Piszczenie w tylnym kole po dłuższej jeździe
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Piszczenie w tylnym kole po dłuższej jeździe
Rozpisałem się dzisiaj, ale wyskoczyło kilka spraw i ciekaw jestem Waszej opinii.
Zauważyłem dzisiaj dość wyraźnie, że po ponad godzinnej jeździe zaczyna mi dość głośno piszczeć w tylnym lewym kole. Dzisiaj pisk był bardzo wyraźny, nie jednostajny, ale raz cichszy raz słabszy. Podniosłem nawet auto na parkingu, bo nie byłem pewny czy to przód czy tył. Obróciłem kilka razy tylnym kołem i w pewnym momencie czułem lekki opór i bardzo cichy pisk. Koło i tarcze były dość gorące. I nie wiem teraz czy to łożysko, czy też szczęka się rozgrzała i ociera o tarczę. Problem występuje po dłuższej jeździe, w trasie, gdzie często się człowiek rozpędza i hamuje. Chociaż jak sobie przypominam, to czasami ruszałem zimnym autem i też coś było słychać z tyłu ale potem ustawało. Czyli bardziej pasowało by łożysko na tyle... ?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Zauważyłem dzisiaj dość wyraźnie, że po ponad godzinnej jeździe zaczyna mi dość głośno piszczeć w tylnym lewym kole. Dzisiaj pisk był bardzo wyraźny, nie jednostajny, ale raz cichszy raz słabszy. Podniosłem nawet auto na parkingu, bo nie byłem pewny czy to przód czy tył. Obróciłem kilka razy tylnym kołem i w pewnym momencie czułem lekki opór i bardzo cichy pisk. Koło i tarcze były dość gorące. I nie wiem teraz czy to łożysko, czy też szczęka się rozgrzała i ociera o tarczę. Problem występuje po dłuższej jeździe, w trasie, gdzie często się człowiek rozpędza i hamuje. Chociaż jak sobie przypominam, to czasami ruszałem zimnym autem i też coś było słychać z tyłu ale potem ustawało. Czyli bardziej pasowało by łożysko na tyle... ?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
-
- Bywalec
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jak mi piszczało w tylnym kole tak jak u Ciebie to zmieniłem klocki i tarcze. Tarcze były zjechane na maxa ale w klockach jeszcze nie było widocznej blaszki kontrolnej. Piszczało i denerwowało. Teraz spokój. Sprawdź jak grube są klocki może faktycznie Ci się kończą i wyskoczyła ta blaszka co ociera o tarczę i piszczy.
-
- Przeglądacz
Chodzi o coś takiego?gieesiak pisze:taki sam efekt miałem u siebie, pomógł zestaw naprawczy zacisku, ponieważ po pierwsze troche blokował się na prowadnicach a po drugie tak tłoczek w zacisku domagał się "przeglądu".po wyczyszczeniu , założeniu nowych gumek , i zamontowaniu hamulce działa jak ta lala
pzdr
Bo te zestawy są z różnymi numerami: D4650, D4589, D4847C itd. I niby wszystkie do Zafiry
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
-
- Przeglądacz
Aha... A jak mogę sprawdzić które są które u mnie? Na co zwracać uwagę? Inna jest budowa, jakieś napisy występują na elementach?janko79 pisze:w zafirze są dwa rodzaje hamulcy na tyle albo bosch albo lukas.więc to może być przyczyną różnych numerów części.
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
grego, w tym temacie masz jak rozpoznać http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4268
-
- Przeglądacz
Odgrzewam temat. Zmieniałem koła na zimowe ostatnio i przy okazji mechanik zajrzał mi do tego piszczącego koła. Faktycznie uszczelka była rozerwana a sam tłoczek się zapiekł. Nie miałem zestawu naprawczego i skończyło się tylko na wstrzyknięciu oleju i rozruszaniu tłoczka. Oczywiście na dłuższą metę tak się nie pojeździ. Zauważyłem na szczękach napis Bosch. Czyli wg tego podanego linka z posta powyżej, do autka powinien pasować zestaw naprawczy nr D4634? Czy ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć? Bo zauważyłem, że są różne zestawy o różnych średnicach uszczelek 34 mm, 36 mm i niby oba do Boscha...
I jeszcze jedno. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca. Dawniej wystarczyło raz nacisnąć na pedał i info znikało. Teraz mam inaczej, jak naciskam na hamulec, na krótko zapala się światło stopu i gaśnie. Dopiero za kolejnym razem zapala się i świeci jak wcisnę hamulec. Czym to jest spowodowane?
I jeszcze jedno. Po tych zabiegach, przed odpaleniem auta na komputerze zapala mi się info o światłach hamulca. Dawniej wystarczyło raz nacisnąć na pedał i info znikało. Teraz mam inaczej, jak naciskam na hamulec, na krótko zapala się światło stopu i gaśnie. Dopiero za kolejnym razem zapala się i świeci jak wcisnę hamulec. Czym to jest spowodowane?
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz