Problemy z użytkowaniem alternatora

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
bart77

#46 Post autor: bart77 »

Hej jest tam chetny sprawdzic i pomoc koledze?Zajmie mniej niz piec minut.~Jak wyzej pisalem na mierniku ladowanie 14.1-14.4V na luzie ale gdy wlaczam dmuchawe z 0 na 4 napiecie spada na 13V i wszystkie swiatla przygasaja napiecie zaraz wraca na 14V ale czy to normalne zachowanie regulatora?Zawsze myslalel ze powinien utrzymywac ~14V.Nawet na awaryjnych swiatla przygasaja.
bart77

#47 Post autor: bart77 »

Czy altek z astry 2000 pasuje do zafiry 2003 numery zgadzaja sie wszystkie.Czy da sie go zamontowac?
Anony Mous

#48 Post autor: Anony Mous »

jeżeli numery GM się zgadzają to powinien pasować bez problemu.
Astra II i Zafira A to bliźniacze konstrukcje.

Oczywiście ZA :)
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 07:13 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#49 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:jeżeli numery GM się zgadzają to powinien pasować bez problemu.
Astra II i Zafira B to bliźniacze konstrukcje.
miałeś oczywiście na myśli ZA
keram74

#50 Post autor: keram74 »

witam mam pytanie jakiego typu jest regulator napięcia w alternatorze w opel zafira 1.6 z 2004r. czy będe musiał wymontować alternator aby to sprawdzić?pozdrawiam. :driver:
David

#51 Post autor: David »

w 1,8 musiałem wyjąć altka aby zobaczyć jakiego mam producenta oraz jaka jest wielkość Amperów, inaczej się nie dało :/
chinek

#52 Post autor: chinek »

mam problem bo na mierniku przy wyłączonym zapłonie pokazuje mi 12,8 - przy właczonym na wyższych obrotach max 13,8

chcę sprawdzić napięcie z alternatora ale nie bardzo wiem jak się do niego dobrać
zdejmowac filtr czy próbowac z kanału?
silnik 2.0DTI

gdzie jest masa na silniku? gdzie jest jeszcze masa do karoserii poza ta nad akumulatorem przy podszybiu?

co jeszcze sprawdzić?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#53 Post autor: Dziadek13 »

Nie sprawdzisz tylko podepnij pod aku i tu masz wyznacznik napięcia.Z twojego opisu wynika że regulator napięcia do wymiany.Obudowa silnika to masa z silnika idzie plecionka miedziana na karoserie i tam też dokręcona jest klema minusowa.Jedno jest jasne że akumulator służy do kręcenia rozrusznikiem,oświetlenia samochodu na postoju,no i słuchanie radia a alternator obsługuje całą elektryke i jej wydajność podcas jazdy.
W kompie syna wyszperałem taki opis dotyczący alternatora.

Kod: Zaznacz cały

W związku z problemami z alternatorem mamy schemat postępowania przy naprawie.
Na początku krótki opis działania.

Diody D1 i D2 służą do prostowania głównego pradu ładowania. Diody D3 prostuja prąd wzbudzenia .
Wyjście na kontrolkę ładowania znajduje sie pomiędzy Diodami D3 a regulatorem. Sama kontrolka jest podpięta pomiedzy powyższe wyjście a 12V za stacyjką (przez bezpiecznik).
Po złączeniu zapłonu prąd płynie od plusa w instalacji przez bezpiecznik dalej kontrolke ładowania, regulator i cewke wzbudzenia do masy. Kontrolka świeci.
Po uruchomieniu silnika, gdy alternator zacznie ładować na wyjściu z D3 pojawia się napiecie, które przenosi sie na kontrolke ładowania. Wtedy na zarówce z obu ston mamy napięcie rzędu 13-14 V ( jedno z instalacji drugie z alternatora) i zarówka gaśnie. Zasilanie na wzbudzenie jest wtedy brane z wyjścia alternatora za diodami D3.
W momencie gaszenia silnika, na chwilę zapala sie kontrolka ładowania. Spowodowane jest to tym, że po wyłączeniu stacyjki na żarówce z jednej strony pozostaje napiecie z jeszcze ładującego alternatora, a druga strona zostaje podpieta do masy przez reszte odbiorników w instalacji.

