[B]Da radę samemu wymienić gumę przy wahaczu
-
Szymon78
[B]Da radę samemu wymienić gumę przy wahaczu
jako ze jestem świeżo po przeglądzie technicznym (przeszedł pięknie) wyszło ze mam minimalny luz na tylnym mocowaniu wahacza (lewa strona).
I tu pytanie. Gumy na wahaczach sie wymienia na prasie czy cały wahacz podlega wymianie?
I tu pytanie. Gumy na wahaczach sie wymienia na prasie czy cały wahacz podlega wymianie?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:48 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gwizdenson
-
Szymon78
-
Anony Mous
...tu masz przednią i tylną do wahacza.Wybór należy do Ciebie czy tylko gumy czy kpl wahacz.
http://allegro.pl/tuleja-wahacza-opel-a ... 43332.html
-
Szymon78
nowy wahacz pewnie sporo kosztuje (narazie nie szukam wiec tak sadze) w porównaniu z samymi gumami (kupie pewnie z rabatem w Intercarsie) to i wymiana co rok będzie bardziej opłacalna.
A uzywka wahacza nie wchodzi w gre bo to tak samo jak mam teraz (sprawdzić używki nie ma jak, a skrzywilon łatwo kupić nie zauważając gołym okiem)
A uzywka wahacza nie wchodzi w gre bo to tak samo jak mam teraz (sprawdzić używki nie ma jak, a skrzywilon łatwo kupić nie zauważając gołym okiem)
-
miałczyk76
-
podbiel
-
Szymon78
Ja 2 tygodnie temu wymieniałem (prawie sam) -1 na twym schemacie
powiem tak.. jak masz wybity oryginał na wahaczu to bez palnika ani rusz. Aby wywalić stara gume trzeba wpierw ją wypalić/ rozgrzać tak by została tuleja zewnętrzna tulei, która jest wprasowana w oko wahacza. potem solidny młotek i wybijak i łups....
Nową gumę wprasowałem prasa specjalistyczną osobiscie ale bez problemu dobrym imadłem tez dąłoby sie wcisnąć.
powiem tak.. jak masz wybity oryginał na wahaczu to bez palnika ani rusz. Aby wywalić stara gume trzeba wpierw ją wypalić/ rozgrzać tak by została tuleja zewnętrzna tulei, która jest wprasowana w oko wahacza. potem solidny młotek i wybijak i łups....
Nową gumę wprasowałem prasa specjalistyczną osobiscie ale bez problemu dobrym imadłem tez dąłoby sie wcisnąć.
-
miałczyk76
-
Szymon78
-
miałczyk76
-
Szymon78
Jeśli dobrze jeszcze pamiętam to potrzeba 18 i 19 do śrub na tulejach ( jeden oczkowy + jakas grzechotka bo słabe dojście i trzeba sie trochę nagimnastykować przy odkręcaniu przedniego mocowania wahacza (przeszkadza troche półoś)
Sworzeń wahacza (ten przy piaście) jest chyba na klucz 17. tu dojście jest super.
Sworzeń wahacza (ten przy piaście) jest chyba na klucz 17. tu dojście jest super.
-
miałczyk76