Problem z cyrkulacją powietrza
Moderator: Sebu$
Rozebrałem jednak schowek gdyż podczas zmiany nic nie słyszałem.
Coś sie musiało zawiesić, gdy odczepiłem ciągiełko od kopuły i włączyłem obieg silniczek zaczął działać po zmontowaniu cięgiełka ponownie wszystko działa idealnie.
Główny problem tkwił po prosty w tym, że miałem ustawiony nawiew na szyby i obieg po prostu nie działał.
Dziękuje Panowie za pomoc
PS. Jak by się ktoś zabierał za wymontowywanie silniczka od zmiany obiegu powietrza (a dojście do tych trzech śrubek jest okropny) to podpowiem że trzeba wykręcić tylko jedną najniższą śrubkę dwa mocowania powyżej można po prostu wyczepić gdyż gniazda są w kształcie litery U i nie trzeba się z nimi męczyć.
//ort
Coś sie musiało zawiesić, gdy odczepiłem ciągiełko od kopuły i włączyłem obieg silniczek zaczął działać po zmontowaniu cięgiełka ponownie wszystko działa idealnie.
Główny problem tkwił po prosty w tym, że miałem ustawiony nawiew na szyby i obieg po prostu nie działał.
Dziękuje Panowie za pomoc
PS. Jak by się ktoś zabierał za wymontowywanie silniczka od zmiany obiegu powietrza (a dojście do tych trzech śrubek jest okropny) to podpowiem że trzeba wykręcić tylko jedną najniższą śrubkę dwa mocowania powyżej można po prostu wyczepić gdyż gniazda są w kształcie litery U i nie trzeba się z nimi męczyć.
//ort
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, 20:31 przez markusp_25, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Mam problem z przelacznikiem regulujacym nawiew wenatrz i na zewnatrz. Mianowicie kontrolka z pomaranczowa dioda raz zalacza, a raz nie, co utrudnia uzywanie klimy jak i nawiewu. Czasem zostaje zalaczony nawiew wew i przy deszczu jest problem z para na szybach. Nie da sie go wylaczyc. Dioda przy zalaczaniu tylko mignie, ale nie swieci, wiec nawet nie wiadomo w jakiej pozycji pozostaje nawiew. Po paru dniach znow dziala bez zarzutow, ale coraz czesciej nawala i zostaje w niewiadomej pozycji. Bezpieczniki sprawdzalem i sa dobre. Prosze o pomoc.
Jarlub1, Twój post dotyczy ZA czy ZB, na zdjęciu u Ciebie widzę ZA
Jesli jednak dot. ZA to proponuje rozebrać ten panel z przyciskami, masz tam pewnie klimę, ogrzewanie i cyrkulacje powietrza w 3 przyciskach obok siebie.
U mnie w AG, a to w końcu podobne autko do ZA, potrafił się zawieszać włącznik klimy i trzeba było go np. trzymać cały czas żeby działał, po przeczyszczeniu styków wszystko działa ok. W przypadku gdyby czyszczenie nie pomogło będziesz musiał poszukać takiego 3-packa włączników.
Jesli jednak dot. ZA to proponuje rozebrać ten panel z przyciskami, masz tam pewnie klimę, ogrzewanie i cyrkulacje powietrza w 3 przyciskach obok siebie.
U mnie w AG, a to w końcu podobne autko do ZA, potrafił się zawieszać włącznik klimy i trzeba było go np. trzymać cały czas żeby działał, po przeczyszczeniu styków wszystko działa ok. W przypadku gdyby czyszczenie nie pomogło będziesz musiał poszukać takiego 3-packa włączników.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Proponuje zwrócić uwagę na położenie pokrętła "szyba-kratki-nogi" - czyli pokrętła do regulacji kierunku nawiewu. U mnie (sam nie wiem z jakiego powodu tak jest...) w pozycji "nawiew na szybę przednią" są dokładnie takie same objawy jak opisane u Ciebie, tzn. po naciśnięciu przycisku cyrkulacji diodka mignie i gaśnie. Figiel jest w tym, że po ustawienia pokrętła kierunku nawiewu w jakimkolwiek innym ustawieniu przycisk cyrkulacji działa normalnie tak jak powinien . I teraz sam nie wiem czy to celowo tak jest zrobione ( jeśli tak to z jakiego powodu???) czy moje pokrętło kierunku nawiewu szwankuje.
