Brake pad
Moderator: Sebu$
Brake pad
Wymieniłem dzisiaj klocki i tarcze na tyle mojej Zosi i kontrolka check zgasła ale kiedy wyłączę po jeździe silnik to zapala mi się check i wyświetla komunikat brake pad. Czy jeśli wcześniej świecił się błąd to teraz trzeba go wykasować czy jak bo drażni mnie ten komunikat jak już mam wychodzić z auta a tu BRAKE PAD na wyświetlaczu zwraca moją uwagę. A tak nawiasem mówiąc to z tyłu są czujniki czy tylko z przodu bo przód mi oczyścili z rdzy ale ogólnie tarcza i klocki są w dobrym stanie .
z tyłu czujników nie ma kolego a komunikat może pokazywać po przez uszkodzony kabel czujnika tak miałem ja i żeby go nie widzieć zrobiłem zworkę na kablach przednich i nastała cisza w tym komunikacie a jeśli chcesz mieć te czujniki aktywne to pewnie musisz kupić nowe kable z czujnikamigregorio__80 pisze:. A tak nawiasem mówiąc to z tyłu są czujniki
-
- Bywalec
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Też tak miałem z tym komunikatem tylko że po wymianie klocków świecił mi się on cały czas. Powodem było to że oba czujniki miały przerwany obwód, gdyż jak się skończą klocki to czujniki są przecinane przez tarczę hamulcową i są do wyrzucenia. Są po prostu jednorazowe chyba że je zlutujesz i ponownie zamkniesz obwód. Do tego u mnie w jednym czujniku był uszkodzony przewód elektryczny co zbadałem multimetrem. Na koniec wywaliłem oba czujniki i zrobiłem zworki na obu gniazdach teraz na pewno się nie zaświeci a i oczu nie będzie denerwować.