Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Przy naprawie silnika zostały zdjęte chłodnice i spuszczony środek chłodniczy.
Czy klimę należy nabić odrazu czy nic jej się nie stanie do lata bez środka (korozja, utlenienie się aluminium etc.)
Jeśli jest szczelna to nic się nie stanie ,nie powinno się np jezdzić z otwartym układem bo wtedy wilgoć może zaszkodzić ,jeśli nie ma wymaganego ciśnienia w układzie to kompresor się nie załączy ,jak zdemontowałeś tylko chłodnice to w układzie powinno być jeszcze około 100-150gram czynnika ,ale i tak nie załączysz kilmy ,jednak lepiej nabić klimę i w miarę możliwości załączać w okresie zimowym klimę,chodzi o smarowanie kompresora ,i obieg czynnika w układzie.
oki, ja na twoim miejscu bym nabił itak CIe to nie minie, a klima może się czasami przydac do odparowania szybek
potwierdzam...lepiej nabić.
Jak wiemy wilgoć jak tylko może to dostanie się wszędzie przy braku czynnika też jest taka możliwość, minimalna ale jednak.
na wiosenkę tylko odgrzybisz i wymienisz kabinowy filterek...i śmigasz
oki.Lepiej nabić na zimę lub chociaż osuszyć.Przy zdejmowaniu chłodnic i późniejszym ich montażu do instalacji dostała się wilgoć,która w połączeniu z olejem wytworzy kwaśny odczyn który może zaszkodzić instalacji.Drugą sprawą jest to iż kompresor klimatyzacji posiada uszczelnienie osi.uszczelnienie to jest nasączone olejem i w połączeniu z ciśnieniem czynnika chłodniczego uszczelnia oś kompresora.Brak czynnika może doprowadzić do wyschnięcia uszczelnienia i rozszczelnienia kompresora.A to juz są koszta.Jeśli chcesz mogę ci układ osuszyć,posiadam wszystkie rzeczy do tego potrzebne.Przy braku ciśnienia w układzie klimatyzacja nie załączy się.jest zapezpieczona czujnikiem
Wydaje mi się kolego ,że można. Ja wymieniałem chłodnicę i nabijałem czynnik w grudniu 2010. Zocha wjechała do warsztatu gdzie było jak na moje 20 stopni C dlatego twierdzę ,że czy lato czy zima nie ma to znaczenia.