Uszkodzenie mozna wstępnie zlokalizować wnioskując z zachowania sie kontrolki ładowania.
Jeżeli kontrolka nie świeci wogóle to... wymieniamy żarówkę, a tak na serio to oznacza że coś siadło na linii bezpiczik - kontrolka - regulator - szczotki - cewka wzbudzenia.
Jeżeli kontrolka świeci cały czas, to mamy problem, a dokładnie oznacza to że działa układ wzbudzenia (chyba że mamy gdzieś zwarcie do masy) a siadły albo diody albo wręcz spaliło się uzwojenie.No ewentualnie zerwał sie pasek klinowy.
Jeżeli alternator zaczyna ładować dopiero na wysokich obrotach (po pierwszym wzbudzeniu również ładuje na niskich),to mógł się przepalić bezpiecznik bądź żarówka.
Jeżel zarówka przy pracującym silniku się żarzy to prawdopodobnie siadła któraś z diod. Jeżeli napięcie jest wyższe na wzbudzeniu to siadła dioda D1 lub D2. Jeżeli wyższe od strony akumlatora to siadła któraś z diod wzbudzenia D3.

Żeby sprawdzić czy główny układ prądowy i wzbudzenie jest sprawne a siadł regulator bądz diody D3 Należy na cewką wzbudzenia (za regulatorem) podać 12 v z akumlatora. Uwaga bo jeżeli wszystko działa to alternator będzie max. ładował. Na wyższych obrotach napiecie może sięgnać 17-18 V.

Oczywiście uszkodzeń moze byc wiele więcej. Bez miernika i zagłębienia sie w instalację czasami ciężko jest znaleść problem , ze stacyjki musi iść kabelek na którym jest +12V do +14,4V, a z alternatora (jak działa) takie samo napięcie, a przy wyłączonym powinno mieć (przy włączonym zapłonie) +12 na żaróweczce ze stacyjki i 0V z alternatora, jak zapalimy auto to oba napięcia mamy +12. o napięciu mówimy wtedy kiedy występuje różnica potencjałów, ergo jeżeli potencjał na żaróweczce będzie 0 wtedy nie będzie świecić (+12 minus +12=0). włączamy silnik i zmierzymy jakie napięcie mamy na tym kabelku z alternatora, potem wypinamy któryś (jak wam się wydaje) masowy i zmierz czy masz 14,4. prostownik nie powinien przez tą chwilę wysiąść a da wam to pogłąd na sytuację.
Może ci coś pomoże.
chinek

#54 Post autor: chinek »

w poprzednim aucie sprawdzałem napięcie wychodzące z alternatora oraz jakie napiecie jest na akumulatorze - jak była różnica to wiadomo że problem z alternatorem ( w tamtym przypadku szczotki) albo z masą
i to się sprawdziło

tutaj niestety alternator jest tak głęboko schowany że nie daje rady do niego dojść

inni mają jakies doświadczenia w tym temacie?
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#55 Post autor: Mattai »

Kolega powyzej ma racje i wyluszczyl temat.
Jest ryzyko tez ze akku pada . Nie masz problemow z odpalaniem auta?

Istnieje ryzyko ze pasek sie slizga (siada pasek lub napinacz) i nie doladowuje ukladu do konca...albo zacierajacy sie alternator i trzyma napiec zobacz w jakim stanie jest pasek i jakie ma napiecie.
To tak na szybkie sprawdzenie. Jak Ci autko mruga przy jakis zmianach obrotow to tym bardziej wskazuje na napinacz. Jak swiatlo drzy przy jezdzie, szczegolnie na jalowym, to juz podazaj za sugestiami kolegi powyzej.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#56 Post autor: Dziadek13 »

Przecież do klemy plusowej dochodzi przewód ładowania z alternatora a odchodzą do zasilania tablicy bezpieczników inne odbiorniki,grube do pompy wspomagania,oraz rozrusznika poszukaj tego przewodu z alternatora odepnij go i zrób pomiar.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#57 Post autor: Mattai »

Ja tam nie chce siac zamieszania, ale pracujacego ukladu nie wolno rozpinac.
Tym bardziej jak ktos nie wie jak.
No chyba ze ktos lubi fajerwerki.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
sobit

#58 Post autor: sobit »

dodatkowo do sprawdzenia klemy. Sprawdź sobie ładowanie wbijając miernik w kable przed klemami. U mnie było podobnie.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#59 Post autor: Mattai »

Tez prawda,czasem wystarczy wszystko jeszcze raz poskrecac. Ale na poczatek podstawowe sprawdzenia.

Jakie napiecie masz na akumulatorze rano, po postoju? to jest mysle na dobry poczatek, bo na razie to tylko gdybanie, konkrety.
chinek

#60 Post autor: chinek »

12,8 na zimnym silniku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”