pytanie benzynka 1.8
-
smaru
pytanie benzynka 1.8
jako ze swiezo zakupilem autko mam pytanko zwiazane z silnikiem, czy we wszystkich 1.8 przy przyspieszaniu miedzy 1700-2100 obrotow wystepuje takie jakby buczenie/wibracje czasem powoduje nawet stukanie oslony glosnika centralnego????
poza tym auto ciagnie do ok 4-4,5tys dosc srednio - dopiero powyzej tych wartosci czuc mocniejsze kopniecie - wiem ze 16v lubia wysokie obroty ale moje poprzednie autko ciagnelo w miare rowno w calym zakresie obrotow... czy to normalne???
poza tym auto ciagnie do ok 4-4,5tys dosc srednio - dopiero powyzej tych wartosci czuc mocniejsze kopniecie - wiem ze 16v lubia wysokie obroty ale moje poprzednie autko ciagnelo w miare rowno w calym zakresie obrotow... czy to normalne???
-
Lorry
-
smaru
-
Anony Mous
-
Lorry
-
shell'a
" ....Dzięki regulacji czasu współotwarcia zaworów ssących i wydechowych można było zrezygnować z zaworu recyrkulacji spalin. Teraz wystarczy opóźnić moment zamknięcia zaworów wydechowych i tłok w czasie suwu ssania sam zassie odpowiednią ilość spalin z kolektora wydechowego. ..."
Jak jest to silnik XER - to ERG - brak
A co do zachowania silnika u mnie -ciągnie normalnie ( raczej )
Koledzy dobrze radzą - zczytaj błędy , może się sprawa " rozjaśni "
Pozdrawiam
Jak jest to silnik XER - to ERG - brak
A co do zachowania silnika u mnie -ciągnie normalnie ( raczej )
Koledzy dobrze radzą - zczytaj błędy , może się sprawa " rozjaśni "
Pozdrawiam
-
radekrk
Miałem podobne objawy ale w astrze 1,4. Silnik na wolnych obrotach pracował OK następnie w pewnym zakresie obrotów było buczenie, wibracje, spadek mocy taki objaw jakby jeden cylinder przerywał i jak przekroczył pewne obroty ciągnął normalnie do końca. byłem u kilku mechaników i nic (zero błędów na Kompie). Udałem się do ASO bo tylko oni mi zostali, po wielu próbach rozgryzienia problemu bez skutku mechanik przyniósł nową cewkę i to okazał się TO.
CO BYŁO DZIWNIE 1. ZARO BŁĘDÓW NA ŻADNYM KOMPIE
2. TYKO W PEWNYM ZAKRESIE OBROTÓW
CO BYŁO DZIWNIE 1. ZARO BŁĘDÓW NA ŻADNYM KOMPIE
2. TYKO W PEWNYM ZAKRESIE OBROTÓW
-
smaru
no wiec dzis odczytalem 0 blędów 
kurcze musze znaleźć jakiegoś magika albo do ASO sie udac i sprawdzimy, biore pod uwage jeszcze jakas niesczelnosc w wydechu - bo na wolnych obrotach ma taki delikatny basowy pomruk;)
ale najpierw musze poprawic oslone glosnika srodkowego bo mnie to stukanie wkurza - no i w bagazniku tez stuka;) wykluczylem juz zapas - musze kogos przewiezc w bagazniku coby organoleptycznie sprawdzil
poza tym autko suuper
kurcze musze znaleźć jakiegoś magika albo do ASO sie udac i sprawdzimy, biore pod uwage jeszcze jakas niesczelnosc w wydechu - bo na wolnych obrotach ma taki delikatny basowy pomruk;)
ale najpierw musze poprawic oslone glosnika srodkowego bo mnie to stukanie wkurza - no i w bagazniku tez stuka;) wykluczylem juz zapas - musze kogos przewiezc w bagazniku coby organoleptycznie sprawdzil
poza tym autko suuper
-
Lorry
-
smaru
-
smynioo
smaru, znalazłeś co było przyczyną buczenia.
Też jestem świeżym posiadaczem Zafiry B 1.8 SRi i mam podobny problem.
