Przekaźnik wycieraczek APE23 w Zosi

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

Przekaźnik wycieraczek APE23 w Zosi

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Dziś zamontowałem sobie spryski od Insygni i od razu nasunęło się pytanie o czasową pracę wycieraczek.

Pytanko:
Czy ktoś montował u siebie TEN przekaźnik ?? Nie wiem jaki jest w Zosi przekaźnik od wycieraczek a teraz za ciemno żeby latać do samochodu.

Miałem ten przekaźnik zamontowany w Astrze F i jak dla mnie rewelacja. Można było programować pracę czasową wycieraczek, przy spryskiwaniu wycieraczki nie pracowały "na sucho" tylko złączały się 1-2 sek później od spryskiwaczy.

Zastanawiam się czy nie kupić do Zosi tylko nie wiem czy będzie pasował.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 20:51 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
kamyk77

#2 Post autor: kamyk77 »

Ciekawy patent. Napisane, że pasuje do Opla - musi być tylko 6 pinów na przekaźniku. Osobiście nie wiem nawet, który jest to przekaźnik. Fajnie byłoby regulować sobie prędkość, nie wiem jednak jak bym ewentualnie miał programować ten cwancyk? W innym aucie innej marki który kiedyś miałem był na dźwigience wycieraczek taki skokowy przełącznik, którym regulowałem sobie prędkość czasowych wycieraczek.
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

kamyk77 pisze:nie wiem jednak jak bym ewentualnie miał programować ten cwancyk?
W tym przekaźniku regulując pociągając na chwilę manetkę tak jak byś włączał spryski. Pierwsze pociągnięcie start, drugie stop i tak określasz czas. Jeżeli pociągniesz tylko raz to ustawi na 20 sek.
kamyk77

#4 Post autor: kamyk77 »

to trzeba sprawdzić - może się sprawdzi - trochę mi brakuje regulacji czasówek, a nie bardzo chce mi się bawić we wlutowywanie/podłączanie jakichś układów. dla mnie tylko plug and play :)
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

kamyk77 pisze:to trzeba sprawdzić - może się sprawdzi - trochę mi brakuje regulacji czasówek, a nie bardzo chce mi się bawić we wlutowywanie/podłączanie jakichś układów. dla mnie tylko plug and play :)
Jeżeli będzie pasować to jest plug&play :) Wyślę do nich maila, zobaczymy co odpowiedzą.
kamyk77

#6 Post autor: kamyk77 »

podziel się informacją :) - byłoby to kolejne udoskonalenie na miarę sprysków mgłowych czy też schowka z Vectry. szkoda, że w najbliższym czasie nie jadę do Poznania (żona ma tam rodzinę), bo mógłbym służyć przyrządem :). Link faktycznie nie działa - wklej adres w przeglądarkę
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

kamyk77 pisze:podziel się informacją :) - byłoby to kolejne udoskonalenie na miarę sprysków mgłowych czy też schowka z Vectry. szkoda, że w najbliższym czasie nie jadę do Poznania (żona ma tam rodzinę), bo mógłbym służyć przyrządem :). Link faktycznie nie działa - wklej adres w przeglądarkę
Oki dam znać.

A co się tyczy przyrządu to przydałby się (choć ja nie jestem z Poznania) ale ja jakoś nie mam takich zdolności manualnych. :evil:
Mihó

#8 Post autor: Mihó »

Bez rycia nie podejdzie. Trzeba pogrzebać w instalacji - w ZA wycieraczkami steruje multitimer i to jego trzeba "wydzielić" z instalacji i wszystko wrzucić na ten przekaźnik
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#9 Post autor: oki »

Ja zamontowałem u siebie taki moduł stosowany jest w grupie WV trochę inaczej się go tylko programuje.
Nie pasuje to Plug&play do opla, ale dosyć łatwo to przerobić.
Jesli ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić manuala tylko gdzie go wrzucić na forum?

Oryginalny przekaźnik jest zwykłym przekaźnikiem i nie ma informacji o zapłonie oraz pracy spryskiwacza czy też włączonej pracy przerywanej. te trzy informacje trzeba mu dociągnąc.
I teraz tak, ja u siebie zrobiłem jak nalezy tzn obsadziłem piny modułu od telefonu GSM w skrzynce bezpiecznikowej i całe połączenia zrobiłem od tyłu.
Można przyczepić taki przekaźnik też od przodu wpinając go na kabelkach z końcówkami w odpowiednie piny. Bedzie to trochę żeźba i pajęczarnia ale zadziała.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#10 Post autor: MieHor »

oki, wszelkie pomysły dotyczące udoskonaleń zamieszczamy w dziale http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=26
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#11 Post autor: oki »

A jak mam tam wrzucić plik worda za zdjęciami?
darkp1

#12 Post autor: darkp1 »

oki, zauploaduj zdjęcia na imageshack i powklejaj linki ;)
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#13 Post autor: oki »

Wrzuciłem na dział Modyfikacje, bezposredni link do moich wypocin http://www.wrzucaj.com/702780

Mam nadzieję ze jest to w miarę jasno opisane, starałem się jak mogłem.
Wykonanie tego opisu dla was pochłonęło mi pięć razy więcej czasu niż sama robota podpięcia tych 6 kabelków.
Rozrysowałem to w dwóch wersjach, taka przyzwoita że tak określę dla ambitnych i na szybkiego pająka.
Podejrzewam ze mogłem się ograniczyć tylko do ostatniego rysunku i by wam wystarczyło :)
Czas modyfikacji ok 1h

Jesli ktoś ma jakieś sugestie lub propozycje zmiany to zapraszam.
Woytas

#14 Post autor: Woytas »

oki, bardzo fajny tutek :piwo: :piwo:

proponuję wrzucić to na stronkę TUXa...nie zniknie, a prawa autorskie pozostaną ;) :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”