Jaka jest średnica orginalnych czujek do parkowania tył ?
-
Anony Mous
Jaka jest średnica orginalnych czujek do parkowania tył ?
witam, ma pytanie jaka jest średnica otworów lub czujek na tylnym zderzaku z listwą parktronik. Musze wymienić tylny zderzak (zdarzenie drogowe)
i chce na taki z tą listwą na czujniki, wszędzie gdzie oglądałem to są same zderzaki z listwą bez czujek i czy będą pasowały w te otwory inne czujki? pomocy 
-
tico0
-
Anony Mous
-
tico0
Tak trudno znależć np: http://allegro.pl/czujnik-cofania-golde ... 82126.htmlmarian329 pisze:ale dalej czekam na odpowiedź na moje zasadnicze pytanie co do średnicy
-
Anony Mous
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
marian329, właśnie dzisiaj zakończyłem montaż parktronica Valeo Beep&Park tylko z buzerem (zrezygnowałem z dodatkowego monitorka) do oryginalnej listwy z otworami na czujniki PDC. Otwory w listwie mają średnicę minimalnie mniejszą od 18,5 mm, załączonym do kompletu Valeo wiertłem rozwierciłem te otwory i wszystko pasi.
-
Anony Mous
Jako, że MieHor i ja podaliśmy dość
rozbieżne rozmiary (jeżeli chodzi o niewielki rozmiar otworu) spieszę z kilkoma słowami wyjaśnienia.
Otóż na obrazku, na dwóch środkowych otworach
widać, że ma on taką otoczkę/nakładkę. Nie wiem, czy i w jakim stopniu jest to usuwalne. MieHor zakładał czujniki, może ma większą wiedzę. Średnica faktycznego otworu w listwie to 23 mm, średnica otworu ograniczonego otoczką to zapewne, za MieHorem, 18,5 mm.
Otóż na obrazku, na dwóch środkowych otworach
widać, że ma on taką otoczkę/nakładkę. Nie wiem, czy i w jakim stopniu jest to usuwalne. MieHor zakładał czujniki, może ma większą wiedzę. Średnica faktycznego otworu w listwie to 23 mm, średnica otworu ograniczonego otoczką to zapewne, za MieHorem, 18,5 mm.
- MieHor
- Zafiromaniak
Już wyjaśniam tę rozbieżność - listwę do PDC kupiłem oddzielnie, w której były już uchwyty do oryginalnych czujników GM, właśnie te uchwyty osadzone w otworach listwy tworzą widoczną z zewnątrz taką otoczkę/nakładkę/pierścień, którego wewnętrzna średnica jest tak jak pisałem wcześniej minimalnie mniejsza od średnicy wiertła 18,5 mm, które jest dedykowane dla czujek Valeo, dlatego musiałem ten otwór rozwiercić, by czujniki mogły swobodnie w nie wejść, dodam że czujniki mają takie rozprężne blaszki, które nie pozwolą na wysunięcie się czujek z tych otworów
-
Anony Mous
- MieHor
- Zafiromaniak
marian329, w przypadku oryginalnej listwy pod PDC tak naprawdę nie masz wielkiej możliwości rozwiercania, jak będziesz powiększać to zlikwidujesz ten fabryczny pierścień i będziesz musiał usunąć ten uchwyt/podstawkę,co jest od wewnętrznej strony zderzaka za każdym otworem do czujnika.
Ja dość długo szukałem odpowiedniego zestawu do zamontowania, i głównym kryterium była znajomość średnicy czujników (w wielu opisach sprzedawcy nie podają, a jak się zadzwoni to udają, że nie wiedzą o co chodzi). Mój wybór padł na zestaw Valeo, bo spełniał moje oczekiwanie i chociaż zapłaciłem dwa razy więcej niż za jakiś Made in China i teraz po montażu i sprawdzeniu działania wiem że dokonałem właściwego wyboru. Atutem tego zestawu jest to, że mogę go rozbudować, np. o wyświetlacz lub monitor oraz w przypadku uszkodzenia czujnika mogę dokupić taki sam pojedynczo, czego tak naprawdę nie oferują inni producenci.
Ja dość długo szukałem odpowiedniego zestawu do zamontowania, i głównym kryterium była znajomość średnicy czujników (w wielu opisach sprzedawcy nie podają, a jak się zadzwoni to udają, że nie wiedzą o co chodzi). Mój wybór padł na zestaw Valeo, bo spełniał moje oczekiwanie i chociaż zapłaciłem dwa razy więcej niż za jakiś Made in China i teraz po montażu i sprawdzeniu działania wiem że dokonałem właściwego wyboru. Atutem tego zestawu jest to, że mogę go rozbudować, np. o wyświetlacz lub monitor oraz w przypadku uszkodzenia czujnika mogę dokupić taki sam pojedynczo, czego tak naprawdę nie oferują inni producenci.
-
Anony Mous
- MieHor
- Zafiromaniak
Kupiłem dokładnie ten zestaw u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_item.php?item=1245004977 - w treści aukcji masz link do instrukcji montażu