[B]Niska temperatura silnika! 1,7DTR
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
[B]Niska temperatura silnika! 1,7DTR
Temperatura silnika mojej ZB 1,7 w trasie nie przekracza 76 stopni,
dodam że chłodnica jest ciągle zimna, czyli termostat działa.
Dopiero włączenie "Webasto" powoduje wzrost temop. do 86 stopni.
Boję się ze przy większych mrozach bez webasto silnik nie osiągnie 50-ki, katastrofa!
dodam że chłodnica jest ciągle zimna, czyli termostat działa.
Dopiero włączenie "Webasto" powoduje wzrost temop. do 86 stopni.
Boję się ze przy większych mrozach bez webasto silnik nie osiągnie 50-ki, katastrofa!
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:58 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 2 razy.
-
maglo18
Kolego z tego co piszesz to termostat może być uszkodzony i otwierać już od temperatury którą opisujesz. Proponuję na postoju znaleźć gumowy wąż łączący silnik z chłodnicą i sprawdzić przy jakiej temperaturze poczujesz że się robi ciepły. Jeżeli delikatnie przepuszcza to nie zauważysz że chłodnica robi się ciepła. Aby test była miarodajny proponuję przejażdżkę raz bez ogrzewania. Nasze diesle bardzo słabo się rozgrzewają a przy niskiej temp to są problemy z utrzymaniem w ogóle temperatury.
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Jeżdżąc po mieście silnik osiąga temp 86 do 89 stopni, oczywiście górny wąż od chłodnicy gorący, ale gdy rano odpalę zimny silnik i przejadę 10 a nawet więcej kilometrów w trasie mieszanej temperatura nie wzrasta pow.76stopni, a wąż jest ciągle zimny, no chyba że włączę przy starcie webasto to wtedy się odpowiednio dogrzeje.
Jeżdziłem tak jak zaproponowałeś bez ogrzewania-jest poprawa. osiąga temp.89 st.
ale co będzie zimą jak będą mrozy?
Jeżdziłem tak jak zaproponowałeś bez ogrzewania-jest poprawa. osiąga temp.89 st.
ale co będzie zimą jak będą mrozy?
-
maglo18
Wydaje mi się że wszystko ok. Masz szczęście że masz webasto. Ja zakupiłem auto już gdy były mrozy i pierwsza rzecz jaką zrobiłem to była wymiana termostatu niestety nie pomogło. To było moje mocne zdziwienie po przesiadce z benzyny. Trasa w korku warszawskim przez 1h 20 min i cały czas ziąb w środku. teraz już wiem że taki urok. Jak dobrze przyciśniesz w podłogę to i temperatura wrośnie jak stoisz w korku to nie ma szans na utrzymanie temperatury przy -15 stopniach.
-
rzadki
-
Lorry
Kłopoty z ogrzewaniem są spowodowane wysoką sprawnością spalania w dieslach nowoczesnych przez co mało energii jest marnowane... Wiec albo $$$ w kieszeni albo ciepełko
W benzynach jest nieźle ale np directy i TSI i FSI nagrzewają się troszkę wolniej niż klasyczne jednostki
Jak masz Webasto to się ciesz bardzo, odpalaj je na np 10 min przed wejsciem do auta, Ty bedziesz miał cieplej a silnik lepiej
W benzynach jest nieźle ale np directy i TSI i FSI nagrzewają się troszkę wolniej niż klasyczne jednostki
Jak masz Webasto to się ciesz bardzo, odpalaj je na np 10 min przed wejsciem do auta, Ty bedziesz miał cieplej a silnik lepiej
-
rzadki
-
Lorry
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
-
Anony Mous
-
Anony Mous
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4414Piotr Gudzowski pisze:w jaki sposób przysłaniałeś chłodnicę?
-
Raf
IMHO odradzam zasłanianie chłodnicy czymkolwiek. Zasłaniając chłodnicę cieczy w pierwszym rzędzie zasłaniamy chłodnicę intercoolera
Dobry termostat i tak nie puści "chłodnej" cieczy do chłodnicy.
Niektóre marki (volvo s40 starsze) miało fabryczną opcjonalną klapkę na tęgie mrozy za "kołem podbiegunowym" - nie wiem czy opel takie ma dostepne? Ta klapka przysłaniała tylko sam dół chłodnicy.
Dobry termostat i tak nie puści "chłodnej" cieczy do chłodnicy.
Niektóre marki (volvo s40 starsze) miało fabryczną opcjonalną klapkę na tęgie mrozy za "kołem podbiegunowym" - nie wiem czy opel takie ma dostepne? Ta klapka przysłaniała tylko sam dół chłodnicy.
-
Anony Mous