wspomaganie kierownicy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

sprawdzenie alternatora i regulatora napięcia.
olo018

#17 Post autor: olo018 »

Sprawdz napięcie ładowania ma być około 14 v ,jeśli altek jest słaby to pierwsze co nie dziala w autku to wspomaganie ponieważ jest napędzane silnikiem elektrycznym ,szczotki i regulator do sprawdzenia a potem to tylko regeneracja starego albo nowy.
Skasowany użytkownik 323

#18 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

tEREk pisze:sprawdzenie alternatora i regulatora napięcia.
Terek coś konkretniej. Gdzie patrzeć i jak.? W sam naprawiam wyczytałem jak wymontować regulator napięcia lecz co sprawdzić czy jest sprawny?
Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

Podładuj w nocy akumulator prostownikiem i rano do jakiegoś mechaniora co regeneruje alternatory on ci wszystko sprawdzi.
Skasowany użytkownik 323

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Łokiej. Może coś z aku sie dzieje. Jest oplowski oryginał ale nie wiem ile czasu siedzi w aucie. Ostatnio zafka przy rozruchu zakrztusiła się i myślę ze może być już do wymiany. Dokręciłem klemy i pali na dotyk. Zrobię tak jak radzisz. Tylko już nie mam możliwości dzisiaj wyciągnięcia aku bo browarów popiłem.
Pozdrawiam
Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

Daleko będziesz jechał do mechanika ??
Aku pomimo :piwo: radzę podładować zawsze to będzie więcej energii w razie braku ładowania.
Skasowany użytkownik 323

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Nie daleko bo Kętrzyn to można w 30 minut piechotą przejść. Zimno za oknem i browarek zimny stoi na stole więc wogóle nie nastraja mnie do wyjścia na zewnątrz. Z rozruchem nie powinno być problemu. Niech mechaniory jutro patrzą. Zdrówko :piwo: :piwo:
ryszard

#23 Post autor: ryszard »

Jak można sprawdzić -czy pompa wspomagania jest sprawna elektrycznie.U mnie po spawaniu auta uszkodziło mi się przekażnik świec żarowych+ bezpiecznik w radiu oraz przestało działać wspomaganie kierownicy. Pozostało mi to ostatnie do zrobienia.- Ładowanie mam 13,6V,napięcie do pompy (na grube kable dochodzi)-tylko jak sprawdzić w środku ,podobno jest tam jakiś układ elektroniczny??? proszę o radę czy to spawanie tak mogło nabroić......... AKU miałem wyjęty... Pozdrawiam
marwisn

#24 Post autor: marwisn »

Te dwa grube to zasilanie pompy. Dodatkowo dochodzi do niej + podany po stacyjce, który jest sygnałem do uruchomienia pompy.

Możesz miernikiem sprawdzić ten kabelek. Cała elektronika jest w podstawie pompy. Nie wiem czy to się naprawia. Ja kupowałem regenerowaną pompę od włoskiej firmy Tecnosir. Tutaj jest kontakt do ich polskiego przedstawiciela.

Spawanie to generalnie robienie zwarcia w celu podgrzania spajanych powierzchni(łuk elektryczny). Jak było spawane blisko pompy to na moje mogło ja uszkodzić. Zakładam, ze spawane było elektrycznie nie gazowo.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#25 Post autor: Dziadek13 »

Ładowanie piszesz że masz 13.6V to za mało ma być 14.4V i teraz co albo regulator napięcia poszedł a może diody w altku,szczęście że ci kompa nie uwalił.Co to za spawarke miał ten spawacz powinien zewrzeć klemy z aku.Pompa wspomagania rusza jak działa alternator z niego bierze impuls że dziala altek i ona rusza poprostu jest wysterowywana żeby chodzić.
Są dwie wtyczki 2 piny to grube przewody -brazowy i czerwony -to zasilanie a druga wtyczka to sterowanie modułu -czyli plus po stacyjce ,wyjscie na kontrolke eps i info o predkosci auta.
Lub jeden gruby kabel to masa( brązowy), drugi gruby to plus stały ( czerwony), czarny cieńszy to plus za stacyjka, niebieski z białym z kontrolki ładowania, brązowy z białym to diagnoza.Silnik pracuje, to powinien być prąd na czerwonym, czarnym, i niebiesko- białym.
ryszard

#26 Post autor: ryszard »

DZIĘKUJĘ bardzo za wyczerpującą odpowiedz postaram się to sprawdzić i napiszę.......

[ Dodano: Czw Lis 04, 2010 22:44 ]
Zmierzyłem napięcie przy pompie przy włączonym silniku i mam 14,2V . Napięcie jest na czarnym (po wł stacyjki jak i odpaleniu auta), a na niebiesko- białym po wł. auta.- a pompa nie działa-chyba ją szlak trafił co...........

[ Dodano: Nie Lis 07, 2010 12:34 ]
Przypadkowo trafiłem na firmę w Bydgoszczy co zajmują się tylko wspomaganiem i maglownicami -i jestem bardzo zadowolony. Zrobili mi to na miejscu koszt 250+100 wymiana,z gwarancją na piśmie na 6 m-cy + zostawiłem im moją starą.Widziałem stare rozebrane-tam jest w pip elektroniki, nie polecam się samemu w to bawić. Podobno te wycinane z anglików są lepiej zabezpieczane przed wilgocią......Pozdrawiam-w razie potrzeby służę namiarami.
andrzejbartoszu

#27 Post autor: andrzejbartoszu »

Witam wszystkich!Mam nietypowy problem ze swoja zafira.Pompa wspomagania nie wylacza sie po zgaszeniu silnika i wspomaganie pracuje caly czas.Jak odlacze akumulator i podlacze to nic sie dzieje az do momentu odpalenia silnika.Nawet w serwisie nie wiedza co to moze byc.komputer nic nie pokazal.Jezeli ktos moglby mi pomoc to bede wdzieczny.
sQcha

#28 Post autor: sQcha »

Przekaźnik od wspomagania? Tak mi się nasunęło, że nie odcina dostarczania prądu, po wyłączeniu silnika.
andrzejbartoszu

#29 Post autor: andrzejbartoszu »

Nie mam pojecia.Elektryk wyciagal wszystkie przekazniki i nic nie poprawilo.Chyba jakis \osobno,dodatkowy-to jego odpowiedz.W serwisie stwierdzili zeby wymienic pompe lub sterownik pompy ale gwarancji nie dadza bo nigdy czegos takiego nie mieli

[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 16:39 ]
a ktory to jest?Tzn gdzie jest
bonus

#30 Post autor: bonus »

Mój klient miał podobny problem w Zośce z 2000 roku.
Skończyło się po wymienie pompy wspomagania,najprawdopodobniej miała zwarcie skubana.. :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”