[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
dandi

[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF

#1 Post autor: dandi »

Witam
posiadam Zafirkę 1,9 CDTI (DTH) - ostatnio wyskoczył mi błąd 1901-58 usterka przewodu elastycznego czujnika filtra spalin, jeden czujnik znalazłem - jest na filtrze DPF - czujnik jest czysty, ma sprawdzony obwód elektryczny, nie wiem gdzie jest ten drugi czujnik (bo są dwa) na filtrze jest tylko jeden, gdzie go szukać ?
Filtr działa poprawnie - występuje normalne wypalanie sadzy
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 15:21 przez dandi, łącznie zmieniany 2 razy.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

drugi jest z tego co sie orientuje gdzies za filtrem ;)

dandi

#3 Post autor: dandi »

Lorry pisze:drugi jest z tego co sie orientuje gdzies za filtrem ;)
dzięki ale tyle to ja też wiem
tylko gdzie dokładnie?
gdzieś w okolicy komory silnika?(kolektor wydechowy?)
w pobliżu filtra mam tylko jeden

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#4 Post autor: Lorry »

nie wiem niestety dokładnie, ja jestem posiadaczem benziny :> rafaum miał jakieś przygody, gdzieś było poruszone w którymś wątku a propos dpfa

imalas

#5 Post autor: imalas »

Podobno od roku modelowego 2007 jest już tylko jeden czujnik ciśnienia, a odniesieniem w określeniu stopnia nasycenia DPF jest ciśnienie atmosferyczne. :lol:

wodzo

#6 Post autor: wodzo »

Witam
ja również zmagam się z tym problemem a mianowicie pojawił mi się wczoraj ten sam błąd
tzn: P1901 - Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - usterka przewodu elastycznego, zapaliła mi się kontrolka z kluczem i po podpięciu pod kompa wyskoczył ten błąd, zrobiłem wypalanie filtra na postoju kompem i narazie jest ok zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i błąd się narazie nie pojawił, może ktoś już rozwiazał ten problem czy to rzeczywiście czujnik czy jakiś problem z wypalaniem?

a30dam

#7 Post autor: a30dam »

Witam wszystkich , w mojej Zafirce pojawił się ten san problem który tu opisujecie -P1901-58 Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - usterka przewodu elastycznego , badane i diagnozowane Op-comem, dodam że nasycenie filtra mam w 22%, Wgrany najnowszy soft czy ktoś wie o co chodzi z tym przewodem elastycznym

Berbatow

#8 Post autor: Berbatow »

Z filtr wychodza dwie rurki i jeden kabel elektryczny.A teraz pytanie co jest ten czujnik?
Bo chyba ten kabel jest niby termometer.

kicaj

#9 Post autor: kicaj »

imalas pisze:Podobno od roku modelowego 2007 jest już tylko jeden czujnik ciśnienia, a odniesieniem w określeniu stopnia nasycenia DPF jest ciśnienie atmosferyczne. :lol:
potwierdzone w ASO

Berbatow

#10 Post autor: Berbatow »

Dzisaj dalem Zafire do ASO na wymiane rozrzadu i pompy i przy tym powiedzalem im ze by sprawdzili caly system przewodow DPF filtra. I jaka niespodzianka jeden przewod gumowy od DPFa byl totalnie przetarty!!! Dopiero jutro jade po Zafirke to zrobie zdjecia tego przewodu i pokaze. Zapytam takze gdzie bylo to miasto przetarcia.Caly problem rozwianzany!!!!

kicaj

#11 Post autor: kicaj »

oo ciekawe co piszesz, Berbatow, wczesniej o tym nie slyszalem
daj znac co i jak, zdjecia mile widziane, a i napisz ile kosztowala naprawa - bo moze zaczniemy jezdzic do ostravy ;)

dienkuim a na schle ;)

Berbatow

#12 Post autor: Berbatow »

kicaj pisze:oo ciekawe co piszesz, Berbatow, wczesniej o tym nie slyszalem
daj znac co i jak, zdjecia mile widziane, a i napisz ile kosztowala naprawa - bo moze zaczniemy jezdzic do ostravy ;)

dienkuim a na schle ;)
Jutro dam znacz.

przewod elastyczny czujnika roznicy cisnienia filtra DPF Zafira B 150k i czujnik.
Koszty naprawy 15 zlotych samy przewod i 100 zlotych robota w ASO.
Nietrzeba mienicz czujnik.

Scaliłem. Maciek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 12:06 przez Berbatow, łącznie zmieniany 1 raz.

kicaj

#13 Post autor: kicaj »

Berbatow, wielkie dzieki za info jestem dzis znow w ASO wiec sie dopytam ;)

s1lo

#14 Post autor: s1lo »

Koledzy, czy ktoś mi moze powiedzieć jak sprawdzić nasycenie filtra w silniku 1,9 ctdi?

kicaj

#15 Post autor: kicaj »

tylko przez podpiecie do kompa

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”