problem z Zosieńką

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Matys27

problem z Zosieńką

#1 Post autor: Matys27 »

Witam, od pewnego czasu zaobserwowałem, że jadąc np 80 km/h i dojeżdżając do świateł po wciśnięciu sprzęgła obrotomierz nagle spada do 500 obrotów, pojawi się czasem kontrolka klimy, migną wszystkie kontrolki i wyrzuca mi auto na paliwo. Tak jakby ze 2 sekundy się dławił i wszystko wraca do normy oczywiście muszę go na gaz przerzucić problem powtarza się coraz częściej. Dzisiaj jadąc zaobserwowałem ze po wciśnięciu sprzęgła pojawią sie kontrolki i tak jakby delikatnie światła przygasały i po 2 sekundach obrotomierz wraca na 800 obrotów i jest ok. Powiedzcie mi co to może być ?? a i jeszcze jedno jak byłem kiedyś sczytać błędy bo świeci mi się kontrolka pomarańczowa to oprócz za ubogiej mieszanki (wina gazu) wyrzuciło błąd chyba o za wysokim napięciu. pozdrawiam
podbiel

#2 Post autor: podbiel »

jak dawno montowana instalacja gazowa i jaka, czy na postoju też tak jest?
Matys27

#3 Post autor: Matys27 »

gazownia montowana z 7 lat temu, zwykła nie sekwencja.
podbiel

#4 Post autor: podbiel »

Obstawiam membrany w parowniku. Jak będzie robiło się zimniej to objawy będą się nasilać. Pojawi się problem przy przechodzeniu z benzyny na gaz. Koszt niewielki.
mzabierek

#5 Post autor: mzabierek »

Zgadzam się z Kolegą podbiel. Przeszedłem już dwa razy taką sytuację :> , co prawda nie z Zosią, ale chodzi mi o "zwykłą" instalację gazową. Za pierwszym razem trzeba było wymienić membranę, straciła elastyczność. Po około dwóch latach sytuacja zaczęła się powtarzać, ale tym razem wystarczyło wyczyszczenie membrany, minął rok i na razie ok...
Matys27

#6 Post autor: Matys27 »

jednym słowem wizyta u gazownika jak najbardziej wskazana. no i wymiana filtra powietrza.
podbiel

#7 Post autor: podbiel »

jak jesteś średnio kumaty w mechanice to poszukaj na allegro gości z Tarnowskich Gór. Mają wszystko do instalacji gazowych i możesz zrobić to sam. Ja u siebie w poprzednim aucie tak zrobiłem. Komplet naprawczy parownika 64 zl z przesyłką u gazownika 250
Matys27

#8 Post autor: Matys27 »

podjade w przyszłym tygodniu do gazownika (mam znajomego ) niech zobaczy oceni i powie ile. jeżeli kwota będzie w granicach takich jak kolego podałes to zamówie sobie taki zestaw naprawczy parownika.
podbiel

#9 Post autor: podbiel »

nie wiem jaki masz parownik ale ceny zestawów naprawczych na dzień dzisiejszy zaczynają się od 50 zl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”