Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#31 Post autor: Anony Mous »

Może tak być. Znajomy ostatnio wymieniał łożysko w piaście (co prawda nie w zośce) i uszkodzili mu czujnik abs. Objawiało się to tymczasowym zapalaniem kontrolki ABS.

rrafalek

#32 Post autor: rrafalek »

Koledzy mam watpliwosci czy wymieniac te piaste bo od trzech dni nie zaswieciła sie kontrolka ani razu. Czy to jest normalne jezeli czujnik byłby uszkodzony. Nie chce wydawac zbednych pieniędzy.
Pozdrawiam

sebadelta

#33 Post autor: sebadelta »

jak sprawdziś w ktorym kole abs wymienic ? i jak sie wymienia jedną strone to drugą tez? bo na alegro śa piasty z czujnikiem po 150zl a piszecie ze 500zł was wyniosło jak to jest?

rrafalek

#34 Post autor: rrafalek »

Dzis zaobserwowalem zjawisko ze kotrolki sie zswieca i slysze przy hamowaniu zgrzyanie pod pedalem hamulca ,nie zawsze ale slychac cos podobnego do tego jak dziala ABS -Lekki podskok pod pedalem hamulca.
Czy to moze byc zwiazane z uszkodzen iem czujnika w prawym tylnim kole??

rrafalek

#35 Post autor: rrafalek »

PROBLEM ROZWIĄZANY. WYMIENILEM CALA PIASTE I WSZYSTKO JEST OK

Anony Mous

#36 Post autor: Anony Mous »

imalas pisze:Wszystko się da zrobić! :lol:
Np. odłącz stosowny bezpiecznik elektryczny w skrzynce elektr.
Niestety nie mam sporta i nie mogę dezaktywować esp i tc kiedy chcę....ale gdybym chciał sobie poszaleć na śniegu i poćwiczyć poślizgi kontrolowane to lepiej wyłączyć te dwa systemy op-comem czy może jak kolega wyżej pisze wyciągnąć na chwile któryś lub któreś bezpieczniki?

kubik_CDTi

#37 Post autor: kubik_CDTi »

W nowych nie można wyłączać ESP,a mi jak aktualizowali soft już też nie mogę :evil:
Co prawda wchodzi później,ale to nie to samo.

dejna

#38 Post autor: dejna »

koledzy... a za pomocą OP-COMa możecie wyłączyć ESP? bo w ZA jest taka możliwość (w wersji CHINA CLONE) to może i w Waszym przypadku też sie da w ten sposób...

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#39 Post autor: Lorry »

kubik_CDTi, nawet jak masz Sport'a ( a przecież masz) to nie można wyłączyć ESP :?: :shock:

Jeżeli tak to moja ASO i żadnych aktualizacji softa nie zobaczy... :P

kubik_CDTi

#40 Post autor: kubik_CDTi »

Właśnie tak podczas chiptuningu rozmawiałem to tunner mi mówił,że chyba po 2008 czy 9 roku nie można wyłączać już esp z przycisku,a u mnie były jakieś problemy z IDS+ i naprawiali,aktualizowali, w rezultacie nie mogę już esp wyłączać :/
Po włączeniu dochodzą później do głosu kagańce,ale to nie to samo bo przy 360Nm i dynamicznym wypadaniu z ronda dławi i nie ma tej frajdy.
Zimą na podjazdach czasem była przydatna opcja,ale w tym roku nowe zimówki to jestem spokojny :lol:

Anony Mous

#41 Post autor: Anony Mous »

U mnie była taka sytuacja:
lecę sobie do pracy 120-130 km/h, prosta droga, mokra, w pewnym momencie włączyła się kontrolka "autka w poślizgu" i ABS - praktycznie bez powodu - i tak świeciły do końca trasy.
Po ponownym uruchomieniu auta (po pracy) już nic nie świeciło ale pod domem poszedł w ruch OP-COM i dostałem info o "błędzie czujnika przyspieszenia (albo prędkości :oops: nie pamiętam) koła".
Skasowałem, od 2 miesięcy spokój.

kubik_CDTi

#42 Post autor: kubik_CDTi »

Zaczynają się problemy z piastą niestety,zaczyna się jak zawsze w zafirach czyli mokro. :cry:
Potem padła mi na dobre i np. wyjeżdżając z garażu licznik raz mi podbił najpierw do 60km/h a potem do 110km/h :lol:

rejzer

#43 Post autor: rejzer »

witam wszystkich.

powiedzcie, jak zachowuje się u Was kontrolka ABS. po przekręceniu kluczyka gaśnie razem z kontrolką airbag'ów, czy w zupełnie innym momencie?
bo u mnie właśnie tak się dzieje. dopiero dziś na to zwróciłem uwagę. żadnych błędów z tym związanych na OP-COMie nie pokazywało do tej pory.
a do tego, dziś wykonałem ostre hamowanie na nieasfaltowej nawierzchni, wysiadłem i miałem ślady hamowania jak w aucie bez ABS. do tego nie czułem, żeby pedał hamulca grzechotał...
czyżby sprytny sprzedawca połączył kontrolki abs i airbagów i zostałem :jeb:

Szymon78

#44 Post autor: Szymon78 »

jesli dobrze pamiętam gaśnie dokładnie w tym samym momencie co kontrolka ESP (autko w poślizgu)

co do działania ABS to nie ma takiej opcji zeby zblokować koła.. oprzy hamowaniu musi drzec pedał.

sorki za okreslenie ale jak dla mnien mocno masz nagrzebane i zostałeś :jeb:

rejzer

#45 Post autor: rejzer »

Szymon Jankowia pisze:jesli dobrze pamiętam gaśnie dokładnie w tym samym momencie co kontrolka ESP (autko w poślizgu)
tyle, że u mnie ESP niet...a kontrolka ABS gaśnie równo z kontrolką poduszek.
poszukam jeszcze jakiejś żwirówki i przeprowadzę testy.
Szymon Jankowia pisze:sorki za okreslenie ale jak dla mnien mocno masz nagrzebane i zostałeś :jeb:
oj to się Misiu wk....i... i zrobi zadymę. jesli tak jest faktycznie, to określenie jak najbardziej pasuje do sytuacji :mrgreen:

podpowiedzcie co mogę sprawdzić we własnym zakresie. tak jak pisałem żadnych błędów z tym związanych nie pokazuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”