Przegub zewnętrzny do ZA 2.2 TDI po 2004r.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
sylmar

Przegub zewnętrzny do ZA 2.2 TDI po 2004r.

#1 Post autor: sylmar »

Witam.

W związku z faktem, że coś mi strzelało przy lewym kole pojechałem na warsztat. Szlag trafił przegub zewnętrzny lewy.
Szukam przegubu do auta z 2004r. z silnikiem 2.2DTI. To co na Allegro, to niestety się nie sprawdza, że niby do 2.2 ma pasować.
Okazuje się, że najprawdopodobniej trzeba wymienić całą półoś, bo same przeguby do tego rocznika już nie występują.

Czy jest mi ktoś w stanie to potwierdzić??

David

#2 Post autor: David »

napewno w lagunie 2 mój ojciec tak ma , że musiał wymienić wszystko od skrzyni do końca bo to nie rozbieralne jest, tak samo jest w peugeotach 406 ale w Oplu pierwsze słyszę :shock:

pepe001

#3 Post autor: pepe001 »

Wg katalogu powinien chyba być dostępny SKF VKJA 3105 i zamienniki.

sylmar

#4 Post autor: sylmar »

pepe001 pisze:Wg katalogu powinien chyba być dostępny SKF VKJA 3105 i zamienniki.
W jednym z katalogów też to widzieliśmy. Niestety nie pasi mimo zapewnień sprzedawcy.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#5 Post autor: oki »

Ja szukałem firmy która to by zregenerowała co prawda wewnętrzne i w kilku miejscach usłyszałem ze 2.0OPC i 2,2 mają inne konstrukcyjnie przeguby niż normalne i do tych dwóch nie regenerują.
Byc może z tego samego powodu nie występują w zamienniku.
Jeśli chodzi o zewnętrzne to kupiłem jeden zamiennik na próbę i pasował.

Nidhogg

#6 Post autor: Nidhogg »

Jeżeli chodzi o 2.2 diesla i przeguby wewnętrzne to z tym zawsze był problem. Cała półoś. W ogóle X22DTR to jeden wielki wynalazek i nie kupiłbym auta z tym silnikiem. Szkoda, że Opel nigdy nie miał udanych diesli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”