MID - jak on to oblicza ?
Moderator: Sebu$
-
Anony Mous
MID - jak on to oblicza ?
Witam.
Mam pytanie. Na jakiej podstawie MID oblicza spalanie itp ?? Skąd bierze informacje ??
Mam pytanie. Na jakiej podstawie MID oblicza spalanie itp ?? Skąd bierze informacje ??
-
Anony Mous
-
kicaj
-
Anony Mous
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
DO wyliczenia wartości wystarczy sygnał z wtryskiwacza oraz prędkość pojazdu.
Biorąc pod uwagę ze ciśnienie na listwie wtrysków jest przez cały czas takie same, mierzy czas otwarcia wtryskiwacza przy okazji jest tez informacja o obrotach silnika.
Do tego mamy informację o predkości pojazdu np z czujnika impulsów ABS bo zafira chyba nie ma impulsatora predkosci na skrzyni.
Z tych dwóch wartosci mozna wyliczyc wszystko.
Biorąc pod uwagę ze ciśnienie na listwie wtrysków jest przez cały czas takie same, mierzy czas otwarcia wtryskiwacza przy okazji jest tez informacja o obrotach silnika.
Do tego mamy informację o predkości pojazdu np z czujnika impulsów ABS bo zafira chyba nie ma impulsatora predkosci na skrzyni.
-
Anony Mous
Hmm to ciekawe dlaczego moje wskazania są kosmiczne. Średnie mam ok 12,5 litra gdzie z ręcznych wyliczeń wychodzi ok 7,5 litra. Chwilowe też mam kosmiczne. MID oryginalny i numer wersji softu też się zgadza. Będę musiał kiedyś podjechać gdzieś aby go zaprogramowali jeszcze raz i przy okazji zmienili język (mam włoskioki pisze:DO wyliczenia wartości wystarczy sygnał z wtryskiwacza oraz prędkość pojazdu.
-
kicaj
jesli mowimy o wtrysku posrednimoki pisze:wystarczy sygnał z wtryskiwacza oraz prędkość pojazdu.
w przypadku CR to wszystkich wtryskow,
tyle ze sama informacja o otwarciu wtrysku nie wystarczy, kazdy wtrysk ma wlasna charakterystyke...
a to daje predkosc pojazdu...kicaj pisze:znajac predkosc obrotowa + przelozenie skrzyni + rozmiar kola
ew. sygnal z absu + rozmiar kola, tylko co wtedy z postojem...
-
Anony Mous
Wczoraj byłem zaprogramować MID-a na nowo przy okazji zmieniając język na angielski. I nadal kicha. Pokazuje teraz 12,8 w mieście co jest nierealne bo moje obliczenia wskazują na ok 8-9 litrów. Już sam nie wiem co z tym MID-em zrobić. Spalanie na postoju mam 1,3 (prz nagrzanym, przy zimnym ok 2 l/h
). Czym to może iść ?? Dlaczego ma aż takie duże błędy, nie da ich się skorygować techem (max -+ 1,5 l) 
Kod programu 003-3-14972
Moje boje opisywałem w TYM wątku
[ Dodano: Nie Paź 24, 2010 12:06 ]
Tak myślę czy czasem przekaźnik który mam dołożony (już tak było jak kupiłem zosię), który powoduje że zawsze grzeje świece przed odpaleniem nie powoduje tych przekłamań ?? Jest on na 100% podłączony m.in. do czujnika temperatury na ECU
Kod programu 003-3-14972
Moje boje opisywałem w TYM wątku
[ Dodano: Nie Paź 24, 2010 12:06 ]
Tak myślę czy czasem przekaźnik który mam dołożony (już tak było jak kupiłem zosię), który powoduje że zawsze grzeje świece przed odpaleniem nie powoduje tych przekłamań ?? Jest on na 100% podłączony m.in. do czujnika temperatury na ECU
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Nie wiem jak to zmienić, ale wiem ze MID programuje się pod dane koła.
Sprubuj wprowadzić inną średnicą koła tzn większą (większa średnica dłuzszy odcinek na ten sam obrót koła czyli większy dystans na to samo zuzycie da mniejsze spalanie)
Ja w komputerku do Skody miałem te wartości programowane dowolnie w opcji MENU, tzn dystans i czas wtrysku z korekcją, to było dobre.
Sprubuj wprowadzić inną średnicą koła tzn większą (większa średnica dłuzszy odcinek na ten sam obrót koła czyli większy dystans na to samo zuzycie da mniejsze spalanie)
Ja w komputerku do Skody miałem te wartości programowane dowolnie w opcji MENU, tzn dystans i czas wtrysku z korekcją, to było dobre.
-
Anony Mous
Już naprawdę mam dośc tego MID-a. Założyłem już 3 MID (oczywiście program prawidłowy) i teraz mam od Vectry. I nadal na wszystkich mam takie same duże wskazania co do średniego, chwilowego i spalonego paliwa. W mieście na mniej niż 12 l/100km wg. kompa nie ma co liczyć , a trasa to ok 8-9 literków. Oczywiście wg. obliczeń "ręcznych" spala niej - tyle ile na diesla przystało 
Jedno co mam "dorobione" przez włochów to jakiś przekaźnik pod maską wymuszający grzanie świec, ale co on by miał do tego ??
Przejrzałem chyba cały internet i nie znalazłem nikogo z takim samym problemem jak ja
Jedno co mam "dorobione" przez włochów to jakiś przekaźnik pod maską wymuszający grzanie świec, ale co on by miał do tego ??
Przejrzałem chyba cały internet i nie znalazłem nikogo z takim samym problemem jak ja
-
Anony Mous