Problemy związane z brakiem, usterkami świateł stop w ZA
Moderator: Sebu$
Szukam pomocy jak dostać się do włącznika świateł stop w zafirze 2.0 z 2003r ,proszę jeśli ktoś wie o pomoc , ponoć znajduje sie nad pedałem hamulca ale nie wiem jak się do niego dostać.
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Musisz zdjąć osłonę nad pedałami, w tym celu trzeba odkręcić dwie śruby trzymające boczek na konsoli środkowej i następnie wyczepić dwie plastikowe spiniki pod konsolą.
Będziesz miał dostęp do czujnika, jeśli za mało to spinka od kanału powietrza i zdemontować ten kawałek nadmuchu na nogi (jest na wcisk w kanał środkowy) tylko dla odmiany jest problem później nim trafić z powrotem na miejsce.
Czujnik do wyjęcia trzeba przekręcić w mocowaniu.
Będziesz miał dostęp do czujnika, jeśli za mało to spinka od kanału powietrza i zdemontować ten kawałek nadmuchu na nogi (jest na wcisk w kanał środkowy) tylko dla odmiany jest problem później nim trafić z powrotem na miejsce.
Czujnik do wyjęcia trzeba przekręcić w mocowaniu.
Witam kolegów i koleżanki
Może podpowiecie co mogło paść,bo jak włączę światła pozycyjne i mijania to razem świeci się prawe światło stopu.Po wciśnięciu pedału hamulca włącza się check świateł stopu.
Było dobrze zanim wymieniłem pozycyjną przednią lewą żarówkę,zresztą najpierw pomyliłem się i włożyłem żarówkę 24v i po włączeniu na moment,zamieniłem na prawidłową.Co mogło się zawiesić?
Może podpowiecie co mogło paść,bo jak włączę światła pozycyjne i mijania to razem świeci się prawe światło stopu.Po wciśnięciu pedału hamulca włącza się check świateł stopu.
Było dobrze zanim wymieniłem pozycyjną przednią lewą żarówkę,zresztą najpierw pomyliłem się i włożyłem żarówkę 24v i po włączeniu na moment,zamieniłem na prawidłową.Co mogło się zawiesić?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Gdyby to było w tylnej lampie, to pytanie by brzmiało: czy czasem nie włożyłeś nie właściwą żarówkę, zamiast jednowłóknowej włożyłeś żarówkę dwuwłóknową albo odwrotnie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 09:23 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
gdzie ją sprawdzić?LoKi pisze:moim zdaniem ucieka Ci masa
A jeszcze zaobserwowałem,że jest dokładnie odwrotnie czyli:jak naciskam hamulec to prawy stop załącza sie światłem pozycyjnym-jedno włókno,a jak włączę światła pozycyjne to załącza się światłem stopu tj.oba włókna się świecą.
Dziś nie chcę więcej kombinować przy aucie,bo niedziela dla rodziny,ale podpowiedźcie może gdzie szukać to jutro może coś szkintnę.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
I teraz coś mi z tą podpowiedzią pasuje.MieHor pisze:Gdyby to było w tylnej lampie, to pytanie by brzmiało: czy czasem nie włożyłeś nie właściwą żarówkę, zamiast jednowłóknowej włożyłeś żarówkę dwuwłóknową albo odwrotnie.
Nie ma w aucie żarówek dwu włóknowych.boogoo pisze:naciskam hamulec to prawy stop załącza sie światłem pozycyjnym-jedno włókno,a jak włączę światła pozycyjne to załącza się światłem stopu tj.oba włókna się świecą.