Niegasnąca kontrolka od pasów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mihó

#31 Post autor: Mihó »

Ok, wezmę to pod rozwagę, dziękuję :) Przepraszam tych, którzy mogli się poczuć urażeni
kwazaar

#32 Post autor: kwazaar »

W serwisie usłyszałem, że wszystkie ZB mają funkcję kontroli niezapiętych pasów. Posiedziałem trochę z OP-comem i faktycznie OP-COM znajduje taką funkcję (w panelu odpowiedzialnym za poduszki) włączyłem ją, jednak nie dało to żadnego rezultatu - dalej kontolka się nie świeci...
A nie wiecie może, który z bezpieczników jest odpowiedzialny za palenie/nie palenie tej kontrolki? Może ktoś z Was ma schemacik puszki z bezpiecznikami wraz z opisem który do czego służy?
Mihó

#33 Post autor: Mihó »

Mam ten sam problem. Kontrolka działa - wejdź OP-COMem w test zegarów. W sterowniku poduszek ustawiam na aktywną, ale to nic nie daje
kwazaar

#34 Post autor: kwazaar »

dzięki - sprawdzę napewno czy się świeci.

Jeszcze Wam powiem, że podpięcie pod Techa też nic nie daje - objaw taki sam jak przy próbie włączenia OP-COMem.
daniel120zafira

#35 Post autor: daniel120zafira »

Witam
Czy ktoś już uruchomił tą kontrolke od niezapiętych pasów
Bo umnie też nie działa
Dajcie znać
zymek

#36 Post autor: zymek »

Witam
A w Zafira A można też włączyć przez komp czy to tylko dotyczy B ???
pozdr
miałczyk76

#37 Post autor: miałczyk76 »

daniel120zafira pisze:Witam
Czy ktoś już uruchomił tą kontrolke od niezapiętych pasów
Bo umnie też nie działa
Dajcie znać
Jak masz czujniki w siedzeniach to tak :D Muszą byś trzy kabelki pod siedzeniem co idą do tej dużej kostki .Jak są to da radę jak dwa nie ma szans :(
daniel120zafira

#38 Post autor: daniel120zafira »

ok
mam tylko dwa
kubik_CDTi

#39 Post autor: kubik_CDTi »

chciałem to odpalić,ale po styczności z tym w CD,gdzie powyżej 20km/h zaczyna piszczeć,stwierdziłem ,że to irytujące,szczególnie,że pasy zazwyczaj zapinam już ,,w locie"
tico0

#40 Post autor: tico0 »

Widzę że dyskusja toczyła się dawno ale jeśli koledzy nie odpalili kontrolki od pasów lub chcą ją wyłączyć to postępujemy tak samo jak przy: ZB Wyłączanie brzęczka niezapiętych pasów (procedura opisana na forum) tylko powyżej jest zakładka z wyborem trzech stanów dla tej lamki: nieokreślona lub nie przypisana już nie pamiętam dokładnie (czyli lampka nie świeci) i kierowca i kierowca&pasażer.....(chyba nie trzeba opisywać) wybieramy interesującą nas opcję dajemy kodowanie SBR i cieszymy się efektem ;) . Jeśli zrobimy kodowanie i nie ma żądanego efektu należy pobrać inną wersję op-coma ;) ......
andwi

#41 Post autor: andwi »

A co z tym czujnikiem, jest on potrzebny? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, żeby fotel kierowcy nie był zajęty podczas jazdy. :D
Ale faktem jest, że u mnie to nie działa :(
Mihó

#42 Post autor: Mihó »

U mnie sterownik airbag jest zablokowany - mogę zmieniać programowanie, ale nic to nie zmienia w zachowaniu - tylko opisy w sterowniku się zmieniają
tico0

#43 Post autor: tico0 »

Mihó pisze:U mnie sterownik airbag jest zablokowany
U mnie też, zresztą pewnie jak u wszystkich........ jak już raz pisałem:

Kod: Zaznacz cały

Jeśli zrobimy kodowanie i nie ma żądanego efektu należy pobrać inną wersję op-coma  ......
najlepiej to robić to wersją 090820 PL, jak już raz pisał SigMan nowa wersja niby robi ale brak efektu ;) .... więc warto wrócić do starszej wersji.... a najlepiej mieć obydwie :mrgreen: .
Mihó

#44 Post autor: Mihó »

Dalej nie działa. Próbowałem różnymi wersjami, ostatecznie jeszcze sprawdziłem kodowanie w zegarach - tam kliknąłem na "obecność czujnika pasów/zajęcia fotela". W efekcie po włączeniu stacyjki mignie kontrolka od pasów. Myślę, czy wszystko jest ok - chodzi mi o sam czujnik zapięcia pasów - czy Wy, którzy macie aktywną kontrolkę macie 2 przewody do fotela (napinacz + poduszka), czy więcej ?
andwi

#45 Post autor: andwi »

Mihó pisze:Dalej nie działa. Próbowałem różnymi wersjami, ostatecznie jeszcze sprawdziłem kodowanie w zegarach - tam kliknąłem na "obecność czujnika pasów/zajęcia fotela". W efekcie po włączeniu stacyjki mignie kontrolka od pasów. Myślę, czy wszystko jest ok - chodzi mi o sam czujnik zapięcia pasów - czy Wy, którzy macie aktywną kontrolkę macie 2 przewody do fotela (napinacz + poduszka), czy więcej ?
U mnie dokładnie ten sam efekt i też nie chce działać :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”