[A] Zderzak przedni - demontaż, montaż, dopasowanie

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
giant19s

Mocowanie przedniego zderzaka

#1 Post autor: giant19s »

Koledzy jak jest montowany przedni zderzak z Zoście A a dokładniej czy jest przymocowany do jakiejś ramy?
Chodzi o to czy ta rama jest podatna na odkształcenia.
Muszę cofnąć zderzak do przodu tak aby posiadał znów kształt jak oryginalnie. (po "cmoknięciu Vectry lekko się cofnął i rozjechał się na zaczepach bocznych, najbardziej to widać przy tych wstawkach po lampę ioraz prawej lampie).

sQcha

#2 Post autor: sQcha »

Jeżeli nie wgniotłeś belki pod zderzakiem, to po odkręceniu wszystkich śrób zderzak powinien wrócić do dawnego kształtu.
Ściągałem kiedyś zderzak, żeby wymienić stłuczony halogen i nie było z tym większych kłopotów.

giant19s

#3 Post autor: giant19s »

No mam nadzieję że nie wgniotłem. Przy takim dotknięciu to chyba z belką raczej nic się nie stało.
A gdyby się belka wgniotła to jest na to jakieś lekarstwo? Oczywiście nie mówię tu o wymianie belki.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: scaniairizar »

kawałek dobrze ukorzenionego drzewa i pasy transportowe ;) zakładasz wokół drzewa i wokół belki i naciągasz. robiliśmy takie manewry w vectrze i dało radę :)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

giant19s

#5 Post autor: giant19s »

Koszt nowej belki to około 100zł więc może lepiej poświęcić te stówkę niż urwać pół auta :P
Najpierw do mechanika żeby obejrzał a potem będziemy myśleć ;)
scaniaizar
patent z drzewem jakby nie patrząc zawsze jakimś wyjściem jest hehe

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: rzadki »

scaniairizar pisze:kawałek dobrze ukorzenionego drzewa i pasy transportowe ;) zakładasz wokół drzewa i wokół belki i naciągasz. robiliśmy takie manewry w vectrze i dało radę :)
gorzej jak zafira powie "nie!" i drzewo wyrwie :P
<sorki, nie mogłem się powstrzymać :mrgreen: >
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Mój znajomy zanim kupiłem od niego Zosię ściągał zderzak. Jak go założył to źle go spasował:

Obrazek

Chciałbym to poprawić (zderzak lekko odstaje) i pytanko jak to najprościej zrobić ??
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 16:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
beniu31
Przeglądacz
Model:

#8 Post autor: beniu31 »

celius pisze:Witam.

Mój znajomy zanim kupiłem od niego Zosię ściągał zderzak. Jak go założył to źle go spasował:

[url=http://img838.imageshack.us/img838/5091/20100803016.jpg]Obrazek[/URL]

Chciałbym to poprawić (zderzak lekko odstaje) i pytanko jak to najprościej zrobić ??
mi tez tak odstawal to wkreciłem wkreta w nadkole i jest ok :)

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

beniu31 pisze: mi tez tak odstawal to wkreciłem wkreta w nadkole i jest ok :)
Tylko są tam takie zakładki:

Obrazek

I z tego co widzę trzeba by je zamienić miejscami :>
Przykręcenie tutaj śruby nic nie da bo nawet docisnąć się nie da przez te "zakładki"

Mam nadzieję że ładnie to zobrazowałem :)

ma ktoś jakieś sugestie ?? Czy muszę ściągać zderzak ?? Czy wystarczy wyjąć listwę (jeżeli tak to jak ? ) ??????

cebu

#10 Post autor: cebu »

jak można zdemontować przedni zderzak ?

sQcha

#11 Post autor: sQcha »

Z tego co pamiętam, jak wymieniałem halogen, to zderzak był przykręcony w nadkolach (chyba po 3 śruby) i pod atrapą (chyba 2 śruby) potem się go ściąga do przodu i to wszystko.

olo018

#12 Post autor: olo018 »

Na nadkolach u góry po 1 śrubie torx ,na środku pod maską 2 spinki i od dołu wkręty połączenia z obudową silnika,potem musisz ściągnąć go do przodu , bokach są jeszcze takie uchwyty w błotniku .normalnie żądna filozofia ale pomału i z wyczuciem.

cebu

#13 Post autor: cebu »

dzięki

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#14 Post autor: darkb »

witam koledzy niestety muszę wymienić zderzak w swojej zosi i mam do was pytanie czy macie może jakieś informację jak odjąć przedni zderzak z zafiry a , zderzak z halogenami przeciwmgłowymi , dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”