UBEZPIECZENIE do Zafiry - jakie, gdzie?
Moderator: Tunio999
Ja ubezpieczylem w Allianz Direct (poprzednio przy pakietach wyszlo taniej w zwyklym Allianz) na 39500zl AC 922 OC 371 NNW 50 full znizki lacznie 1343 jest tam assitance, ale działa powyżej 30km od miejsca zamieszkania (dziala w miejscu zamieszkania, przy zlapaniu gumy, awarii wycieraczek/pasow bezpieczenstwa, zatrzasniecia/awarii kluczykow). Z tego co się pytałem obsluga assistance w Allianz nie wplywa na podwyzszenie ubezpieczenia.
Doswiadczenia:
- Allianz Direct z OC sprawcy wyplacil szybko bez problemowo wycena tez dobra;
- Compensa z OC sprawcy szybko załatwili wycene/ogledziny i otrzymalem w ten sam dzien na maila, pozniej okazało się, że jeszcze były inne szkody i bez problemow doliczyli po dostarczonych zdjeciach , wycena dobra i pieniądze na koncie byly w ciagu 2 dni od mojej zgody z wycena, a calosc trwala 1,5tyg;
- LINK4 z OC sprawcy - tragedia auto jeszcze na gwarancji nie cale 2 lata, klapa tylna z uszkodzonymi wzmocnieniami i podobno nie do zrobienia, a w wycenie nie do wymiany tylko do zrobienia... wszystko mialo odbywać sie bezgotówkowo w ASO, ale LINK4 na infolini mowili swoje, a pisma byly inne i wszystko dlugo trwalo, bo pisemnie przez poczte...
- PZU z AC - niekorzystna wycena, a wszyscy mowili, ze u nich to nie ma problemu, moze trafilem na zlego likwidatora;
- PZU z mojego OC - b. korzystna wycena dla pokrzywdzonego z tego co rzeczywiście się stało, bo do mnie po miesiacu przyszlo pismo z jego wycena, czy potwierdzam, ze zaszło takie zdarzenie (nie bylo wzywanej policji)
Doswiadczenia:
- Allianz Direct z OC sprawcy wyplacil szybko bez problemowo wycena tez dobra;
- Compensa z OC sprawcy szybko załatwili wycene/ogledziny i otrzymalem w ten sam dzien na maila, pozniej okazało się, że jeszcze były inne szkody i bez problemow doliczyli po dostarczonych zdjeciach , wycena dobra i pieniądze na koncie byly w ciagu 2 dni od mojej zgody z wycena, a calosc trwala 1,5tyg;
- LINK4 z OC sprawcy - tragedia auto jeszcze na gwarancji nie cale 2 lata, klapa tylna z uszkodzonymi wzmocnieniami i podobno nie do zrobienia, a w wycenie nie do wymiany tylko do zrobienia... wszystko mialo odbywać sie bezgotówkowo w ASO, ale LINK4 na infolini mowili swoje, a pisma byly inne i wszystko dlugo trwalo, bo pisemnie przez poczte...
- PZU z AC - niekorzystna wycena, a wszyscy mowili, ze u nich to nie ma problemu, moze trafilem na zlego likwidatora;
- PZU z mojego OC - b. korzystna wycena dla pokrzywdzonego z tego co rzeczywiście się stało, bo do mnie po miesiacu przyszlo pismo z jego wycena, czy potwierdzam, ze zaszło takie zdarzenie (nie bylo wzywanej policji)
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mam taką drobną uwagę, oprócz informacji gdzie, jakie opcje, zniżki-zwyżki, doświadczenia z tymi ubezpieczycielami, wysokość składki, dobrze byłoby podawać także sumę ubezpieczenia, która tak naprawdę jest podstawą wyliczenia składki i byłaby miarodajnym punktem odniesienia dla ewentualnych porównań
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jakoś nie mogę się przekonać do innych ubezpieczycieli, a znane mi doświadczenia znajomych, w szczególności w związku z likwidacją szkód przez ubezpieczycieli typu direct lub innych typu "krzak" strasznie mnie zniechęcają do kontaktu z nimi. Mój związek z PZU trwa już ponad 35 lat z wyjątkiem 1,5 rocznego epizodu z Westą, która wiadomo jak skończyła. W PZU nigdy nie miałem problemów z likwidacją szkody i nie musiałem też dopłacać do naprawy, ale niestety ta firma nie jest najtańsza.
rozumiem.. ale mając opcję PZU za 2550pln a LD 1650 (mowie o początku przygody z AC i Zosią) decyzja była oczywista..
Nie zakładam ze będę tłukł auto co chwile i musiał korzystać z ubezpieczenia... (odpukać od 9 lat bez żadnej większej przygody. To moje pierwsze AC wie narazie wypracowuje sobie max zniżki - później przyjdzie czas na weryfikacje profesjonalizmu ubezpieczycieli.. Obym nie musiał wogole ich odwiedzać)
Plusem zapewne jest to iz po mieście -POZNAŃ (większe ryzyko uszkodzeń) w 90% tłuke sie leciwym Peugeocikiem który idealnie nadaje sie do tego typu zadań.
Nie zakładam ze będę tłukł auto co chwile i musiał korzystać z ubezpieczenia... (odpukać od 9 lat bez żadnej większej przygody. To moje pierwsze AC wie narazie wypracowuje sobie max zniżki - później przyjdzie czas na weryfikacje profesjonalizmu ubezpieczycieli.. Obym nie musiał wogole ich odwiedzać)
Plusem zapewne jest to iz po mieście -POZNAŃ (większe ryzyko uszkodzeń) w 90% tłuke sie leciwym Peugeocikiem który idealnie nadaje sie do tego typu zadań.