Koledzy jeszcze dzis to sprawdze. Faktem jest ze polozenie nawiewu mam wlasnie na szybe. W innych ustawieniach jeszcze nie sprawdzalem.
Dzieki za porady.
[ Dodano: Sob Paź 23, 2010 15:27 ]
Faktycznie tak jest. Nie dziala tylko przy polozeniu nawiewu na szybe. Reszta OK. Dobrze ze dzieki forumowiczom takim jak wy latwiej poradzic sobie samemu. Zapewne udajac sie do mechanika, ten rozgrzebal by wszystko, nie daj Boze poredukowal co mu przeszkadza, a wgruncie rzeczy nic by nie poradzil, a skasowal z 50zl. Jeszcze raz dziekuje, i pozdrawiam.
[ Dodano: Pią Lis 26, 2010 12:41 ]
A moze ktos wie co oznacza ta pomaranczowa kontrolka `auto na 2 szynach`. Domyslam sie ze chodzi o jakis poslizg, ale nie wiem.....
Dzieki za porady.
[ Dodano: Sob Paź 23, 2010 15:27 ]
Faktycznie tak jest. Nie dziala tylko przy polozeniu nawiewu na szybe. Reszta OK. Dobrze ze dzieki forumowiczom takim jak wy latwiej poradzic sobie samemu. Zapewne udajac sie do mechanika, ten rozgrzebal by wszystko, nie daj Boze poredukowal co mu przeszkadza, a wgruncie rzeczy nic by nie poradzil, a skasowal z 50zl. Jeszcze raz dziekuje, i pozdrawiam.
[ Dodano: Pią Lis 26, 2010 12:41 ]
A moze ktos wie co oznacza ta pomaranczowa kontrolka `auto na 2 szynach`. Domyslam sie ze chodzi o jakis poslizg, ale nie wiem.....
Witam, przeszukałem forum i połowicznie znalazłem odpowiedź. Chodzi mi o to, iż nie umie przełączyć cyrkulacji miedzy zewn. i wewn. , niby dioda mi sygnalizuje ale nic się nie dzieje. Z opisów wiem, że są jakieś silniczki i cięgna, jednak nie potrafię ich znaleźć. Jeśli ktoś mógłby mi zaznaczyć na zdjęciach zapożyczonych i znajdujących się tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... wentylator
byłbym wdzięczny.
byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 09:13 przez lukaszek_0583, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, już wszystko zdemontowane tylko nie wiem czego gdzie szukać, gdzie wogóle jest jakas klapka odpowiadająca za przełączanie cyrkulacji, dlatego lepiej byłoby mi zaznaczyc na zdjęciu.MieHor pisze:lukaszek_0583, musisz zdemontować schowek przed pasażerem, wentylator i cała reszta znajduje się za schowkiem
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Klapka odpowiadająca za obieg zamknięty _ otwarty wentylacji jest na tym kulistym urządzeniu, jak włączysz przycisk obiegu cyrkulacji powietrza, to ona powinna się otworzyć (podnieść do góry) - nie działa przy nawiewie na szybę. Jeśli się nie otwiera lub nie zamyka sprawdź cięgła dochodzące do zespołu wentylatora - lubią się wyczepić
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jaką klimę posiadasz w swojej Zafirce,na zdjęciach w poście który zamieściłes jest klimatronik i tam w jednym ze zdjęć jest obszar zazanaczony czerwonym kółkiem,ze 20mm pod tym jest mocowanie cięgna obiegu wewnętrznego,nie wiem jak jest w manualnej ale chyba miejsce mocowania cięgna jest w tym samym miejscu...
mam manualną klimę,ps. a klapka jest też koło tego czerwonego?H,Łajszczak pisze:Jaką klimę posiadasz w swojej Zafirce,na zdjęciach w poście który zamieściłes jest klimatronik i tam w jednym ze zdjęć jest obszar zazanaczony czerwonym kółkiem,ze 20mm pod tym jest mocowanie cięgna obiegu wewnętrznego,nie wiem jak jest w manualnej ale chyba miejsce mocowania cięgna jest w tym samym miejscu...