dziura w skrzyni biegów
Moderator: Sebu$
dziura w skrzyni biegów
Witam, wczoraj mój znajomy mechanik wyciągnął silnik ze skrzynią z mojego auta, przy okazji zauważył że w skrzyni, nad sprzęgłem czyli nie w samej komorze skrzyni biegów znajduje się otwór, nawiercony, o średnicy ok 15mm, obok niego jakieś znaczki popisane markerem. Czy wie ktoś po co ktoś mógł zrobić taki otwór??? Zastanawiamy się czy to tak zostawić czy może zaspawać/zakleić??
Pozdr
Pozdr
No ale otwór jest wywiercony nie w miejscu gdzie byłby dostęp do samej przekładni tylko w obudowie sprzęgła, ponieważ sprzęgło jest na wykończeniu i zaczyna piszczeć podejżewamy że ktoś wywiercił odwór w celu przesmarowania elementów sprzęgła i go wyciszenia przed sprzedażą, no ale to tylko podejżenia, nic pewnie zamkniemy otwór przed wsadzeniem napędu spowrotem do auta.
więc mógło to być miejsce po zerwanym gwincie, tyle że to nie jest w miejscu gdzie pracuje przekładnia tylko w miejscu gdzie znajduje się sprzęgło, czy tam występuje jakaś "inspekcja"??ryszard pisze:Jeśli jest to skrzynia biegów F 23 to ma ona trzy otwory do spuszczania oleju od góry pod aku do nalewania i z tyłu od ściany grodziowej do sprawdzenia poziomu oleju. Wszystkie są na inbus. pozdrawiam.
Chyba znalazłem odpowiedź na dręczące mnie pytanie,
po odkręceniu skrzyni biegów okazało się że wysprzęglik który był założony nie był dedykowany do Zafiry a był od Vectry co powodowało że obcierał i źle przylegał, w obudowie było pełno opiłków i innego syfu, a otwór ktoś zrobił widać specjalnie po to by psikać jakimś WD40 czy czymś innym w celu wyciszenia, jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
Pozdrawiam
po odkręceniu skrzyni biegów okazało się że wysprzęglik który był założony nie był dedykowany do Zafiry a był od Vectry co powodowało że obcierał i źle przylegał, w obudowie było pełno opiłków i innego syfu, a otwór ktoś zrobił widać specjalnie po to by psikać jakimś WD40 czy czymś innym w celu wyciszenia, jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
Pozdrawiam
to samo dotyczy się części do samochodówwiroś pisze:jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
kolego, od 10 lat produkuję części do różnych marek m.in do Zafirki i uwierz mi że te same części produkowane np. w DE nie spełniają tych samych wymagań co produkowane w PL. W Polsce zakłady są kontrolowane pod każdym kątem.
witam wszystkich.dzięki dziadek13 za podpowiedź ale jak mam poznać jaki to typ skrzyni.widzę że masz ten sam motor to może i ja mam też skrzynię f 23 ???bo ten otwór wlewowy też widzę z góry a co do reszty to nie wiem.jeśli już to jaki mam dolać bo jak nadmieniałem wcześniej mój był taki różowy.dzięki z góry za podpowiedź.