Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Teraz mam spalone wg komputera 56 litrów a jestem na 1/4 baku średnia to aktualnie 9,0 wg kompa opony ostatnio zmieniłem na zimowe NOKIAN WRG2 zobaczymy kiedy kontrolka zacznie mi migać bo dolałem jak zaczeła mi migać
MarcinGTD pisze:Teraz mam spalone wg komputera 56 litrów a jestem na 1/4 baku średnia to aktualnie 9,0 wg kompa opony ostatnio zmieniłem na zimowe NOKIAN WRG2 zobaczymy kiedy kontrolka zacznie mi migać bo dolałem jak zaczeła mi migać
Mam podobny problem. U mnie tez przekłamuje i to czasem o 3 l/100km. Tak samo ilość spalonej benzyny, np. miałem ok 1/4 baku a komp że spalił 63 litry !!
Już 2 razy programowałem kompa Techem i nic, żadnych zmian.
Witam niedawno zmieniłem TIDa na MIDa do Zafiry 2002 2.0 DTI rozmiar opon 195\65\15 zczytałem z MIDa kod jest 002 2 14972.Na jaki mam zmienić.A druga sprawa to prędkość na midzie bardzo wolno rosnie ale nie osiąga tej wartosci co na liczniku po zresetowaniu prędkość na midzie wskakuje taka jak na wyswietlaczu ale znowu wolno rosnie i wolno spada.Czu coś żle podłączyłem czy to wina tego kodu i czy ktoś w podlaskim programuje mid-y
cezary7918, mid ma jedynie opcję prędkości średniej, nie chwilowej. Kod masz chyba dobry, ja mam taki sam. Jest tam rozmiar koła zapisany, ja mam 195/65/15 i jest ok.
cezary7918, jeśli był od modelu 1,6 a masz teraz 2.0 DTI to musisz mieć zmieniony wsad w Epromie, inaczej nigdy nie będzie pokazywał prawidłowo danych informacyjnych
No właśnie tylko gdzie to zrobić bo mój kabelek nawet nie łączy się z midem
[ Dodano: Wto Lis 16, 2010 14:46 ]
Znalazłem goscia który przeprogramuje mi eprom w midzie.Może ktoś ma i sie podzieli wsadem do zośki 2.0 DTI 2002r koła 195\65\15
Witam wszystkich.
Wczoraj przy tankowaniu pojazdu chapsło mnie lekkie zdziwko. Zima za oknem, warunki jakie są każdy widzi a tu ....spalanie z tankowania 6,2 l/100km. Komputer pokazał 8,2 l/100km.
Do pracy 35 km. Z tego 25 trasy pokonywane w 15 min, reszta korki.
I można zaskoczyć pozytywnie swego pana? Można.
W Zafirce szwagra jest ten sam problem silnik 2.0 DTI aMID z 1.6.Na MID-e te same oznaczenia ale zuzycie przeklamuje .Co to znaczy"zmienic wsad w epromie"?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 23:18 przez samson, łącznie zmieniany 1 raz.
samson pisze:W Zafirce szwagra jjest ten sam problem silnik 2.0 DTI aMID z 1.6.Na MID-e te same oznaczenia ale zuzycie przeklamuje .Co to znaczy"zmienic wsad w epromie"?
witam, w mojej zafirce jest problem z chwilowym spalaniem, a mianowicie np na 5 biegu max 5,3 l/100km na 4 biegu max 6,4 l/100km a na 3 biegu max 7,5 l/100km
Jacko pisze:Ja miałem też błędne wskazania zużycia, ale okazało się że to było błędne oprogramowanie. Tech 2 załatwił sprawę przy okazji zmiany języka.
Jacko, przeczytałem Twój post i widzę że miałeś ten sam problem co mam teraz ja. Wgrałem nowy soft z językiem do swojej zafiry i i po tej operacji pokazuje mi absurdalne spalanie 30, 50, 100 l/100 km. Podaj mi proszę szczegóły jak pozbyłeś się tego błędu. Z góry dzięki za pomoc.
maniek1986 pisze:witam, w mojej zafirce jest problem z chwilowym spalaniem, a mianowicie np na 5 biegu max 5,3 l/100km na 4 biegu max 6,4 l/100km a na 3 biegu max 7,5 l/100km
kolego mam to samo doszedłeś co jest tego przyczyną
Czy u Was też komputer oszukuje ?
Bo jak sprawdzam realne spalanie a spalanie według komputera to wychodzi mi że komputer zaniża spalanie o ponad 1 litr ! da się to jakoś skalibrowac czy "ten typ tak ma" ?