Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koledzy! Kupiłem fajne zamienniki halogenów - poprzednie (niby oryginały i nie stare, bo zafira z marca 2007) potłukły się od uderzenia kamieni . Jak to wymienić - może ktoś wie jak się do tego zabrać żeby nie popsuć? Z góry dziękuję. Andrzej
Mirasek3 pisze:Proszę o pomoc w nurtującej mnie sprawie. Szukałem już na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi. Problem polega na tym, że nie świecą się przednie światła przeciwmgielne. Dodaję, że sprawdzałem bezpieczniki oraz żarówki i są ok. Ponadto po włączeniu włącznika na desce zaświeca się kontrolka przeciwmgielenych a światła nie działąją. Może ktoś miał już podobny problem i wie jak go rozwiązać. Dziękuję za podpowiedzi.
Jeżeli zaświeca Ci się kontrolka po włączeniu to sprawdź przekaźnik od przeciwmgielnych K16 w kabinie..
Ostatnio zmieniony 01 gru 2014, 18:41 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
To może jeszcze odepnij wtyczki od halogenów i sprawdź czy na końcu, czyli we wtyczkach jest napięcie, skoro masz pewność, że żarówki i bezpieczniki sprawne
A przekaźnik o którym Ci pisałem sprawdziłeś,można go podmienić na chwilę z innym tego samego typu o ile się nie mylę od wycieraczek.Kontrolka jest zapalana z modułu elektronicznego który jest w komorze silnika,z tego samego modułu jest dawany sygnał do przekaźnika odpowiedzialnego za zapalanie halogenów..
Przez kilka dni nie mogłem się zabrać za sprawdzenie tego przekaźnika. Jednak dzisiaj to zrobiłem i włożyłem inny ( o tym samym symbolu i nr katalogowym). Niestety światła przeciwmgielne nie zadziałały. Może ktoś ma jeszcze inny pomysł na przyczynę ich nieświecenia?
Jeżeli znasz się trochę na elektryce to sprawdź czy na przekaźnik dochodzi zasilanie +12V w jednym z grubych gniazd pod przekażnikiem.. możesz zrobić na chwilę zworkę po wyjęciu przekaźnika od halogenów pomiędzy dwoma grubymi gniazdami,cienkich nie zwieraj to jest sterowanie,jak zaświecą to będziemy dalej szukać uszkodzenia..
ja mam to samo z halogenami w zderzaku jak Mirasek3,komp pokazał zbyt małe napięcie świateł przeciwmgłowych. jeszcze nie spr.żarówek bo zimno ale muszę to sprawdzić.