Myślę, że powinieneś tym się zająć, bo jak działają niezgodnie z Twoimi intencjami, to w skrajnym przypadku możesz doprowadzić do poważnej "zmyłki" innych użytkowników drogi i albo sobie albo innym zrobić "kuku"rajadam pisze:Witam Zafirowiczów: kupiłem niedawno ZB 2008r.1.9cdti wkurzające są dla mnie kierunkowskazy niby dwustopniowe tj.dajesz góra lub dół lekko masz 3 mrugnięcia i same się wyłączą ,dasz mocno góra lub dół to mają mrugać aż do wyłączenia lub skrętu kierownicy ,Problem w tym że tak ma być a jest jak popadnie dasz mocno mrugnie 3 razy i dalej jedziesz bez kierunku dasz słabo mruga non stop,chcesz zgasić przeskakuje bez oporu na drugi migacz to absorbuje uwagę kierowcy na kierunkowskazach a nie na jeździe,bywa że jeździsz bardzo nieczytelnie i świecisz jak choinka raz z jednej raz z drugiej strony a jedziesz prosto.Chciałem zapytać czy te typy tak mają czy też w mojej ZB rozregulował się przełącznik kierunkowskazów .Według mnie brak jest zdecydowanego punktu oporu pomiędzy kierunkiem górnym a dolnym ,nawiasem ta dwustopniowość to potrzebna jak szczerbatemu suchary.Podpowiedzcie proszę naprawiać czy się przyzwyczić. Pozdrawiam z góry bardzo dziękuję.
Kierunkowskazy i Tempomat - Działanie manetki i przycisków
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kierunkowskazy i Tempomat - Działanie manetki i przycisków
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, 09:04 przez MieHor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
rhaaziel
Rozwiązanie w Zafirze i Astrze H nie jest może idealne ale tak se to ktoś w GM wykombinował i tak trzeba jeździć :>
Nie słyszałem aby ktoś to przerabiał, ja osobiście po przesiadce z Astry G gdzie kierunki są klasyczne też się trochę wkurzałem (często zdarzało mi się pociągnąć za daleko i włączyć kierunek w druga stronę, szczególnie w momentach gdy cały czas byłem w skręcie i kierunkowskaz nie zdążył się jeszcze sam wyłączyć) ale po kilku dniach już byłem całkowicie przyzwyczajony.
W tej chwili nie mam już zupełnie problemów nawet jak jadę Astrą i dosłownie za moment przesiadam się do Zafiry kierunki nie sprawiają kłopotów
Nie słyszałem aby ktoś to przerabiał, ja osobiście po przesiadce z Astry G gdzie kierunki są klasyczne też się trochę wkurzałem (często zdarzało mi się pociągnąć za daleko i włączyć kierunek w druga stronę, szczególnie w momentach gdy cały czas byłem w skręcie i kierunkowskaz nie zdążył się jeszcze sam wyłączyć) ale po kilku dniach już byłem całkowicie przyzwyczajony.
W tej chwili nie mam już zupełnie problemów nawet jak jadę Astrą i dosłownie za moment przesiadam się do Zafiry kierunki nie sprawiają kłopotów
-
spiotrowski
-
kubik_CDTi
-
M@rio
podejrzewam że dużo ludzi tak miało 0 ja równieżProste, jak dajesz kierunek np. w prawo to żeby go wyłączyć daj jeszcze raz w prawo i się wyłączy. Analogicznie w lewą stronę, poza tym szybko się przyzwyczaisz - ja też latałem jak choinka na skrzyżowaniach czasem
nieraz do dziś mi się zdarzy że jak sam się nie wyłączy to macham włączam i się włącza w przeciwną stronę
przyzwyczaisz się
-
Lorry
Oj tam nie przesadzajcie....
Ja miałem z tym problem przez pierwsze 5km jazdy próbnej... Potem bajeczka, jak dla mnie genialne rozwiązanie
I poprawia bezpieczeństwo: np w Astrze przy szybkiej zmianie pasa migłem pewnie z góra 2 razy max, tu mamy gwarantowane 3, liczbę którą już raczej zauważą, przy skakaniu po pasach w mieście lub na trasie genialne rozwiązanie...
Jedyne ale: A auto nie było bite/cofane lub nie ma rąbniętego CIMa, przestawiacza? Ja np po zmianie manetki na nówkę z tempomatem zauważyłem że jest je nieco lepiej wyczuć
Ja miałem z tym problem przez pierwsze 5km jazdy próbnej... Potem bajeczka, jak dla mnie genialne rozwiązanie
jak dla mnie wielki błąd, będzie tego brakowało w kolejnych opelkacheraz opel się z tego i tak wycofał
Jedyne ale: A auto nie było bite/cofane lub nie ma rąbniętego CIMa, przestawiacza? Ja np po zmianie manetki na nówkę z tempomatem zauważyłem że jest je nieco lepiej wyczuć
-
skorpion69
- diabolog
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam problem z włącznikiem kierunku w lewo, nie zawsze chce działać po włączeniu dźwigni jedno mrugnięcie kierunków i tyle czasami za pierwszym razem i mruga stale, a czasami dopiero za trzecim razem. Może jakieś sugestie????
Mam problem z włącznikiem kierunku w lewo, nie zawsze chce działać po włączeniu dźwigni jedno mrugnięcie kierunków i tyle czasami za pierwszym razem i mruga stale, a czasami dopiero za trzecim razem. Może jakieś sugestie????
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????
-
Lorry
-
DD