wspomaganie kierownicy
Moderator: Sebu$
-
olo018
-
Skasowany użytkownik 323
-
Anony Mous
-
Skasowany użytkownik 323
Łokiej. Może coś z aku sie dzieje. Jest oplowski oryginał ale nie wiem ile czasu siedzi w aucie. Ostatnio zafka przy rozruchu zakrztusiła się i myślę ze może być już do wymiany. Dokręciłem klemy i pali na dotyk. Zrobię tak jak radzisz. Tylko już nie mam możliwości dzisiaj wyciągnięcia aku bo browarów popiłem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Anony Mous
-
Skasowany użytkownik 323
-
ryszard
Jak można sprawdzić -czy pompa wspomagania jest sprawna elektrycznie.U mnie po spawaniu auta uszkodziło mi się przekażnik świec żarowych+ bezpiecznik w radiu oraz przestało działać wspomaganie kierownicy. Pozostało mi to ostatnie do zrobienia.- Ładowanie mam 13,6V,napięcie do pompy (na grube kable dochodzi)-tylko jak sprawdzić w środku ,podobno jest tam jakiś układ elektroniczny??? proszę o radę czy to spawanie tak mogło nabroić......... AKU miałem wyjęty... Pozdrawiam
-
marwisn
Te dwa grube to zasilanie pompy. Dodatkowo dochodzi do niej + podany po stacyjce, który jest sygnałem do uruchomienia pompy.
Możesz miernikiem sprawdzić ten kabelek. Cała elektronika jest w podstawie pompy. Nie wiem czy to się naprawia. Ja kupowałem regenerowaną pompę od włoskiej firmy Tecnosir. Tutaj jest kontakt do ich polskiego przedstawiciela.
Spawanie to generalnie robienie zwarcia w celu podgrzania spajanych powierzchni(łuk elektryczny). Jak było spawane blisko pompy to na moje mogło ja uszkodzić. Zakładam, ze spawane było elektrycznie nie gazowo.
Możesz miernikiem sprawdzić ten kabelek. Cała elektronika jest w podstawie pompy. Nie wiem czy to się naprawia. Ja kupowałem regenerowaną pompę od włoskiej firmy Tecnosir. Tutaj jest kontakt do ich polskiego przedstawiciela.
Spawanie to generalnie robienie zwarcia w celu podgrzania spajanych powierzchni(łuk elektryczny). Jak było spawane blisko pompy to na moje mogło ja uszkodzić. Zakładam, ze spawane było elektrycznie nie gazowo.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ładowanie piszesz że masz 13.6V to za mało ma być 14.4V i teraz co albo regulator napięcia poszedł a może diody w altku,szczęście że ci kompa nie uwalił.Co to za spawarke miał ten spawacz powinien zewrzeć klemy z aku.Pompa wspomagania rusza jak działa alternator z niego bierze impuls że dziala altek i ona rusza poprostu jest wysterowywana żeby chodzić.
Są dwie wtyczki 2 piny to grube przewody -brazowy i czerwony -to zasilanie a druga wtyczka to sterowanie modułu -czyli plus po stacyjce ,wyjscie na kontrolke eps i info o predkosci auta.
Lub jeden gruby kabel to masa( brązowy), drugi gruby to plus stały ( czerwony), czarny cieńszy to plus za stacyjka, niebieski z białym z kontrolki ładowania, brązowy z białym to diagnoza.Silnik pracuje, to powinien być prąd na czerwonym, czarnym, i niebiesko- białym.
Są dwie wtyczki 2 piny to grube przewody -brazowy i czerwony -to zasilanie a druga wtyczka to sterowanie modułu -czyli plus po stacyjce ,wyjscie na kontrolke eps i info o predkosci auta.
Lub jeden gruby kabel to masa( brązowy), drugi gruby to plus stały ( czerwony), czarny cieńszy to plus za stacyjka, niebieski z białym z kontrolki ładowania, brązowy z białym to diagnoza.Silnik pracuje, to powinien być prąd na czerwonym, czarnym, i niebiesko- białym.
-
ryszard
DZIĘKUJĘ bardzo za wyczerpującą odpowiedz postaram się to sprawdzić i napiszę.......
[ Dodano: Czw Lis 04, 2010 22:44 ]
Zmierzyłem napięcie przy pompie przy włączonym silniku i mam 14,2V . Napięcie jest na czarnym (po wł stacyjki jak i odpaleniu auta), a na niebiesko- białym po wł. auta.- a pompa nie działa-chyba ją szlak trafił co...........
[ Dodano: Nie Lis 07, 2010 12:34 ]
Przypadkowo trafiłem na firmę w Bydgoszczy co zajmują się tylko wspomaganiem i maglownicami -i jestem bardzo zadowolony. Zrobili mi to na miejscu koszt 250+100 wymiana,z gwarancją na piśmie na 6 m-cy + zostawiłem im moją starą.Widziałem stare rozebrane-tam jest w pip elektroniki, nie polecam się samemu w to bawić. Podobno te wycinane z anglików są lepiej zabezpieczane przed wilgocią......Pozdrawiam-w razie potrzeby służę namiarami.
[ Dodano: Czw Lis 04, 2010 22:44 ]
Zmierzyłem napięcie przy pompie przy włączonym silniku i mam 14,2V . Napięcie jest na czarnym (po wł stacyjki jak i odpaleniu auta), a na niebiesko- białym po wł. auta.- a pompa nie działa-chyba ją szlak trafił co...........
[ Dodano: Nie Lis 07, 2010 12:34 ]
Przypadkowo trafiłem na firmę w Bydgoszczy co zajmują się tylko wspomaganiem i maglownicami -i jestem bardzo zadowolony. Zrobili mi to na miejscu koszt 250+100 wymiana,z gwarancją na piśmie na 6 m-cy + zostawiłem im moją starą.Widziałem stare rozebrane-tam jest w pip elektroniki, nie polecam się samemu w to bawić. Podobno te wycinane z anglików są lepiej zabezpieczane przed wilgocią......Pozdrawiam-w razie potrzeby służę namiarami.
-
andrzejbartoszu
Witam wszystkich!Mam nietypowy problem ze swoja zafira.Pompa wspomagania nie wylacza sie po zgaszeniu silnika i wspomaganie pracuje caly czas.Jak odlacze akumulator i podlacze to nic sie dzieje az do momentu odpalenia silnika.Nawet w serwisie nie wiedza co to moze byc.komputer nic nie pokazal.Jezeli ktos moglby mi pomoc to bede wdzieczny.
-
sQcha
-
andrzejbartoszu
Nie mam pojecia.Elektryk wyciagal wszystkie przekazniki i nic nie poprawilo.Chyba jakis \osobno,dodatkowy-to jego odpowiedz.W serwisie stwierdzili zeby wymienic pompe lub sterownik pompy ale gwarancji nie dadza bo nigdy czegos takiego nie mieli
[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 16:39 ]
a ktory to jest?Tzn gdzie jest
[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 16:39 ]
a ktory to jest?Tzn gdzie jest
-
bonus