[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Marekww33

[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

#1 Post autor: Marekww33 »

Szwankowała mi wycieraczka a dokładniej samo pióro ( była już guma porwana źle zbierał i piszczała ) Pojechałem do sklepu żeby ja kupić, pomyślałem że bedzie kosztowała 10-15zł. bo jej rozmiary są nie wielkie zaledwie 40cm. Koleś zawołał ode mnie ponad 4 dychy :evil: Któregoś razu zajechałem do sklepu motoryzacyjnego i coooo ??? Okazało się że można kupić same gumy, które idealnie pasują do tego pióra w opakowaniu są dwie sztuki grafitowane, po 70cm (szkoda że nie 80cm bo z jednej można by zrobić dwie) cena nie całe 10 zł. Przyciółem je odpowiednio i zamontowałem i teraz mam jedną w zapasie za niewielkie pieniądze :D
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 17:29 przez Marekww33, łącznie zmieniany 2 razy.
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

A to normalne pióro jest czy jakieś specjalne (żeby weszło w tą wycieraczkę)?
Bo ludzie narzekają, że ona jakaś inna jest ;)

Mi też się pióro z tyłu skończyło.
Ostatnio byłem w sklepie to tylko 350/410 były to nie brałem, ale z tego co pamiętam cena za 2 szt. to ~7 zł. :) Czyli będę musiał tam wrócić.

Pozdr.
M.
Marekww33

#3 Post autor: Marekww33 »

To pióro jest plastikowe i ma inne mocowanie niż te przednie, z przodu na końcu ramienia jest tak jakby haczyk gdzie montujesz różne adaptery żeby pióro dopasować, a z tyłu nie ma tego haczyka tylko tak jak by jeden taki adapter zanontowany na stałe i nie zastanawiałem się czy inne pióro by podeszło. Jak bedą pasowały te co widziałeś to chyba 41 będzie pasowało, postaw tylną wycieraczke w pion na szybie i zobaczysz ile ma jeszcze zapasu z każdej strony.
Marekww33

#4 Post autor: Marekww33 »

Pofatygowałem się dla Ciebie i poszedłem do piwnicy, zrobiłem fotkę i o to co widać:
po lewej pióro GM a po prawej zwykłe w metalowej oprawie.
Można powiedzieć że nie ma róznicy otwory są takie same i pręcik chyba też.

Obrazek
Maciek

#5 Post autor: Maciek »

Sorry, źle się wyraziłem.
Chodziło mi o same gumki czy pasują zwykłe czy muszą być jakieś specjalne?
Bo pióro u mnie jest ok tylko gumę bym wymienił i ew. skrócił tak jak pisałeś.
A ta cena 7 zeta to za 2 gumki właśnie była jak dobrze pamiętam :)

Pozdr.
M.
Marekww33

#6 Post autor: Marekww33 »

To jest taka zwyczajna guma do wycieraczek.
Maciek

#7 Post autor: Maciek »

Dzięki, muszę do auchan się wybrać ;)

Pozdr.
M.
cbm80

#8 Post autor: cbm80 »

Ja tez jak mi padla gumka to kupilem w OBI komplet 2 40cm ze spojlerami :) i uzylem tylko gumek. Ale bede musial jeszcze zastosowac patent z doginaniem piora, bo slabo zbiera srodkowa czescia.
Dżony

#9 Post autor: Dżony »

WITAM a mi ostatnio w serwisie wymienili cala wycieraczke niestety impreza dosyc droga, bodajze 50 czy 60 zl :( Nastepnym razem sam sobie wymienie za grosze!! POZDRAWIAM
KOPERNIK

#10 Post autor: KOPERNIK »

Witam
powiedzcie mi jak to zrobić żeby to pióro wycierało całą szybę bo już nie mam sił do zmiany tych wycieraczek ostatnio nawet kupiłem talie pół okrągłe tzn profilowane i po kilku dniach wyciera mi moze 15cm szyby i yak za kazgym razem jest..Jest to juz 5 albo 6 wycieraczka w ciagu roku..pozdrawiam

A może ramie wycieraczki ma już za słaba sprężynę :?: i to powód nie dociskania :?: :?: :?:
Maciek

#11 Post autor: Maciek »

kopernik275, możesz spróbować "wyprofilować" pióro wycieraczki.
W tym celu należy je podgrzać (opalarką, suszarką, nad ogniem, oczywiście z wyczuciem) i odpowiednio dogiąć, żeby bardziej się przylegało szyby. To jest plastik, także dosyć łatwo się wygina.

Jak to nie to, to przyczyna może leżeć w uszkodzonych mocowaniach silnika, ale żeby to stwierdzić to trzeba klapę rozebrać.
Najpierw spróbuj z samym piórem pokombinować i daj znać jak poszło.

Pozdr.
M.
KOPERNIK

#12 Post autor: KOPERNIK »

Ok jak znajdę chwile zeby to zrobić to napewno dam znac.

Klape juz rozbierałem i mocowanie silniczka wycieraczek wygląda na orginalne i nie widac zeby cos było grzebane.
Po walcze z ta wycieraczka na ciepło a na razie walcze z grypą :D
pozdrawiam
Flash

#13 Post autor: Flash »

kopernik275 pisze:Ok jak znajdę chwile zeby to zrobić to napewno dam znac.

Klape juz rozbierałem i mocowanie silniczka wycieraczek wygląda na orginalne i nie widac zeby cos było grzebane.
Po walcze z ta wycieraczka na ciepło a na razie walcze z grypą :D
pozdrawiam
No właśnie mi także nie zbiera środkiem... :( Dajcie znać jak wam sie udało naprawić ;)
cbm80

#14 Post autor: cbm80 »

U mnie dokladnie to samo i jest coraz gorzej. Chyba bede musial faktycznie zdemontowac i nad kuchenka dogiac aby grzbiet poszedl blizej szyby. Jestem ciekaw czy pasuja z tylu jakies wycieraczki z normalnym ramieniem metalowym. Tam jest zwykle lepsze sprezynowanie i powinno lepiej zbierac. Minusem jest zdecydowanie gorszy wyglad.
klex

#15 Post autor: klex »

cbm80 pisze:Jestem ciekaw czy pasuja z tylu jakies wycieraczki z normalnym ramieniem metalowym.
Jest takie ramie które pasuje do tyłu - jest to ramie od lanosa hb
na długość jest ok
podgięcie ramienia jest ok
jedyny kłopot to średnica otworu na wieloklin
w Lanosie czop silniczka jest 6 mm a w Zafirce 8 mm
Ale otwór udało mi się rozwiercić specjalnie oszlifowanym wiertłem na ładny stożek
Pasuje jak ulał a koszt ramienia to 18 PLN
A co do wygłądu to nie jest tak źle ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”