System parktronic - czujniki parkowania

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
slawek1313

System parktronic - czujniki parkowania

#1 Post autor: slawek1313 »

Czy ktos wie, dlaczego czujniki cofania piszcza zaraz po wlaczeniu wstecznego biegu, mimo ze nie ma zadnej przeszkody. Prosze o rade!
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 21:32 przez slawek1313, łącznie zmieniany 1 raz.
cbm80

#2 Post autor: cbm80 »

Pytanie czy to piszczenie jest dokladnie o takiej samej czestotliwosci co to od przeszkody, czy tez nieco nizsze. Ja tak czasami miewam po bardzo duzym deszczu - widac cos mi podlewa elektryke od czujnikow i szaleja.
Na forum Vectry pisali tez ze jak ciagle piszczy to znaczy, ze wlasnie padl jeden z czujnikow.
fiodork

#3 Post autor: fiodork »

myślę że jest to piśnięcie kontrolne informujące nas że działaja. kiedy go nie usłyszysz to zachowasz większą czujność przy cofaniu i nie będziesz na nich do końca polegał bo w przeciwnym razie cos można sobie porysować.

pozdr
Ramirez

#4 Post autor: Ramirez »

witam chciał bym sie dowiedzieć z jakiej odległości zaczyna pikać system PARCTRONIC :)

Pozdro :)
BajBus

#5 Post autor: BajBus »

1,5m o ile dobrze pamiętam...
Ramirez

#6 Post autor: Ramirez »

a czy działa np. na krzaczki albo drzewka :?:
BajBus

#7 Post autor: BajBus »

działa... u mnie nawet jak sie konczy kostka na parkingu przed domem a zaczyna trawa to piszczy :D
Ramirez

#8 Post autor: Ramirez »

dzięki za info :P

--scalone--

A jak się odłącza PRACTRONIC :?:

edytujemy posty //BajBus
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, 22:57 przez Ramirez, łącznie zmieniany 1 raz.
BajBus

#9 Post autor: BajBus »

a po kiego czorta?
jedynie to przeciąć kabelek idący od czujników...
Ramirez

#10 Post autor: Ramirez »

Nie bo mam Parctronic i mi nie działa, i nie wiem jak podłączyć. :)
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

A jakie masz objawy?? Piszczy Ci na okraglo, czy w ogole nie wydaje zadnego dzwieku?? No i czy masz instalacje fabryczna, czy dokladana??
Ramirez

#12 Post autor: Ramirez »

Nie piszczy mi wogóle, a z tego co wiem to była instalacja zakładana fabrycznie
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

To zacznij od sprawdzenia modulu - byc moze rozlaczylo sie ktores z 2 prostokatnych zlacz. Modul znajduje sie w bagazniku, po prawej stronie w tym schowku, gdzie jest gniazdo zapalniczki - trzeba odchylic wykladzine - za nia powinna byc przykrecona czarne pudelko o wymiarach ok. 8x8x3 cm z dochodzacymi do niej dwoma wiazkami kabli... Byc moze ktoras sie odlaczyla. Jesli to nie to, to masz kilka dalszych mozliwosci - albo padl Ci modul, albo glosniczek, albo ktorys z kabli sie przetarl. Raczej nie jest to problem samych czujnikow, bo wtedy slyszalbys ciagly pisk...

Mowie tutaj oczywiscie o fabrycznej instalacji...
webster868

#14 Post autor: webster868 »

Pozwolę się podłączyć pod temat - posiadam od kilku dni ZB z fabryczną instalacją, tylko że system się włącza jest symboliczne "pik" lecz pojawia się kontrolka P i nic więcej. Czujniki wyczyszczone, wtyczki przy module sprawdzone. Myślicie, że czeka mnie wizyta w ASO i może ktoś wie ile to mnie będzie kosztować? :/
tradelux

#15 Post autor: tradelux »

webster868 pisze:Pozwolę się podłączyć pod temat - posiadam od kilku dni ZB z fabryczną instalacją, tylko że system się włącza jest symboliczne "pik" lecz pojawia się kontrolka P i nic więcej. Czujniki wyczyszczone, wtyczki przy module sprawdzone. Myślicie, że czeka mnie wizyta w ASO i może ktoś wie ile to mnie będzie kosztować? :/
Uszkodzony jakiś czujnik cofania lub wypięta wtyczka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”