[B]Rdza a gwarancja na lakier w zafirze b

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: otko »

witam wszystkich, kiedyś kiedyś poruszony był temat pojawiającej się rdzy w Zafirach B, chciałem powrócić do rego tematu ponieważ w ostatni weekend dobrałem się do zacieków rdzawych pojawiających się pod chromowaną listwą tylnej klapy. zdjąłem osłonę i co :?: Moim oczom ukazało się przerażenie :shock: otóż wszystkie zaczepy listwy ozdobnej były tak zardzewiałe że powiem szczerze po dobroci nie dały się odkręcić, a co najgorsze to to że zaczeło atakowac jak wirus wewnętrzną stronę klapy (DRAMAT) pod tym względem dla OPLA :czerwona: Warto poświęcic trochę czasu i sprawdzić sobie czy czasami aby wam nie siedziało zło na tyle
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 17:42 przez otko, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#17 Post autor: Anony Mous »

Kolego otko opisz metodę ściągania chromowanej listwy a chętnie sprawdzę
Ostatnio zmieniony 07 cze 2010, 19:38 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#18 Post autor: Lorry »

Powiem tylko tyle że wiele modeli właśnie z takimi chrom listwami ma podobne problemy np Civic hatch 7gen

Dzięki za sygnał i info jak się pozbyć/zbadać.

Moda proszę o przeniesienie do ZB-- karoseria ;)

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#19 Post autor: otko »

odkręcamy 3 śrubki koło zamka i 2 we wnęce na trójkąt, a następnie odpinamy osłonę lekkim szarpnięciem, poczym odsłaniają sie wnętrzności i w jednej lini 6 nakrętek podkładkowych fi 8 (+ 2 sa po bokach klapy pod plastikowymi osłonkami stożkowymi), razem 8szt, zalecam bardzo delikatne odkręcanie ( ja dwie zerwałem) bo to liche jest

Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

To już chyba wiem co będę robił w weekend :).
Przy okazji na pewno jakaś fotorelacja :)

M@rio

#21 Post autor: M@rio »

tEREk pisze:Przy okazji na pewno jakaś fotorelacja :)
koniecznie - choć ja chyba nie będę na razie sprawdzał bo za młoda jeszcze na rdzę
otko pisze:następnie odpinamy osłonę lekkim szarpnięciem
nienawidzę czegoś takiego jak lekkie szarpnięcie bo ja zawsze coś urwę
(kto widział jak rzucam tarczą wie o czym mówię :lol: )

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

panowie odświeżę tema moja zośka ma niecałe 4 lata i zacieki pod listwą były znaczne :cry: jak na auto za prawie 100tys zł to koszmar zwykłe śruby były tak skorodowane po 4 latach jak by cały czas leżały w wodzie masakra więc jak ktoś zauważy jaki kolwiek wyciek rdzy z pod listwy niech poświęci jedno popołudnie i będzie spokój naprawdę warto a teraz Zosia od tyłu wygląda jak rasowa babka :lol:

chris

#23 Post autor: chris »

Witam
Mam pytanie ile jest gwarancji na lakier w zafirze b ??
mam możliwość zakupu takiej zafirki z 2007 roku i ma wrzodzika na lakierze na środku klapy a samochód 100 procent nie malowany??
czy spotkał się ktoś z takim problemem??
Czy można to zgłaszać na reklamacje??

M@rio

#24 Post autor: M@rio »

Na perforację jest 12 lat
Na lakier 2 lata
tutaj masz temat i coś o bąblach było pisane
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 22:11 przez M@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#25 Post autor: Anony Mous »

oczywiście, że możesz, pod warunkiem, że wszystkie przeglądy były robione w ASO

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Panowie nie wystarczą same przeglądy w ASO !!!.
Książka ma dodatkowe pola chyba strona 18 lub dalej na przegląd karoserii. Jeżeli one nie były wykonywane to można zapomnieć.

Info z centrali GM'a.

M@rio

#27 Post autor: M@rio »

faktycznie w książce serwisowej jest dział poświęcony przeglądom zabezpieczenia antykorozyjnego
Obrazek

Anony Mous

#28 Post autor: Anony Mous »

Flakun jeżeli chodzi o te przeglądy to nie wszystkie auta mają co rok. Zafira chyba miała co dwa lata.

M@rio

#29 Post autor: M@rio »

Flakun pisze:Zafira chyba miała co dwa lata.
mam nadzieję
jak robiłem w kwietniu mój pierwszy przegląd (ten po roku/lub 30 tys) to o tym nikt mi nie wspominał a się pytałem czy jakoś trzeba badać lakier ew coś jeszcze - to mi odpowiedzieli że nie

Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

Dzwoń do GM Polska i się dowiedz dokładnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”