Jeżeli auto jest ta biegu jałowym na hamulcu ręcznym to mogę gazować i nic nie buczy, natomiast podczas jazdy przy przyspieszaniu mam buczenie (dosłownie kilka sekund) tak jak w pierwszym poście, włącznie z trzeszczeniem głośnika centralnego. Co może być powodem?
Dodam że auto ma przebieg 43000 mil i pełen serwis (3 razy) ostatni 2600 mil temu.
Też jestem świeżym posiadaczem Zafiry B 1.8 SRi i mam podobny problem.
Jeżeli auto jest ta biegu jałowym na hamulcu ręcznym to mogę gazować i nic nie buczy, natomiast podczas jazdy przy przyspieszaniu mam buczenie (dosłownie kilka sekund) tak jak w pierwszym poście, włącznie z trzeszczeniem głośnika centralnego. Co może być powodem?
Dodam że auto ma przebieg 43000 mil i pełen serwis (3 razy) ostatni 2600 mil temu.
-
smaru
niestety ale problem mam nadal nie rozwiazany - na 90% jest to wina wydechu - podejrzewalem łącznik elastyczny ale bylem u jednego magika od wydechow i twierdzi ze wszystko jest ideal...
na forum vectry czytalem ze komus ten lacznik czesto padal... u mnie bardziej podejrzany jest tlumik koncowy - na wolnych obrotach troche buczy - do tego jak otworze tylna klape jak silnik pracuje to tworzy sie taki poglos/huk ze uszy zatyka (ale tylko na miejscu kierowcy)
znalazlem tez gdzies info z zalecen bodajże z TIS-a czy jak ten program oplowski sie nazywa, ze jesli klient skarzy sie na buczacy wydech zalecaja wymiane tlumika koncowego na nowy ale z silnika 2.2
juz sam nie wiem... w aso twierdza ze ten typ tak ma i koniec - niedlugo bede klime u nich sprawdzal to moze bedzie inna zmiana i jakis lepszy mechanik sie trafi
na forum vectry czytalem ze komus ten lacznik czesto padal... u mnie bardziej podejrzany jest tlumik koncowy - na wolnych obrotach troche buczy - do tego jak otworze tylna klape jak silnik pracuje to tworzy sie taki poglos/huk ze uszy zatyka (ale tylko na miejscu kierowcy)
znalazlem tez gdzies info z zalecen bodajże z TIS-a czy jak ten program oplowski sie nazywa, ze jesli klient skarzy sie na buczacy wydech zalecaja wymiane tlumika koncowego na nowy ale z silnika 2.2
juz sam nie wiem... w aso twierdza ze ten typ tak ma i koniec - niedlugo bede klime u nich sprawdzal to moze bedzie inna zmiana i jakis lepszy mechanik sie trafi
-
losos11
-
IVEN
Witam. I ja swoje 5 groszy.
od 30 maja jestem szczęśliwym nabywcą 1,8 16V 140KM z 2010
Poprzednio miałem Astrę 1,6 8 zaworową .
Porównując - Zafirka pracuje bardzo głośno nawet na postoju.
U mnie też występuje lekki pomruk ale ja bym to złożył na jej wołowaty charakter na
niskich obrotach. Ale od 3000 idzie jak burza.
Dzięki za info odnośnie chrobotania w bagażku
od 30 maja jestem szczęśliwym nabywcą 1,8 16V 140KM z 2010
Poprzednio miałem Astrę 1,6 8 zaworową .
Porównując - Zafirka pracuje bardzo głośno nawet na postoju.
U mnie też występuje lekki pomruk ale ja bym to złożył na jej wołowaty charakter na
niskich obrotach. Ale od 3000 idzie jak burza.
Dzięki za info odnośnie chrobotania w bagażku
-
losos11
IVEN, moja zocha na początku też miała ten problem, ale odkąd stosuje dodatek do paliwa firmy KLEEN FLO nr. kat 409 bliższe info na stronie
http://www.kleenflo.pl/dodatki-do-paliw-i-olejow
nie ma żadnych problemów z ruszaniem moją zośką, nie jest już mułowata jak na początku. Praktycznie używam co drugie tankowanie i jest super, polecam!!
http://www.kleenflo.pl/dodatki-do-paliw-i-olejow
nie ma żadnych problemów z ruszaniem moją zośką, nie jest już mułowata jak na początku. Praktycznie używam co drugie tankowanie i jest super, polecam!!