mógłbyś mnie czyt: laika oświecić?

tico0

#103 Post autor: tico0 »

kaliope pisze:mógłbyś mnie czyt: laika oświecić?
Proszę bardzo, masz tabelkę a w niej podane: model radia (tu tylko CD30 i CD30MP3), nr. seryjne producenta, no i najważniejsze jaki procesor użyty w danym radiu a na końcu masz symbol końcówki mocy. Skoro tu już są rozbieżności to boję się myśleć jakie różnice są jeszcze w torze audio a to wszystko jest z sobą powiązane. Tu jest na przykładzie radia CD30 i CD30MP3 niby ten sam model ale elementy w środku inne i z tąd brzmienie inne..... Domyślam się że w pozostałych modelach radyjek jest tak samo co producent to inne elementy i inne brzmienie...
Dodam tylko że nawet może być końcówka mocy ta sama w kilku modelach a brzmienie może być inne.... poprzez zastosowanie wokół niej innych elementów i ich wartości.....

Krzysiek

#104 Post autor: Krzysiek »

Jestem nowy na forum i mam takie pytanko:
czy da sie i za ile zamontować w Zafirze B z 2008r wejście USB dla penów tak aby słuchać sobie muzy :?:

kicaj

#105 Post autor: kicaj »

zapewne cos takiego
http://cgi.ebay.de/Dension-Gateway-300- ... 4ced85b265

(pierwsza z gory aukcja po wyszukaniu "opel cd30 usb")

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”